Macovei trage linie: Sprijin conditionat pentru Iohannis, plangere penala pentru Ponta

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 19:50
15263 citiri
Macovei trage linie: Sprijin conditionat pentru Iohannis, plangere penala pentru Ponta
Foto: Facebook/Monica Macovei

Monica Macovei a anuntat, miercuri seara, ca a depus plangere penala impotriva lui Victor Ponta, pentru desfasurarea haotica a primului tur al alegerilor prezidentiale. Totodata, fostul candidat la presedintie a anuntat ca este gata sa il sprijine pe Klaus Iohannis in turul doi, dar i-a pus o serie de conditii.

Astfel, Macovei a informat, intr-o conferinta de presa, ca a depus plangere penala pe numele candidatului PSD la prezidentiale, precum si pe numele ministrului de Externe Titus Corlatean si ministrului pentru diaspora Bogdan Stanoevici, dupa ce numerosi romani au stat duminica la cozi interminabile si nu au mai apucat sa voteze, din cauza proastei organizari.

"Nu putem trece peste turul I. Romania va ramane cu eticheta de tara in care se fraudeaza alegerile", a spus, intr-o conferinta de presa, europarlamentarul.

Monica Macovei, contestatie la BEC: S-a incalcat dreptul constitutional de a vota

Sprijin conditionat pentru Iohannis

Totodata, Monica Macovei a mentionat ca il va sustine pe candidatul ACL in competitie finala, daca acesta va respecta cateva conditii impuse de europarlamentar.

Macovei a postat pe Facebook un lung sir de "cerinte esentiale" pe care Klaus Iohannis ar trebui sa le accepte, daca isi doreste semnarea unui acord cu fostul ministru al Justitiei, mai exact "Acordul pentru salvarea statului de drept si a democratiei in Romania".

"In numele oamenilor care m-au sustinut prin votul lor si al celor care au lucrat pro-bono in aceasta campanie electorala, va transmit in continuare cerintele esentiale pentru a salva democratia si statul de drept in Romania.

In cazul in care acceptati aceste minime cerinte, va rog sa semnati acest Acord, cu mentiunea ca va angajati sa il respectati in totalitate, atat in calitatea dumneavoastra de presedinte PNL si co-presedinte ACL, cat si in cea de viitor presedinte al Romaniei", a scris pe Facebook Monica Macovei.

ACL: Votantii Monicai Macovei, Elenei Udrea si UDMR vor vota Klaus Iohannis

Primele amendamente aduse de aceasta se refera la angajamentele Romaniei fata de NATO, aderarea la spatiul Schengen si zona euro, iar lista continua cu respingerea unei legi a amnistiei si promisiunea organizarii unui referendum pentru eliminarea imunitatii parlamentarilor.

"Sa garantati si sa actionati ferm pentru continuarea si aprofundarea Parteneriatului Strategic in vigoare, semnat de Romania cu SUA si pentru mentinerea angajamentelor Romaniei fata de NATO ca fundament si prioritate a politicii noastre externe.

Sa garantati si sa actionati ferm pentru continuarea procesului de integrare in Uniunea Europeana, prin aderarea Romaniei la spatiul Schengen si adoptarea monedei euro.

Sa nu promulgati legea gratierii si amnistiei, si sa nu efectuati gratieri individuale decat pentru oameni aflati in nevoie (batrani, bolnavi si alte situatii exceptionale).

Sa organizati in 2015 un referendum national pentru eliminarea imunitatii parlamentarilor, ministrilor si a presedintelui, iar partidele care va sustin sa actioneze pentru ca vointa exprimata a cetatenilor sa fie transpusa in legislatie si in noua Constitutie", i-a scris Macovei lui Klaus Iohannis.

Scepticism in PNL cu privire la sansele lui Iohannis - Vor implicarea lui Antonescu si Macovei

Printre cerinte se mai numara promovarea unei legi privind votul electronic si prin corespondenta si a unui act normativ pentru "modificarea legii partidelor politice, astfel incat sa se permita infiintarea unui partid cu minimum 3 membri, asa cum este in majoritatea tarilor europene".

