Razboiul declaratiilor dintre ministrul Justitiei si DNA (CRONOLOGIE)

Miercuri, 03 Octombrie 2007, ora 09:29
896 citiri
Razboiul declaratiilor dintre ministrul Justitiei si DNA (CRONOLOGIE)

Tudor Chiuariu, numit ministru al Justitiei in 5 aprilie 2007, in locul Monicai Macovei, a avut mai multe iesiri critice la adresa activitatii DNA, cerand revocarea din functie a procurorului Sectiei a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie si ulterior excluderea sa din magistratura.

Cerere de revocare din functie a procurorului Doru Tulus

In 8 mai 2007, la o luna de la preluarea portofoliului, Tudor Chiuariu a cerut revocarea din functie a procurorului Sectiei a II-a DNA, Doru Tulus. Ministrul justitiei a afirmat ca motivele care au stat la baza cererii de demitere au fost lipsa de eficienta si numarul mic de dosare solutionate prin trimitere in judecata. Chiuariu a mai precizat ca cererea sa de revocare din functie a procurorului Tulus se bazeaza pe date publice, cum ar fi raportul DNA din 2006 si raportul de progres al Guvernului inaintat catre UE.

In aceeasi zi, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a precizat, in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca, potrivit Legii 303/2004, un procuror poate fi revocat din functie de catre ministrul justitiei doar in urma unor controale efectuate la solicitarea CSM sau a sefului DNA sau a procurorului general. Dupa ce Kovesi i-a cerut lui Chiuariu sa precizeze daca exista vreun control efectuat la aceasta sectie, Chiuariu a declarat ca "nu exista un astfel de control".

Tudor Chiuariu a cerut efectuarea unui control de fond la DNA in 16 mai 2007. CSM a amanat discutarea revocarii lui Tulus pana la finalizarea controlului la DNA.

Chiuariu, acuzat de imixtiune politica in activitatea DNA

Tot in 8 mai 2007, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, l-a acuzat in sedinta CSM, pe ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, de imixtiune politica in activitatea DNA, aratand ca acesta l-a sunat pentru a-i cere sa nu finalizeze "dosare delicate" si sa nu iasa cu ele in presa in perioada campaniei electorale. Potrivit lui Morar, ministrul Chiuariu i-ar mai fi cerut ca, in cazul in care astfel de dosare ar fi totusi solutionate, sa-l anunte pe el inaintea presei. Pe de alta parte, seful DNA a tinut sa precizeze ca este multumit de activitatea lui Tulus la DNA si a calificat prestatia acestuia drept "foarte buna".

Daniel Morar, a declarat, la Realitatea TV, ca interventia ministrului Tudor Chiuariu, care i-a cerut sa-l informeze cu privire la dosarele delicate pe care le instrumenteaza DNA, este "o presiune asupra justitiei" pe care n-a mai resimtit-o din partea niciunui alt ministru al justitiei.

Seful DNA a sesizat verbal Sectia pentru procurori a CSM cu privire la faptul ca a avut o discutie telefonica privata cu ministrul justitiei in urma careia acesta ar fi facut interventia pe care seful DNA a interpretat-o ca pe o imixtiune in activitatea procurorilor. In momentul in care Morar a sesizat CSM, de fata erau procurorul general al Romaniei si ministrul justitiei, care a spus ca seful DNA ar minti si ar denatura realitatea.

Ministrul Justitiei a raspuns acuzatiilor sefului DNA

Dupa sedinta de la CSM, la plecare, ministrul Chiuariu a recunoscut ca a avut o discutie telefonica cu Daniel Morar si ca i-a cerut acestuia sa aiba grija "sa nu fie implicat cu sau fara voia lui in campania pentru referendum". "Nu l-am intrebat de dosare si nu i-am cerut sa fiu eu informat inaintea presei", a sustinut ministrul justitiei. Chiuariu a precizat ca i-a spus lui Morar ca acum este o perioada "supraincalzita politic" si sa aiba grija ca Parchetul sa nu fie implicat in lupta politica, afirmatii cu care a fost de acord, dupa spusele ministrului, si seful DNA.

Chiuariu a calificat drept "tentativa de blocare a luptei anticoruptie" atitudinea procurorului sef al DNA, Daniel Morar, care a facut publica discutia telefonica in care ministrul i-a cerut sa-i comunice informatii despre dosare.

