Europarlamentarul PDL Monica Macovei ocupa pozitia a doua a listei PDL pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.
In varsta de 55 de ani, Monica Macovei se afla pentru prima oara in Parlamentul European, candidand pentru un al doilea mandat de eurodeputat.
Lista PDL pentru europarlamentare: Doar patru eurodeputati si multe surprize
Fost ministru al Justitiei si candidat la sefia PDL
Monica Macovei a fost ministru al Justitiei in perioada decembrie 2004 - aprilie 2007, in timpul mandatului de premier al lui Calin Popescu Tariceanu.
De profesie avocat, europarlamentarul nu a fost niciodata membru al Parlamentului Romaniei, activand in Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR - CH), intre anii 1996 si 2004. A fost vicepresedinte si pe urma presedinte al Asociatiei, in perioada 2001 - 2004.
Seful de campanie al PDL explica absentele si surprizele din lista pentru europarlamentare
In luna martie 2013, Monica Macovei a candidat la sefia PDL, impotriva lui Vasile Blaga si a Elenei Udrea. Castig a avut Vasile Blaga, cu 2.344 de voturi, in timp ce europarlamentarul a obtinut doar 209 voturi.
Blaga a castigat sefia PDL. Udrea contesta, Basescu isi ia adio de la PDL
Activitatea in Parlamentul European, in cifre
Eurodeputatul are 1.275 de activitati (locul 3 in randul europarlamentarilor romani) in Parlamentul European, potrivit MEPranking.eu. Ea are 500 de luari de cuvant in plenul Parlamentului, precum si 163 de intrebari parlamentare.
Monica Macovei, cel mai activ europarlamentar roman, in topul PE
Punctul sau forte il constituie insa rapoartele, avand nu mai putin de 40, in calitate de raportor si alte 48 in calitate de raportor alternativ. Cu un total de 88 de rapoarte, se afla detasat pe primul loc in delegatia Romaniei din PE si pe locul 7 in randul tuturor europarlamentarilor. In plus are si 321 de propuneri de rezolutie.
Monica Macovei are de asemenea o prezenta de 88 la suta la sedintele din Parlamentul European.
Ce fac europarlamentarii romani la Bruxelles - topul celor mai harnici si celor mai lenesi alesi
Totodata, in cadrul Parlamentului European, este presedinte in Delegatia la Comisia parlamentara de cooperare UE-Moldova, dar si membru in Conferinta presedintilor de delegatie, Comisia pentru control bugetar, Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne si in Delegatia la Adunarea Parlamentara Euronest, precum si membru supleant in Comisia pentru afaceri externe si in Delegatia la Comisia parlamentara mixta UE-Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, potrivit paginii sale de pe site-ul Parlamentului European.
Europarlamentare 2014: De unde avem de ales pe 25 mai - Iata candidatii
Contre cu multi politicieni, de la Basescu, Ponta, PSD si PNL, pana la PDL. Plus procese cu Dan Sova
Monica Macovei a avut mai multe contre cu politicieni romani, in ultimul an. Printre acestia, prim-ministrul Victor Ponta a fost tinta preferata, spunand despre el ca este "capo ti tutti capi", ca minte, ca arunca justitia in aer cu noile Coduri Penale, l-a acuzat de cinism si incompetenta si i-a cerut demisia.
Ponta: Brok e demagog, iresponsabil. Ca si Macovei, are o gandire nazista, fascista
Macovei ii raspunde lui Ponta: Calca in picioare memoria victimelor nazismului
De asemenea, europarlamentarul PSD Corina Cretu si presedintele liberal Crin Antonescu au spus despre eurodeputatul PDL ca a facut mai mult rau Romaniei, spre comparatie cu alti reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European, precum Gigi Becali sau Elena Basescu.
In plus, europarlamentarul PSD Catalin Ivan a spus, in luna iune 2013, ca "Monica Macovei si PDL-ul in general, (...) in formula actuala, au dus campanii permanente impotriva Romaniei, nu impotriva PSD-ului sau a PNL-ului, ci o campanie clara impotriva intereselor nationale ale Romanie". De altfel, reprezentantii social-democratilor si liberalilor au spus in repetate randuri ca Monica Macovei a avut actiuni impotriva Romaniei, mai ales prin denuntarea atacurilor la adresa statului de drept din tara noastra.