Totodata, Macovei ii mai cere candidatului liberal sa sustina alocarea a 6% din PIB pentru Educatie si aceluiasi procent pentru Sanatate, precum si sa militeze pentru "depolitizarea si reformarea ANAF".

Pledoarie pentru DNA

In continuare, europarlamentarul solicita renuntarea la proiectul Rosia Montana, precum si protejarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

"Sa garantati ca:

a. nu veti schimba conducerea DNA la nivel de procuror sef, procuror sef adjunct, adjunct sau sef sectie, ca nu veti accepta niciun fel de schimbare care sa afecteze in vreun fel activitatea DNA.

b. nu veti promulga nicio modificare a legii actuale privind Directia Nationala Anticoruptie (DNA), care ar reduce sau slabi competentele si instrumentele de ancheta ale DNA, inclusiv pe cele privind investigatiile din etapele premergatoare formularii unei acuzatii.

c. nu veti solicita sau promulga vreo lege de comasare a DNA cu nici o alta structura din Parchet, ca nu veti accepta schimbarea denumirii DNA.

d. nu veti cere sau promulga vreo norma legala care sa schimbe procedura de numire si revocare a persoanelor cu functii de conducere din parchete (DNA inclusiv), mentinand actuala procedura in care ministrul justitiei propune pe baza de competitie si selectie un candidat pentru oricare dintre aceste functii, propunere urmata de audiere publica in CSM, si de decizia presedintelui Romaniei", a detaliat Macovei.

De asemenea, fostul ministru al Justitiei a mai cerut, printre altele, ca Iohannis, in ipoteza in care va ajunge presedinte, sa aprobe "orice solicitare de urmarire penala" si sa nu faca "intelegeri politice la momentul numirilor in functiile de conducere a parchetelor".

Macovei crede ca Iohannis, ca posibil sef de stat, trebuie sa se consulte "ONG-urile de profil, Comisia Europeana si partenerii externi in privinta politicilor publice in justitie si anticoruptie pe care dumneavoastra, Guvernul sau Parlamentul le veti promova public".

"Cum toate cererile din prezentul pact sunt fundamentale pentru Romania, iar oamenii care m-au votat au votat, de fapt, pentru aceste principii si proiecte, am certitudinea ca nu veti ezita sa intariti prin semnatura aceste cereri ale angajatorului dumneavoastra, poporul roman", a conchis Monica Macovei.

Propunerea fostului candidat la presedintie de a-l sustine pe Klaus Iohannis in competitie finala este prima de acest fel, dupa ce pe Victor Ponta au ales sa il sprijine Calin Popescu Tariceanu, Corneliu Vadim Tudor si Teodor Melescanu.

Scorurile inregistrate de candidatii la presedintie

Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale 2014: Creste diferenta dintre Ponta si Iohannis

Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a obtinut 40,44% dintre voturi, pe locul doi fiind clasat candidatul ACL, Klaus Iohannis, cu 30,37%.

Locul trei a fost ocupat de independentul Calin Popescu Tariceanu, cu 5,36%, urmat de presedintele PMP, Elena Udrea, cu 5,20% si candidatul independent Monica Macovei, cu 4,44%.

Ceilalti candidati au obtinut urmatoarele scoruri: Dan Diaconescu - 4,03%, Corneliu Vadim Tudor - 3,68%, Kelemen Hunor - 3,47%, Teodor Melescanu - 1,09%, Zsolt Szilagyi - 0,56%, Gheorghe Funar - 0,47%, William Brinza - 0,45%, Constantin Rotaru - 0,30% si Mirel Mircea Amaritei - 0,08%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Monica Macovei Iohannis, #Monica Macovei Iohannis sprijin, #Monica Macovei Ponta plangere , #Klaus Iohannis