Monica Macovei a castigat definitiv procesul de calomnie intentat lui Dan Sova

Joi, 11 Iunie 2015, ora 13:54
6760 citiri
Monica Macovei a castigat definitiv procesul de calomnie intentat lui Dan Sova

Europarlamentarul Monica Macovei a castigat definitiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul de calomnie intentat senatorului PSD Dan Sova, dupa ce acesta a declarat ca tatal ei, Vasile R. Gherghescu, ar fi fost "general de securitate" si "seful Securitatii Giurgiu".

Curtea Suprema a respins miercuri recursul lui Dan Sova si a mentinut decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti si Tribunalul Bucuresti.

Astfel, in octombrie 2013, Tribunalul Bucuresti a admis in parte actiunea depusa de europarlamentar si l-a obligat pe Dan Sova sa plateasca cate 5.000 lei catre Monica Macovei si mama acesteia, Silvia Gherghescu, precum si la publicarea pe cheltuiala sa a hotararii judecatoresti in ziarele Jurnalul National si Romania Libera.

Decizia a fost mentinuta de Curtea de Apel si ICCJ iar aceasta din urma instanta a mai stabilit ca Sova sa-i plateasca Monicai Macovei si 4.000 lei reprezentand cheltuieli de judecata.

"Sova a mintit. Am castigat definitiv procesul cu Sova. Recursul lui a fost respins ca nefondat. Minciunile lui Dan Sova despre tatal meu au fost sanctionate de judecatori. Dan Sova a mintit cand a spus ca tatal meu ar fi fost 'general de securitate' si 'seful Securitatii Giurgiu'. Minciuna lui este cu atat mai grava pentru ca a fost facuta in spatiul public. Dan Sova ramane astfel un om mincinos, care improasca cu noroi fara scrupule si fara rusine", sustine Monica Macovei intr-o declaratie remisa presei joi.

Monica Macovei l-a dat in judecata pe Dan Sova pentru calomnie in septembrie 2012 si le-a cerut judecatorilor sa il oblige pe senator la plata unor daune morale de 700.000 lei.

Ea sustinea ca senatorul PSD a afirmat in mai multe emisiuni ca tatal ei, Vasile R. Gherghescu, ar fi fost "general de securitate" si "seful Securitatii Giurgiu".

"I-am cerut d-lui Dan Sova sa prezinte dovezi pentru afirmatiile calomnioase pe care le-a facut la adresa tatalui meu, dar nu are nicio dovada. (...) In actiunea depusa la Tribunalul Municipiului Bucuresti solicit ca domnul Dan Sova sa isi ceara public scuze pe aceleasi posturi de televiziune unde a facut acele afirmatii, pentru ca a mintit populatia si m-a calomniat, sa publice hotararea in patru ziare nationale si sa plateasca daune morale in valoare de 700.000 lei", declara la acea vreme Monica Macovei.

Europarlamentarul arata ca i-a solicitat lui Dan Sova sa faca publice dovezile pe care si-a bazat aceste acuzatii iar pe 10 septembrie 2012, i-a trimis o scrisoare, inregistrata la Guvern, prin care ii cerea dovezi in scris, insa fostul ministru nu a prezentat nicio proba.

Ea mai sustinea ca actiunea in instanta a fost depusa si de mama ei, "deoarece afirmatiile mincinoase ale lui Dan Sova au prejudiciat atat demnitatea si imaginea ei, pe cea a mamei sale, Silvia Gherghescu, cat si memoria tatalui sau".

In plangerea depusa la tribunal, Monica Macovei preciza ca singura legatura profesionala a tatalui ei cu orasul Giurgiu a fost faptul ca in perioada 1945-1950 a avut functia de pedagog in aceasta localitate.

Citeste si:
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Sursa: AGERPRES