Monica Macovei, despre decizia CCR: Isi apara libertatea de a fura nestingeriti

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 14:31
1668 citiri
Monica Macovei, despre decizia CCR: Isi apara libertatea de a fura nestingeriti

Europarlamentarul PD-L, Monica Macovei, fost ministru al Justitiei care a initiat ANI, afirma ca Legea de functionare a Agentiei nu are nicio problema de constitutionalitate, iar prin decizia CCR sunt "zadarnicite eforturile anticoruptie".

"Eu nu vad nicio problema de constitutionalitate cu functionarea ANI pentru ca ANI nu da sentinte, ci face verificari si sesizeaza instanta de judecata, Parchetul sau administratia fiscala in functie de constatari si aceste institutii iau deciziile.

In ceea ce priveste publicitatea declaratiilor de avere si de interese, acestea sunt parte a transparentei functiei publice si nu a vietii private, sigur, daca nu cumva se include in notiunea de viata privata dreptul de a proteja de ochii publici averile facute ilegal, asa cum s-a intamplat in cei 20 de ani de tranzitie", a declarat Macovei, pentru NewsIn.

"Eu cred ca decizia Curtii Constitutionale nu poate fi scoasa din contextul ultimelor evenimente si nu pare a fi intamplatoare. Activitatea din ultima perioada a ANI, faptul ca o serie de politicieni, demnitari, erau verificati pentru inadvertente in declaratiile de avere, incompatibilitati cu functiile publice a speriat si a enervat, iar daca informatia din presa ca parte dintre judecatorii de la CCR erau cercetati de ANI...decizia de ieri este inca un mesaj clar ca sistemul, reteaua, se apara. Isi apara libertatea de a fura nestingeriti", a mai precizat fostul ministru al Justitiei.

In ceea ce priveste refacerea Legii ANI, europarlamentarul PD-L a precizat ca "trebuie cautate solutii" astfel incat institutia sa redevina functionala.

"Sper ca Guvernul si acel grup de lucru care inteleg ca se va infiinta sa gaseasca o cale de a recladi rapid ANI. Asta este batalia cu coruptia politica, totdeauna exista atacuri din partea celor care se simt in primejdie. Exista ostilitate fata de masurile anticoruptie, nu e prima oara cand Curtea Constitutionala manifesta aceasta ostilitate de natura politica practic, servindu-i pe cei care i-au trimis acolo. (...) Ceea ce avem in acea conditionalitate (a Mecanismului de Cooperare si Verificare, n.r.) este cerinta ca in Romania sa existe o institutie care sa verifice averile, conflictele de interese, incompatibilitatile si care sa dea sanctiuni descurajante. ANI in cazul nostru nu da nicio sanctiune, de asta am insistat si am spus: sanctiunile daca sunt constatate incalcari ale legii sanctiunea o da instanta de judecata. Deci nu e nimic neconstitutional in asta", a mai afirmat Macovei.

Monica Macovei a fost cea care, in perioada guvernarii Tariceanu, a initiat proiectul legislativ de infiintare si organizare a Agentiei Nationale de Integritate. Forma promovata de Macovei a starnit, la vremea respectiva, nemultumiri atat din partea partenerilor de guvernare - de la PNL si UDMR, cat si a parlamentarilor opozitiei.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#ANI neconstitutional CCR, #Monica Macovei ANI CCR , #justitie