Cum s-o pierdem pe Monica Macovei? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 12:20
7063 citiri
Cum s-o pierdem pe Monica Macovei? (Opinii)

Elena Udrea a lansat pe piata o petarda foarte interesanta, care pare a ilumina si misterul adoptarii in unanimitate a codului etic de catre conducerea PDL, dar si felul in care garda veche se pregateste sa o piarda pe Monica Macovei.

Asadar, sefa PDL Bucuresti, spune cu subiect si predicat ca Monica Macovei ar putea fi un bun candidat al partidului pentru primaria generala. "In Bucuresti, ar fi foarte util un primar care sa duca o reala lupta cu coruptia din administratie si care el insusi sa fie insensibil la coruptie. Pe primul loc cu un mesaj anticoruptie este, evident, Monica Macovei. Nu am discutat cu ea, dar cred ca este posibil". Ca sa vezi! Indiferent daca vor primi un raspuns pozitiv sau negativ, indiferent daca d-na Macovei ar pierde sau ar castiga primaria, Elena Udrea si baronii aflati in spatele domniei sale s-au plasat intr-o situatie de tip win - win, aruncand-o pe d-na Macovei intr-o situatie din care nu poate iesi decat rau.

Care sunt premisele? PDL este in iminenta pierderii Capitalei si anul viitor. Desi pana la alegeri, in varianta comsarii lor, a mai ramas un an, partidul nu are un candidat credibil si cu sanse reale in fata lui Sorin Oprescu. Pe de alta parte, marele risc nu este atat ca domnia sa sa pastreze primaria, cat sa foloseasca, dupa modelul lui Traian Basescu, aceasta reconfirmare drept trambulina catre prezidentiale, alte alegeri pentru care PDL inca nu are macar o varianta viabila. Asadar, Sorin Oprescu trebuie torturat in campania care vine, astfel incat, si daca va castiga, sa castige chinuit, sa nu-si poate pune la butoniera un mars triumfal, asa cum a reusit Traian Basescu in fata lui Mircea Geoana in vara lui 2004.

Si aici Elena Udrea are dreptate: in fata electoratului informat si mai pretentios al Capitalei, Monica Macovei ar fi un cosmar pentru Sorin Oprescu, caci putini sunt oamenii care, asemeni doamnei Macovei, pot rascoli in mizeria institutiilor romanesti cu mai multa competenta si fara riscul de se trezi cu un bumerang in figura. Dar asta nu inseamna ca Monica Macovei va iesi ca o floare din aceasta campanie. Va incasa lovituri, se va umple de laturi si vanatai, caci masina de zgomot si proapaganda a USL, care o uraste ca pe niciun alt politician (cred ca mai mult decat pe Traian Basescu chiar), nu va pierde ocazia sa o manjeasca din cap pana in picioare, iar televiziunile in solda PNL si PSD isi vor face datoria linsand-o mediatic.

Asadar, daca va castiga totusi, va castiga reprezentantul PDL. Daca va fi invinsa, va fi singura si precis cineva ii va arunca in fata: e usor sa ai gura mare, dar iata ca alegeri nu esti in stare sa castigi! Daca va castiga, va fi prea ocupata cu primaria ca sa mai stea toata ziua cu lupa integritatii pe partid, daca pierde, infrangerea ii va taia din autoritatea demersurilor anticoruptie. Iar daca Monica Macovei va refuza sa candideze, refuzul va fi folosit copios impotriva domniei sale la modul: sigur, de pe margine esti vocala, dar cand vine voba sa te lupti pentru partid te dai lovita!.

Deci, cum spuneam, cum o luam, situatia este avantajoasa pentru Elena Udrea si garda veche si total dezavatajoasa pentru Monica Macovei. Si tare ma tem ca acceptarea unanima a codului etic s-ar putea dovedi o modalitate de a forta mana incomeodei doamne. Uite, noi ti-am votat codul, avem bunavointa, tu ce faci pentru noi? Caci noi trebuie sa te tinem extrem de ocupata cu candidatura, cu Sorin Oprescu, cu atacurile USL, astfel incat sa nu mai ai timp sa observi ca noi nu aplicam nicio litera din acest cod.

Dincolo de toate aceste strategii, destul de transparente cred eu, ar fi potrivita candidatura Monicai Macovei la functia de primar general? Ma indoiesc. Sigur ca e nevoie de un om integru la primarie, un om care sa aiba si vointa si stiinta de a face ordine in cloaca de acolo. Dar pana sa faca aceasta curatenie, Monica Macovei isi va pierde timpul cu tot felul de alte chestiuni de administratie gen deszapezire, salubrizare, transport in comun, asfaltari si altele asemena, pentru care nu stiu cata competenta are. Pe de alta parte, si in campanie, iar ulterior, in functie, va fi tocata pe orice detaliu mai rau decat a fost oricare alt primar general.

Zona de competenta a d-nei Macovei este cu totul alta. Tine de justitie, de legislatie, de anticoruptie, o zona in care insa nimeni nu vrea sa o vada umbland libera caci e periculoasa. Si atunci nu mai bine sa o pierdem intr-o zona in care sa fie nesigura, vulnerabila si cu "sanse" mari sa-si franga gatul pe care visam noapte de noapte sa i-l frangem cu manile noastre?

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...