Monica Macovei il critica pe Iohannis: Declaratiile sale seamana cu ce spune PSD

Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 21:27
6700 citiri
Monica Macovei il critica pe Iohannis: Declaratiile sale seamana cu ce spune PSD

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei lanseaza un atac la adresa presedintelui Klaus Iohannis, evocand 4 motive pentru care sustine ca trebuie puse intrebari cu privire la intentiile sefului statului cu privire la justitie, dupa declaratiile acestuia, de marti, din sedinta CSM.

"Presedintele Klaus Iohannis a spus astazi public ca are obiectivul ridicarii MCV pana la sfarsitul lui 2016. Reamintesc ca DNA exista si lucreaza astazi tocmai datorita MCV, pentru ca obsesia majoritatii clasei politice este de ani de zile eliminarea DNA.

MCV exista pentru ca Parlamentul si politicienii nu au vointa politica de a lupta cu coruptia, amana sau blocheaza ridicarea imunitatii sau incearca gratierea colegilor de dupa gratii", a scris pe Facebook Monica Macovei.

Aceasta sustine ca solutia o reprezinta "ridicarea imediata si fara exceptii a imunitatii parlamentarilor si ministrilor cu dosare penale si oprirea ordonantelor de urgenta si a legilor de protectie a politicienilor", adaugand ca, "pana nu se elimina blocajele politice din drumul justitiei, MCV trebuie sa ramana pentru functionarea dreapta si independenta a justitiei".

Prima propunere marca Iohannis pentru Justitie: CSM, Inalta Curte si Parchetul ICCJ - drept de initiativa legislativa

Fostul ministru al Justitiei aminteste si despre faptul ca Iohannis a vorbit despre posibilitatea ca procurorul general sa fie membru CSAT, idee sustinuta si de premierul Victor Ponta: " (...) s-a grabit sa-si anunte sustinerea pentru acest lucru, fara a aduce argumente".

"O astfel de masura, adica prezenta permanenta a procurorului general in cadrul CSAT, este gresita si incalca principiul separatiei puterilor in stat. Exista riscul ca, odata asezat la aceeasi masa cu atatia oameni politici (presedinte, prim-ministru, ministri), procurorul general sa primeasca sugestii sau chiar sa fie supus unor presiuni politice privind anchetele in curs sau initierea unor dosare penale", explica europarlamentarul.

Ponta isi anunta sprijinul pentru Iohannis: Cred ca este o idee corecta

Aceasta mai noteaza ca justitia nu a dat niciodata semnale sau nu s-a comportat ca o "supraputere", "astfel incat sa devina motiv de ingrijorare pentru presedinte", dupa ce acesta a afirmat ca justitia este "una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere".

"Pana acum, toate atacurile murdare au fost la adresa justitiei, a unor judecatori si procurori. Este justitia o 'supraputere' daca ancheteaza parlamentari si ministri, adica reprezentantii celorlalte doua puteri ale statului, si atunci sa o lase mai incet cu aceste anchete?", mai intreaba Monica Macovei.

Mesajul lui Iohannis pentru Justitie: Un magistrat e atat de independent cat alege el sa fie

Nu in ultimul rand, fostul ministru al Justitiei a criticat si precizarile lui Klaus Iohannis cu referire la "scurgeri nepermise de informatii in presa, din dosarele penale aflate in curs de instrumentare", aratand ca, de fapt, "oamenii trebuie sa stie daca politicienii sunt anchetati pentru coruptie, daca sunt furati de politicieni", fiind vorba despre "informarea publicului".

Dupa postarea pe Facebook, Macovei a apreciat, intr-o interventie telefonica la postul B1 Tv, ca afirmatiile lui Iohannis seamana cu mesajul PSD.

"Sunt surprinsa de aceste declaratii si deja am intrebari despre cum vede Iohannis mersul justitiei de acum inainte. Sunt declaratii care seamana cu ce spune PSD despre politicienii care sunt anchetati. Justitia e una dintre puterile de stat, iar acest lucru traduc cu a lasa mai moale anchetele in cazul celorlalte doua puteri: Guvernul si Parlamentul, deci ministri si parlamentari", a spus Monica Macovei.

F.N.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...