Spiritul legilor Monicai Macovei (Opinii)

Sambata, 26 Mai 2012, ora 20:54
3647 citiri

Sunt admirabile efortul si pasiunea fostului ministru Monica Macovei de a da Justitiei romanesti o forma cat mai apropiata de conceptia Domniei Sale despre importanta si rolul celei de-a treia puteri in firavul nostru stat de drept. Istoria Dreptului Romanesc ii va fixa locul cuvenit fara indoiala.

Dar in politica noastra nu are absolut nicio sansa: contestata pana si de cei mai apropiati colegi de partid, exilata in Parlamentul European pentru a fi cat mai departe de dedesubturile actului lor de guvernare, tratata fie brutal, fie ca sfintele moaste de o buna parte a presei, dna Macovei a fost scoasa acum la atac, alaturi de cativa lideri mai putin expusi, dnii Cristian Preda, Sebastian Lazaroiu, Traian Radu Ungureanu, de ex., dar intelectualisti cu inca oarece credibilitate.

Politicieni de conceptie

Or astfel de politicieni sunt oameni de conceptie, nu de lupta, de aceea aparitiile lor in fruntea armatelor de activisti, vectori de influenta, ofiteri de presa produc efecte perverse, opuse asteptarilor, rascolind scandaluri de imagine si notorietate din care PDL a iesit si iese mereu in pierdere.

Astfel, acuzatiile aduse guvernului Ponta ca ar subjuga Justitia si ar instaura dictatura readuc in memorie multimea pancartelor de la demonstratiile hibernale din Piata Universitatii in care dictator era presedintele Traian Basescu, el tragea sforile in Justitie, de fapt acuza principala a acestuia in ultimii ani. Vizibil indurerata de derapajele noului guvern, Monica Macovei n-a scos o vorba la derapaje moral constitutionale mult mai grave ale susnumitului.

Uninominal, dragostea mea

Grupul intelectualist a fost scos subit la lupta contra uninominalului majoritar intr-un singur tur, dar pana mai ieri vitupera impotriva USL, care, chipurile, se impotrivea unui astfel de sistem de vot. Se uita ca primise aprobarea la referendumul din 2009, impreuna cu cifra de 300 de parlamentari. Activistii dlor Boc si Mihai Razvan Ungureanu, cat au fost la Putere, nu voiau nicidecum sa-si asume cifra respectiva, acum, cand au pierdut guvernarea, le-ar conveni. Cand au fost cinstiti?

Monica Macovei condamna palgiatul dlor Ioan Mang, Corina Dumitrescu etc., dar nu sufla o vorba despre lucrarea de doctorat a procurorului general Laura Codruta Kovesi, aflata intr-un loc unde pana si un fir de praf pe dosar e cat casa. Cum se explica dubla masura?

Unde sunt principiile?

Cica Adrian Nastase cere amanari, primul ministru Ponta e "instrument" murdar, Titus Corlatean, acualul ministru al Justitiei e si el tot "instrument", al lui Nastase si al Rodicai Stanoiu, Constantin e scula lui Felix Varanul Voiculescu, dar Traian Basescu ce a facut cu dosarele "Flota" si Mihaileanu? Monica Iacob Ridzi, Pasat, Apostu, Botis si atatia altii din curtea proprie de ce nu beneficiaza de aceeasi atentie?

In mass-media n-a aparut nicio luare de pozitie a respectivilor justitiari impotriva propriilor inculpati si infractori dovediti. Ba chiar s-au facut luntre si punte ca procurorii de caz sa nu-i poata cerceta, nici barem sa le desigileze calculatoarele. Ceea ce nu se uita.

E adevarat, ca oameni politici, atat fostul ministru al Justitiei cat si actualul au participat la campanii electorale, dar cu ce este mai condamnabila prezenta dlui Corlatean la Pitesti decat agitatia Monicai Macovei pe alte scene din campanii la fel de electorale? Sau acolo a fost sa apere Justitia de dusmani, sa scoata la iveala conflicte de interese, contracte cu statul ale...

Procurorii si suveranitatea

Nu inteleg si pace de ce numirile sefilor la Procuratura nu e bine sa fie la CSM, ICCJ, la Parlament, ci la presedinte. De cand presedintele trebuie sa raspunda de activitatea procurorilor si nu insisi procurorii? Ce democratie e asta? Raspunde presedintele in subsidiar cand ii gresesc numitii, sau e vorba de a pastra la nesfarsit rapoartele feudale intre senior si supusi?

O alta chestiune care ma lezeaza ca roman este suveranitatea nationala: tocmai un fost ministru al Justitiei congratuleaza atitudinea ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, care face recomandari Parlamentului, CSM si dlui Basescu pe cine sa puna la DNA si la Procuratura Generala. Nu cred ca mai are vreun precedent pe mapamond decat poate in perioada tulbure a confruntarilor dintre imperialismul american si expansiunea sovietelor.

Cate procente pierde PDL prin asemenea manevre?

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Politica Lege procuror Justitie suveranitate, #campanie electorala Monica Macovei PDL , #justitie