Pozitia procurorului Doru Tulus

Procurorul Doru Tulus, a carui revocare din functia de sef al Sectiei a II-a a DNA a fost ceruta de ministrul justitiei, a declarat, la 8 mai 2007, la Realitatea TV, ca propunerea ministrului reprezinta o ingerinta politica. Intrebat daca crede ca au fost ingerinte politice in decizia de propunere de revocare a sa din functie, Doru Tulus a spus: "Da, asa cred".

El a raspuns afirmativ si la intrebarea daca propunerea de demitere are legatura cu dosarele la care lucreaza. "Atat cu dosarele la care am lucrat si le-am finalizat prin trimitere in judecata, cat si cu cele la care lucram acum", a declarat Tulus, care a refuzat sa indice numere de dosare sau nume ale celor vizati de acestea, precizand ca legea ii interzice sa dea astfel de informatii.

Control de fond la DNA

Ministrul Justitiei a cerut, la sedinta din 16 mai 2007 a Sectiei pentru procurori a CSM, demararea unui control de fond la DNA si amanarea pronuntarii deciziei privind revocarea procurorului Doru Tulus pana dupa efectuarea controlului. Seful Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus, s-a opus acestei cereri pe motiv ca o revocare trebuie facuta dupa examinarea rezultatelor unui control, si nu inainte.

In 15 iunie 2007, Tudor Chiuariu a declarat ca i se pare ca numarul de dosare solutionate de Sectia a II-a a DNA este foarte mic, explicand in acest fel cererea sa de revocare a lui Doru Tulus, solicitare contestata de magistrati. El a adaugat ca va astepta concluziile verificarilor CSM asupra DNA inainte sa ia o hotarare.

Chiuariu a cerut eliminarea laudelor la adresa DNA din Raportul Comisiei Europene

Dupa ce in presa centrala au aparut informatii potrivit carora ministrul Chiuariu ar fi trimis Comisiei Europene un document in care ar fi cerut modificarea unor pasaje din Raportul Comisiei, acesta a negat ca ar fi trimis o asemenea scrisoare. "Expertii din Ministerul Justitiei s-au ocupat de aspectele de nivel tehnic in ceea ce priveste elaborarea Raportului de tara. Nu este vorba despre chestiuni de fond, ci doar de exprimare, si nu mai am nimic de comentat", a declarat Chiuariu pentru ziarul "Cotidianul", din 29 iunie 2007.

In editia din 29 iunie 2007, Cotidianul a relatat ca, inainte de publicarea raportului pe justitie al Comisiei Europene, ministrul Chiuariu a trimis Comisiei, prin reprezentanta romana la Bruxelles, un document de noua pagini, in format electronic, in care le cerea comisarilor europeni sa elimine sau sa reformuleze anumite pasaje din raport. Printre fragmentele care, in opinia ministrului, trebuiau scoase din raport se afla si cel in care activitatea DNA era foarte apreciata. In document se mentiona ca "ritmul in care DNA conduce si incheie anchetele pe care le desfasoara continua sa ilustreze un inalt nivel de profesionalism al echipelor multidisciplinare de ancheta din cadrul Directiei". Tudor Chiuariu le atragea atentia raportorilor Comisiei Europene ca doar ritmul in care se desfasoara cercetarile penale nu este un indicator de inalt profesionalism

Morar invoca presiunile politice la care sunt supusi anchetatorii

In 13 iulie 2007, procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a avertizat, intr-un interviu acordat agentiei Reuters, in legatura cu presiunile politice care se fac asupra anchetatorilor si a spus ca activitatea ineficienta a tribunalelor impiedica lupta impotriva abuzurilor."Presiunea psihologica exercitata asupra procurorilor este epuizanta", pentru ca acestia investigheaza acuzatii de coruptie la nivel inalt, a spus Morar. El a mai precizat ca este frustrat din cauza ritmului lent in care lucreaza tribunalele si din cauza pedepselor usoare pronuntate pentru coruptie.

