Monica Macovei: Magistratii corecti se simt amenintati - Interviu (II)

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 08:04
3708 citiri
Monica Macovei: Magistratii corecti se simt amenintati - Interviu (II)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, in a doua parte a interviului acordat Ziare.com, ca magistratii corecti din Romania se simt amenintati in dese randuri, mai ales de catre politicienii care fac presiuni asupra lor.

Fostul ministru al Justitiei considera ca cei care fac presiunile sunt in primul rand cei din randurile PSD si PNL care au dosare penale, dar si unii din UDMR, partidul aliat formatiunii din care face parte Monica Macovei.

Macovei: Poate ca Ponta se va folosi de o retea mafiota sa bage Puterea la puscarie - Interviu Ziare.com (II)

Referindu-se la partidul al carui vicepresedinte este, Macovei a afirmat ca "PDL e singurul care nu-si apara inculpatii."

Fostul ministru al Justitiei crede ca din anul 2005 incoace, se fac dosare penale "pe bune" pentru coruptie. In opinia sa, problema e ca, de multe ori, legea nu se aplica.

Monica Macovei mai crede si ca iesirea din criza se poate realiza doar cu masuri foarte ferme de combatere a coruptiei, aratand ca acest fenomen duce la disparitia a 120 de miliarde de euro, anual, echivalentul bugetului Uniunii Europene.

Citeste partea a doua a interviului acordat Ziare.com de Monica Macovei:

Partidul dumneavoastra va sustine in demersurile anticoruptie? Anul trecut, cand ati propus criteriile de integritate, dumneavoastra, domnul Sever Voinescu si domnul Cristian Preda ati ramas singuri.

Asta se intampla atunci. De atunci, ati vazut ce schimbari s-au produs. Am adoptat Codul Etic si-l si aplicam la toate cazurile. Si l-am si modificat - din suspendare in cazul arestatilor in excludere - de exemplu, inainte de a sti decizia instantei in cazul Apostu. Exista sustinere. Eu nu discut despre ce o fi in mintea sau in sufletul unor oameni. S-a votat in unanimitate si se aplica, nimeni n-a spus sa nu se ia aceste decizii de excludere. Vreau sa vad si eu celelalte partide ca fac asta, vreau sa vad ce se intampla cu domnul Nastase, cu domnul Mitrea, cu domnul Morega, cu altii.

N-au un astfel de cod. Ei nu vorbesc decat despre PDL. PDL e singurul care nu-si apara inculpatii. Ca sa nu ne amintim cum s-a dus Ponta cu Severin si Nastase, s-au dus la Pitesti, sa-si apere presedintele Consiliului Judetean. Despre ce vorbim? Va dati seama ce justitie ar urma pe vremea USL.

Ce reforme in justitie ar trebui sa treaca Parlamentul pentru a avea mai multe sanse sa adere la Schengen in 2012?

Trebuie sa adopte Legea promovarii la Inalta Curte, raspunderea magistratilor. Apropo de promovarea la Inalta Curte, nu ajunge concursul, trebuie vazute deciziile din ultimii 10 ani, durata proceselor, tot-tot, cum s-au motivat, toate trebuie analizate, inclusiv de opinia publica. Dar nu ajunge adoptarea legilor. Rezultatele concrete se vad la implementarea legilor.

Asa cum spune si Comisia Europeana - "condamnari sau sanctiuni descurajante".

E Romania oaia neagra a Europei la coruptie? In afara de Bulgaria, mai avem pe cineva pe aproape?

Nu e.

In afara de Bulgaria, mai avem pe cineva pe aproape?

Sigur ca mai avem. Uitati-va la indicii perceptiei coruptiei din Grecia. Sunt si alte tari cu probleme de coruptie si probleme de justitie. Uitati-va la justitia din Italia. Sigur ca incearca, sunt cazuri celebre, dar a mers foarte greu. Exista cazuri accidentale de coruptie si in vechile democratii.

