Monica Macovei, ministru? Justitia, in soc (Opinii)

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 09:06
9127 citiri
Monica Macovei, ministru? Justitia, in soc (Opinii)

Nu e usor sa spunem azi daca Emil Boc va pleca din fruntea Guvernului, cedand locul unui tehnocrat. PD-L ezita, UDMR se mai gandeste, minoritatile n-ar vrea. Suspansul va mai dura pana la inceputul lui martie.

Dar daca tot va fi alt Cabinet, e bine ca multe alte lucruri sa fie puse la punct. O mutare inteligenta - reintoarcerea Monicai Macovei in functia de ministru al Justitiei. Ce s-ar clarifica cu aceasta miscare?

Primul ar fi raportul de forte in partid. Vechea garda se opune in continuare reasezarilor in PD-L si in Executiv. Dupa ce au pierdut scaunele de ministru, cei trei "luceferi" incearca sa pastreze macar ce le-a mai ramas in organizatia politica.

Nu l-ar lasa nici pe Boc sa se intoarca. Mai curand l-ar izola in turnul impopularitatii din Piata Victoriei. Dar daca nu va fi sa fie, atunci macar sa preia ei controlul asupra partidului.

Odata cu venirea anului electoral, cine controleaza partidul are puterea adevarata. Semneaza candidaturi, muta pioni pe tabla de sah, aseaza partidul in dispozitiv si colecteaza banii de campanie.

Cu Monica Macovei ministru al Justitiei, aripa vocala a reformistilor ar avea o putere mai insemnata, macar la nivel simbolic, atunci cand se vor pune voturile in urna la congres.

Al doilea ar fi chiar Justitia. Predoiu n-a fost atat de stralucit ca ministru. In fond, nu avea decat sa gestioneze chestiunile administrative. A pastrat o aura de independenta pentru ca venea de la PNL, aflat in Opozitie, dar cam atat. In continuare, rapoartele de la Bruxelles pe Justitie sunt negative si o vina o poarta, pe langa Parlament, si lipsa reformelor in sistem.

Macovei nu se va lasa incalecata de un CSM arogant si atotputernic. Numai la auzul numelui ei, multi magistrati se vor cutremura. Nemaivorbind de Nastase, Vintu, Voiculescu si altii ca ei.

Ponta ar avea si el fiori pe sira spinarii. Un fost procuror se va intalni cu alt fost procuror pe linia polemicii politice asupra independentei Justitiei. Doar ca Macovei are un avantaj. Ea nu a aparat-o pe Ridzi si nici pe Pasat. Dimpotriva. Ponta este avocatul politic neconditionat al unora precum Nicolescu si Nastase.

Al treilea lucru care s-ar clarifica ar fi chiar statutul Monicai Macovei. Aflata in Parlamentul European pe un salariu maricel, Macovei contempla mustrator situatia Romaniei. O priveste din avion si aplauda sanctiunile aplicate de Comisia Europeana cu ocazia fiecarui raport asupra sistemului judiciar.

Ba mai mult, Macovei este o sustinatoare a mentinerii monitorizarii pe Justitie, ca o presiune pentru reformarea sistemului.

E usor sa vorbesti cand stai la distanta. Dar e un bun moment ca proaspata ministra a Justitiei, daca va fi numita, sa isi asume ca obiectiv ridicarea mecanismului de cooperare si verificare. Ar fi si un succes politic al PD-L inainte de alegerile din 2012.

Chiar prezenta Monicai Macovei in fruntea Justitiei din Romania, cu toate racilele ei, ar fi un semnal credibil catre europeni ca lucrurile se vor misca in directia corecta.

Iata o mutare simpla, dar care va trimite o unda de soc in sistemul politic si in cel juridic. Cine va avea curajul sa si-o asume?

Citeste si:
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...
Florin Cîțu s-a supărat “big time” pe partid. A ieșit de pe toate grupurile PNL și se pregătește să fie schimbat de la șefia SenatuluI
Florin Cîțu s-a supărat “big time” pe partid. A ieșit de pe toate grupurile PNL și se pregătește să fie schimbat de la șefia SenatuluI
Fostul lider liberal Florin Cîțu a părăsit zilele trecute toate grupurile de comunicare internă ale PNL, susțin surse politice pentru ziare.com. Cîțu se așteaptă ca în toamnă să...