A treia cale in PDL. Spre iesire? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 16 Februarie 2013, ora 11:19
4873 citiri
A treia cale in PDL. Spre iesire? (Opinii)
Foto: Arhiva

Daca termenii confruntarii din PDL vor ramane aceiasi, este clar ca ipoteza avansata de Cristian Preda, si anume ca partidul va reveni la cultura FSN 1991, este inevitabila.

Nici Elena Udrea si nici Vasile Blaga nu au cum sa reprezinte o solutie prin care partidul sa-si recucereasca electoratul pierdut. Sunt doua fete ale aceleiasi monede. Intrebarea este insa daca PDL insusi este pregatit pentru altceva decat cultura FSN '91?

Nu cred ca, in fara ofertei actuale, grupul reformist, cat de mic este el, isi poate permite sa ramana pasiv. Monica Macovei a anuntat deja ca nu ii va sustine pe niciunul dintre candidatii actuali.

Cristian Preda a fost mai retinut, dar in aceeasi linie: "E prea devreme sa ne pronuntam asupra vreunei motiuni. Pare sa fie nevoie de o a treia cale". Este sigur nevoie. Singura solutie onorabila pentru reformisti este sa prezinte propriul candidat si propria motiune, macar pentru a se disocia clar de fesenizare si uneperizare.

Dintre putinii membri ai acestui grup, Monica Macovei si Cristian Preda sunt singurii care pot emite pretentii teoretice la sefia partidului.

Sever Voinescu poarta inca urmele asocierii cu Roberta Anstase si ale unor recente acuzatii de tradare care, chiar infirmate, nu sunt compatibile cu o candidatura. Adrian Papahagi este de prea putin timp in PDL pentru a putea tinti atat de sus fara a fi cu usurinta pus la colt. A si facut-o deja, cu duritate, Radu F. Alexandru.

Dar, in mod real, ar avea d-na Macovei sau dl. Preda vreo sansa de reusita? In opinia mea, nu, desi ar fi probabil singurii lideri care ar putea recredibiliza PDL. Insa amandoi sunt indigesti pentru PDL. Ura impotriva Monicai Macovei este transpartinica.

Clasa politica, indiferent de sigla sub care se afla, are aversiune la tot ce reprezinta si promoveaza Monica Macovei: eficienta (este cel mai eficient raportor al Parlamantului european), intransigenta, exigenta, toleranta zero la coruptie, ferocitatea in apararea integritatii.

Cristian Preda poarta aceleasi "anateme", dar are si vina de a fi profesor universitar, o specie la care intelectualofobii din politica au alergie.

Cei doi nu au fost inca linsati in PDL doar pentru ca de imaginea lor era nevoie in campaniile electorale si pentru ca aveau sustinerea de la Cotroceni. Cristian Preda a fost chiar la un pas de o excludere orchestrata de Elena Udrea, in vara trecuta. Cand a fost vorba sa-si impuna criteriile si principiile au fost executati sumar.

Pe Monica Macovei si pe Cristian Preda ar putea sa-i aleaga in fruntea PDL doar o masa critica reformista, constienta de faptul ca partidul ori intra intr-o cu totul alta logica, ori dispare.

Nu cred ca in PDL exista aceasta masa critica. Partidul pesedizat, fesenizat, uneperizat, baronizat nu vrea sa se vindece. Diabeticul nu dupa regim si tratament suspina, ci dupa perioada cand masa era plina si el inca sanatos si suplu. Nostalgia este dupa PD-ul cel voios si vesel care zburda in politica romaneasca, si pe ea a exploatat-o si Traian Basescu in promovarea Elenei Udrea.

In plus, Elena Udrea si Vasile Blaga sunt oamenii pe care PDL ii intelege, partidul este de acord cu ei sau impotriva lor, dar vorbesc aceeasi limba, limba politicii romanesti. Comuna cu limba pesedistilor, a penelistilor si a tuturor celorlalti.

Monica Macovei si Cristian Preda vorbesc o alta limba, europeana, complet straina, inaccesibila chiar politicienilor romani.

Dar si daca nu au nicio sansa cred ca reformistii ar trebui sa aiba motiunea si candidatul lor. Pentru a pune PDL in fata unui moment al adevarului, pentru a testa final daca mai e sau nu ceva de facut cu acest partid. Daca naufragiul mai poate fi evitat in ultima clipa sau cursul a devenit inevitabil. Isi datoreaza, si datoreaza, cred, electoratului candva al PDL aceasta ultima incercare, indiferent cat de mici sunt sansele ei de reusita.

Dar daca esueaza nu mai vad niciun motiv pentru care ar mai ramane in PDL pentru a fi marginalizati sau cooptati in echipa invingatoare pe post de bibelouri in vitrina, bune daca sunt mute si pot fi sterse de praf atunci cand e nevoie de imaginea lor.

Dupa aceasta ultima incercare de onoare, grupul reformist ar trebui sa plece din PDL. Sa incerce altceva, sa ofere o alternativa electoratului nereprezentat. Nu sunt chiar atat de singuri. Exista in societatea romaneasca energii, competente, oameni de vlaoare, care pot fi antrenati.

Care pot forma coloana vertebrala a unui nou partid. Nu e usor, e poate la limita imposibilului din motive de care am mai vorbit, de la finantare, la conditii legislative si blocaj mediatic, dar un dram de sansa poate exista.

Aceasta ar putea fi marea incercare a celor mereu acuzati ca au stat pe margine si au criticat "intelectual", dar nu au facut mai nimic. Si aceasta ar putea fi ultima sansa pentru multa vreme a Romaniei, ajunsa prizioniera unei clase politice expirate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Macovei Preda PDL, #conducere PDL Congres, #Udrea Blaga Congres PDL , #PDL