Parchetul a decis: NUP pentru Monica Macovei

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 15:14
3043 citiri
Parchetul a decis: NUP pentru Monica Macovei
Arhiva

Parchetul General a decis joi neinceperea urmaririi penale impotriva fostului ministru al Justitiei Monica Macovei.

Sesizarea a fost facut in urma cu un an de succesorul acesteia in functie, Tudor Chiuariu, care a sesizat instanta suprema in legatura cu licitatia organizata pentru stabilirea firmei care a realizat auditul ce a stat la baza elaborarii strategiei anticoruptie, informeaza Antena3.

Aceeasi decizie a fost luata si in cazul liderului Freedom House, Cristina Guseth, castigatoarea licitatiei.

"S-a dispus neinceperea urmaririi penale in acest caz, deoarece s-a considerat ca fapta nu exista", a declarat, joi, pentru NewIn Simona Frolu, purtator de cuvant al Parchetului General.

In luna octombrie a anului trecut, Ministerul Justitiei (MJ) a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu auditul efectuat de Freedom House, dupa ce Corpul de Control al ministrului justitiei a finalizat verificarile privind modul de contractare a acestuia.

Verificarile efectuate de Corpul de Control al ministrului justitiei de atunci, Tudor Chiuariu, au vizat modul de contractare de catre Ministerul Justitiei, a serviciilor de audit independent al rezultatelor si impactului generate de Strategia Nationala Anticoruptie 2001-2004, se arata in comunicatul MJ de pe 9 octombrie.

Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii ca reprezentanti ai Ministerului Justitiei, impreuna cu reprezentanti ai Freedom House Romania, au incercat, prin emitere de inscrisuri, sa creeze o aparenta de legalitate in procedura de achizitie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007 si a planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007, se mai precizeaza in comunicat.

Ministrul de atunci al justitiei, Tudor Chiuariu, a acuzat, pe 23 septembrie 2007, Freedom House si pe predecesorul sau, Monica Macovei, ca ar fi trucat o licitatie prin care evaluarea asupra luptei anticoruptie din 2005 ar fi avut ca scop eliminarea conducerii fostului PNA si aducerea in fruntea DNA a unor persoane care au putut fi controlate in acest fel.

El a spus ca lupta anticoruptie s-ar fi bazat pe o licitatie trucata, intrucat raportul de audit cerut de UE si elaborat de Freedom House ar fi fost lansat in 2004, in timp ce Ministerul Justitiei a organizat o licitatie in acest sens in 2005.

Chiuariu a aratat ca una dintre conditiile de incheiere a capitolului Justitie si Afaceri Interne a fost elaborarea unui audit independent al rezultatului si impactului generat pana acum de strategia nationala anticoruptie 2001-2004.

Potrivit lui Chiuariu, raportul de audit Freedom House a fost lansat in 2004, inainte de organizarea licitatiei in 2005. Scopul acestui audit era fundamentarea elaborarii strategiei anticoruptie, iar predarea acestuia s-a facut la o luna dupa prezentarea acesteia, a mai spus Chiuariu. El a mai declarat ca Freedom House ar fi avut auditul pregatit dinainte si ca ar fi depus oferta inainte sa primeasca invitatia de la Ministerul Justitiei. Potrivit lui Chiuariu, oferta Freedom House era incompleta si ar fi trebuit respinsa.

Acuzatiile lui Chiuariu au aparut cu o zi inainte ca la Palatul Cotroceni Comisia prezidentiala sa inceapa analiza asupra solicitarii DNA de a anchetare a sa in afacerea Posta Romana.

In replica, Freedom House Romania si-a exprimat dezamagirea fata de atacurile nefondate ale lui Tudor Chiuariu, aratand ca valoarea contractului de audit a fost sub 40.000 de euro si nu avea nevoie de licitatie.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...