CSM constata o anumita presiune asupra sefilor DNA din partea ministrului

Una din concluziile inspectiei judiciare a CSM , efectuata la cererea procurorului sef al DNA a fost aceea ca ministrul justitiei nu a desfasurat activitati care sa afecteze independenta si impartialitatea procurorilor DNA, dar s-a constatat o anume presiune asupra conducerii administrative a directiei. Potrivit unui comunicat al DNA din 10 septembrie 2007, CSM a luat o decizie cu privire la Nota inspectiei judiciare, in sedinta din 6 septembrie 2007. In acelasi comunicat se mai arata ca in expunerea de motive din Nota inspectiei judiciare a CSM se apreciaza ca dorinta ministrului justitiei de a se informa cu privire la activitatea DNA, in modalitati care au creat suspiciunea depasirii cadrului legal, este de natura sa creeze presiuni asupra celor care infaptuiesc actul de justitie.

Inspectorii judiciari au mai stabilit ca cererea de revocare din functie a procurorului sef al Sectiei pentru combaterea infractiunilor asociate celor de coruptie, Florin Doru Tulus, formulata de ministrul justitiei este total disproportionata in raport cu obiectivul legitim declarat, respectiv eficientizarea luptei impotriva coruptiei. Concluziile CSM au fost interpretate diferit de Ministerul Justitiei si DNA. In timp ce Ministerul Justitiei a sustinut ca inspectia CSM ar fi apreciat ca solicitarile ministrului Tudor Chiuariu "s-au inscris in limita legii", DNA a aratat ca inspectorii CSM au constatat o anume presiune asupra conducerii administrative a directiei.

Ministrul Justitiei, cercetat de DNA

In 9 septembrie 2007, presedintele PIN, Cozmin Gusa a declarat, intr-o conferinta de presa, ca ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, este cercetat de DNA pentru o fapta pe care a savarsit-o in aprilie 2007. "E vorba de o asociere ilegala a Postei Romane, pe baza unui ansamblu imobiliar, care s-a facut fara licitatie publica si care s-a facut in conditiile in care acel ansamblu avea calitatea de proprietate publica a statului si nu putea intra in asocieri patrimoniale", a explicat liderul PIN. Tudor Chiuariu a replicat, printr-un comunicat, ca nu are cunostinta despre un dosar la DNA pe numele sau.

DNA a confirmat, o zi mai tarziu, ca sunt efectuate acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii realizate de Compania Posta Romana precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite firme.

Tudor Chiuariu a infirmat faptul ca ar fi cercetat in vreun dosar penal si a precizat ca acuzatiile la adresa sa ar reprezenta un atac politic de dinaintea campaniei pentru euroalegeri. La 18 septembrie 2007, ministrul justitiei a cerut excluderea din magistatura a procurorului Doru Tulus si a procurorului Aristotel Mihai Popa. Potrivit ministrului, cele doua solicitari ar avea la baza constatarile Inspectiei judiciare a CSM care a efectuat un control la DNA.

DNA a solicitat aviz pentru urmarirea penala a ministrului

Tot in 18 septembrie 2007, DNA a cerut aviz de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale a ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, si a fostului ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, in dosarul vizand imprejurarile in care Compania Posta Romana a intrat in posesia unui imobil. Chiuariu a calificat solicitarea DNA drept "o razbunare prosteasca". El a adaugat ca acuzatiile care i se aduc din partea DNA sunt "lipsite de orice fundament in afara de panica celor de la DNA ca toate abuzurile pe care le-au facut timp de doi ani sa iasa si sa fie cunoscute de public".

Ministrul Tudor Chiuariu a criticat DNA

In 19 septembrie 2007, ministrul justitiei a declarat ca DNA a deschis dosare unor politicieni pentru a fi folosite "in scop de santaj" si a inchis dosarele altor oameni politici pentru a-i proteja. El a criticat public solutiile date in anumite dosare de DNA si in special de procurorul Doru Tulus, cel care il ancheteaza in dosarul Posta Romana, la o zi dupa ce procurorii anticoruptie au cerut aviz de la Presedintie pentru cercetarea sa penala.

Pe de alta parte, procurorul sef al DNA a respins, in 20 septembrie 2007, in cadrul jurnalului TVR1, acuzatiile privind manipularea politica a DNA si a aratat ca implicarea ministrului Chiuariu in dosarul Posta Romana a inceput sa fie cercetata inainte ca acesta sa ceara revocarea procurorului Doru Tulus.