Problema e cum se reactioneaza. Daca imi aduc aminte in Marea Britanie au fost politicieni care si-au folosit banii de cabinet sa-si cumpere lenjerie intima, in Statele Unite, cu mita - s-au terminat procesele, oamenii sunt condamnati la ani buni de inchisoare, nu cu suspendare, fiindca e considerata o fapta grava, s-a terminat totul intr-un an de zile. Asta e diferenta in Romania, ca nu se termina, ca se lungesc procesele. Mai avem si prescriptia asta speciala nemaintalnita in alte parti.

Aici trebuie sa lucram, pe practica, pe aplicare, iar aici depindem de magistrati. Sigur, de judecatori, in principal la Inalta Curte, caci dosarele de politicieni merg la Inalta Curte, si depindem de procurori in toata tara pentru pornirea dosarelor, pentru ca e clar ca vedem dosare in diverse locuri care depind de profesionalismul si curajul anchetatorilor.

Sunt judete si orase in care procurorii nu au acelasi curaj si profesionalism si nu prea se intampla lucruri.

Spuneati ca ministrul Justitiei ar trebui sa-i incurajeze pe magistratii corecti - credeti ca sunt intr-o presiune mai mare din partea structurilor care au anumite interese nelegitime?.

Din 2005, de cand se fac dosare "pe bune" si la orice politician, din orice partid politic, politicianul respectiv si cu partidul, ma refer exact la PSD si PNL, si la UDMR cand a avut astfel de situatii, au spus ca e dosar politic si au facut declaratii publice de diverse feluri - cu o voce mai subtire, cu o voce mai puternica, cu amenintari voalate sau directe impotriva celor care au anchetat sau judecat aceste dosare.

Ca si declaratiile domnului Ponta - "o sa bag Opozitia (n.red.-Puterea de acum) la inchisoare, ca la asta ma pricep". Cum credeti ca se simt procurorii sau judecatorii care au acum dosare cu membri PSD, PNL sau PC? Nu credeti ca se simt amenintati?

Credeti ca veti putea servi mai bine lupta anticoruptie, candidand pentru o functie nationala, eventual la Parlamentul Romaniei sau la Primaria Capitalei?

Nu am luat o decizie. La Primaria Capitalei nu m-am gandit niciodata sa candidez si nici nu a discutat cineva cu mine aceasta chestiune. Referitor la politica interna, n-am luat o decizie. Dupa cum vedeti, ma ocup de anticoruptie in Uniunea Europeana, iar din asta are de castigat si Romania. Ma refer la Romania curata, la romanii obisnuiti, care muncesc, platesc taxe, nu fura si vor dreptate.

Fac anticoruptie la Bruxelles si chiar, de un an de zile, cu obiective realizate - rezolutia anticoruptie, Mecanismul Anticoruptie, Codul de conduita. Ma implic cat pot si in politica interna. Nu pot sa spun ce o sa fac in 2012.

Ce ne puteti spune despre legatura dintre coruptie si criza economica?

Exista o legatura directa intre coruptie si criza economica. Vom iesi din criza asta economica numai cu masuri foarte stricte impotriva coruptiei si a fraudei.

Coruptia costa in fiecare an 120 de miliarde de euro pe an, echivalentul bugetului Uniunii - afecteaza piata, competitia si aduce foarte multa neincredere in institutii. Am cerut in Parlamentul European ca orice pachet de asistenta financiara care se da unei tari cu datorii suverane din banii publici, banii tuturor, sa fie insotit de masuri foarte stricte anticoruptie.

Exista o mare ruptura de incredere intre cetatenii europeni. In general, cei din tarile nordice spun "muncim, platim taxe si respectam legea, iar unii din Grecia sau din Italia sau din alte tari nu platesc taxe, fura, au coruptie. Nu mai vrem sa achitam nota de plata pentru ei". Si nu au certitudinea ca banii care se duc in aceste tari nu ajung tot in buzunarele unor politicieni corupti sau ai unor oameni de afaceri.

Cetatenii europeni trebuie sa se asigure ca banii lor sunt bine cheltuiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Macovei magistrati corecti amenintati, #Macovei presiuni politice magistrati , #justitie