Corina Cretu (PSD): Becali nu a facut rau Romaniei, mai mult rau a facut Monica Macovei
Antonescu: EBA nu a facut mai mult rau Romaniei decat Macovei. Aia nu stiu romana
Totodata, i-a mai atacat si pe fostii minstri liberali ai Transporturilor Relu Fenechiu si Ramona Manescu, pe europarlamentarii PNL Norica Nicolai si Ovidiu Silaghi, dar si pe Crin Antonescu si pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, precum si pe primarul PSD al Constantei, Radu Mazare, pe fostul premier PSD Adrian Nastase, pe consilierul premierului, Gyorgy Frunda, si pe primarul Capitalei, Sorin Oprescu. In plus, i-a cerut demisia vicepresedintelui PDL, Ioan Oltean, in luna septembrie 2013.
In schimb, europarlamentarul Cristian Preda, trecut intre timp de la PDL la PMP, a atacat-o de mai multe ori pe Macovei, in ultimele luni, spunand despre aceasta ca s-a asociat cu fesenistii din PDL si ca nu mai vede coruptii, ca tace in privinta problemelor cu justitia ale lui Adriean Videanu pentru a obtine un loc pe lista pentru europarlamentare, ca nu a reactiona la modul in care s-a desfasurat competitia pentru candidatul PDL la prezidentiale, dar si ca a urmat "linia care i-a adus lui Blaga sefia PDL", respectiv contestarea lui Traian Basescu.
Cristian Preda, nou atac la Macovei: Asta e pretul tacerii, Monica?
Cristian Preda o ataca pe Macovei: Blatul corupe memoria
La randul sau, presedintele Traian Basescu a acuzat-o ca vrea sa obtina cu orice pret un nou mandat de europarlamentar, deoarece nu a luat nicio atitudine publica dupa ce PDL a sustinut reducerea atributiilor ANI, impreuna cu PSD si PNL.
De asemenea, Teodor Baconschi a declarat recent ca nu intelege optiunea Monicai Macovei de a ramane in PDL, dupa ce a fost marginalizata de Vasile Blaga, in timp ce candidatul partidului la prezidentiale, Catalin Predoiu, a contrazis-o in privinta noului Cod Penal. In acelasi timp, prim-vicepresedintele PDL Liviu Negoita spunea, in iunie 2013, ca nu il intereseaza "daca e socata Monica Macovei si ce cere Monica Macovei", referitor la faptul ca aceasta s-a aratat socata de declaratiile lui Vasile Blaga din China.
Monica Macovei a castigat, in luna octombrie 2013, procesul pe care i-l intentase ministrului PSD Dan Sova, care a spus despre tatal ei ca a fost "general de securitate" si "seful Securitatii Giurgiu". In schimb, a pierdut procesul de calomnie intentat de social-democrat, pe care l-a acuzat de contracte incorecte cu complexe energetice din Oltenia.
Macovei a castigat procesul cu ministrul Dan Sova
Macovei, despre procesul pierdut cu Sova: N-am vrut sa folosesc imunitatea
Confiscarea averilor ilicite de la rudele infractorilor, propusa de Macovei in PE si aprobata in decembrie
In luna decembrie, europarlamentarii din Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European (LIBE) au aprobat raportul Monicai Macovei privind confiscarea averilor ilicite de la rudele infractorilor.
Raportul priveste confiscarea extinsa a averilor dobandite prin infractiuni, respectiv depistarea si sechestrarea bunurilor inscrise pe numele unor rude, prieteni sau cunoscuti.
Confiscarea averilor ilicite propusa de Macovei, adoptata in comisia LIBE a PE
"Confiscarea extinsa va putea fi aplicata dupa votarea ei in plenul PE in cazul condamnatilor pentru patru mari categorii de infractiuni, si anume pentru infractiuni de coruptie activa sau pasiva in sectorul privat si in randul oficialilor din institutiile UE si ale statelor membre, pentru crima organizata si infractiuni care au legatura cu aceasta infractiune, pentru criminalitatea cibernetica si pentru infractiunile de pornografie infantila", a declarat Monica Macovei.
Monica Macovei: Confiscarea averilor ilicite, mai importanta decat trimiterea la inchisoare
Alegerile europarlamentare au loc pe 25 mai, iar Romania va trimite in Parlamentul European 32 de eurodeputati, cu unul mai putin decat in actuala legislatura, dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in iulie 2013.
F.N.