Acuzatii si la adresa Freedom House

Ministrul Justitiei, a acuzat, in 23 septembrie 2007, Freedom House si pe predecesorul sau, Monica Macovei, ca ar fi trucat o licitatie prin care evaluarea asupra luptei anticoruptie din 2005 ar fi avut ca scop eliminarea conducerii fostului PNA si aducerea in fruntea DNA a unor persoane care au putut fi controlate in acest fel. El a spus ca lupta anticoruptie s-ar fi bazat pe o licitatie trucata, intrucat raportul de audit cerut de UE si elaborat de Freedom House ar fi fost lansat in 2004, in timp ce Ministerul Justitiei a organizat o licitatie in acest sens in 2005.

Chiuariu a aratat, in cadrul unei declaratii de presa, ca una dintre conditiile de incheiere a capitolului din Tratatul de aderare la UE "Justitie si Afaceri Interne" a fost elaborarea unui audit independent al rezultatului si impactului generat pana acum de strategia nationala anticoruptie 2001-2004. Potrivit lui Chiuariu, raportul de audit Freedom House a fost lansat in 2004, inainte de organizarea licitatiei in 2005.

Scopul acestui audit era fundamentarea elaborarii strategiei anticoruptie, iar predarea acestuia s-a facut la o luna dupa prezentarea acesteia, a mai spus Chiuariu. El a mai declarat ca Freedom House ar fi avut auditul pregatit dinainte.

Freedom House Romania si-a exprimat dezamagirea fata de atacurile ministrului justitiei si a precizat ca valoarea contractului de audit - fiind sub 40.000 de euro - nu avea nevoie de licitatie. Intr-un comunicat al organizatiei, din 23 septembrie 2007, se arata ca declaratia acuzatoare a lui Tudor Chiuariu ar cuprinde "numeroase inexactitati sau chiar falsuri".

Explicatii ale lui Daniel Morar

In 24 septembrie 2007, seful DNA, Daniel Morar, a aratat, in emisiunea 100% de la Realitatea TV, ca avizul cerut de la Cotroceni pentru cercetarea lui Tudor Chiuariu nu poate fi considerat o razbunare pentru cazul Tulus, intrucat ancheta incepuse inainte ca ministrul justitiei sa ceara destituirea acestuia.Daniel Morar a mai tinut sa precizeze ca "nici un sef de institutie nu-si compromite intreaga institutie ca sa salveze un om, oricine ar fi". "Eu nu pun un procuror din DNA sa-i faca un dosar ministrului justitiei doar ca sa-l salvez pe domnul Tulus. E vorba de o institutie intreaga aici", a spus Morar.

Noi acuze la adresa DNA din partea ministrului Justitiei

Tot in 24 septembrie 2007, Tudor Chiuariu, a declarat, la Antena 3, ca DNA a demarat "dosariada liberalilor" dupa ce a cerut revocarea procurorului Doru Tulus, in opinia sa DNA intocmindu-le dosar si altor ministri PNL - Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu si Varujan Vosganian. Chiuariu a spus ca Directia a demarat aceasta "dosariada" dupa ce a cerut demisia procurorului sef al sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus. Concluziile raportului intocmit de Consiliul Superior al Magistraturii asupra DNA ar fi, potrivit ministrului Chiuariu, un alt motiv pentru care DNA a inceput sa ceara avize de urmarire penala a ministirlor liberali.

Chiuariu a acuzat DNA ca asculta ilegal atat telefoanele politicienilor, cat si pe cele ale rudelor si ale apropiatilor acestor si a precizat ca DNA este arbitrul luptei politice din Romania".

Ministrul justitiei a criticat din nou, in 29 septembrie 2007, in cadrul conferintei internationale "Procurori, democratie si stat de drept", activitatea DNA. "Toate principiile anuntate ale reformei din 2005 au fost nesocotite la DNA. S-a vorbit de distributia aleatoare a dosarelor si, inspectia CSM a descoperit acolo o ditributie aberanta a cauzelor. Asistam la DNA la un adevarat ping-pong cu dosare. Procurorii si procurorii sefi nu au preocupari pentru pregatirea profesionala", a spus Chiuariu. El a mai declarat ca s-ar fi constatat si o tendinta de "inchidere subita a anumitor dosare intr-o parte a spectrului politic" sau deschiderea altor dosare care "raman deschise fara a se face cercetari in ele de cealalta parte a spectrului politic".

Citește și:
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în şedinţă informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta poziţia politică şi priorităţile parlamentare la început de an, au...
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....