Macovei: Cer presedintelui Klaus Iohannis sa retrimita in Parlament Legea alegerilor locale

Joi, 14 Mai 2015, ora 18:58
531 citiri
Macovei: Cer presedintelui Klaus Iohannis sa retrimita in Parlament Legea alegerilor locale

Presedintele Partidului M10, europarlamentarul Monica Macovei, ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa retrimita in Parlament Legea alegerilor locale, motivand ca actuala forma votata face "reteaua de baroni locali sa continue sa existe".

Monica Macovei a declarat, joi, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca pe langa lipsa de reprezentativitate a unui primar ales cu 12% din voturi "e vorba de lupta impotriva coruptiei si fraudei si a furtului din banul public".

"Solicit presedintelui Klaus Iohannis sa retrimita in Parlament Legea alegerilor locale, pentru ca, asa cum s-a votat, primarii pot fi alesi din primul tur cu 12%, iar presedintii de Consililii Judetene dintre consilieri, nu de cetateni. Asta face ca reteaua de baroni locali sa continue sa existe, ca reprezentativitatea primarilor si presedintilor de CJ sa fie mica si duce la lipsa competitivitatii de proiecte in folosul comunitatii.

Pe langa lipsa de reprezentativitate a unui primar ales cu 12% din voturi, e vorba de lupta impotriva coruptiei si fraudei si a furtului din banul public. Reteaua de furat din banul public ramane neatinsa", a spus Macovei.

Potrivit acesteia, retrimiterea Legii alegerilor locale in Parlament ar fi "un semn de curaj" din partea sefului statului, de a continua lupta impotriva coruptiei, de a face o bresa in reteaua de baroni locali.

Camera a adoptat, in 6 mai, cu 278 voturi pentru, 22 impotriva si 14 abtineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind ca presedintii Consiliior Judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla, iar primarii vor fi alesi intr-un singur tur.

Proiectul care modifica trei legi, si anume legea alegerilor locale, administratiei locale si statutul alesilor locali, a fost adoptat in forma stabilita de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.

De asemenea, primarii si presedintii CJ vor putea fi reprezentanti in adunarile generale ale asociatiilor cu activitatea in serviciile de utilitati publice, Camera Deputatilor respingand cererea de reexaminare a presedintelui la legea serviciilor comunitare si mentinand forma initiala a legii.

Legea serviciilor comunitare de utilitati publice care prevedea si faptul ca primarilor si presedintilor Consiliilor Judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, respectiv municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice a fost adoptata in iunie 2014, insa presedintele Traian Basescu a retrimis-o pentru reexaminare in Parlament.

Citeste si:
Proiectul USR pentru anularea amenzilor date românilor după intrarea în țară: ”Va repara o situaţie absurdă pe care autorităţile se fac că n-o văd”
Proiectul USR pentru anularea amenzilor date românilor după intrarea în țară: ”Va repara o situaţie absurdă pe care autorităţile se fac că n-o văd”
USR va depune un proiect de lege care prevede anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului pentru intrarea în ţară şi restituirea banilor deja plătiți. Unul dintre...
Rareș Bogdan îl atacă pe ministrul Sănătății pe tema certificatului verde: ”A jucat cu ochii la sondaje, nu la sănătatea românilor”
Rareș Bogdan îl atacă pe ministrul Sănătății pe tema certificatului verde: ”A jucat cu ochii la sondaje, nu la sănătatea românilor”
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a criticat lipsa de acțiune a PSD, în special a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în ceea ce privește introducerea certificatului verde. Liberalul...
Comentarii