Cum vrea Macovei sa castige alegerile si sa formeze Guvernul - Interviu

Marti, 26 Februarie 2013, ora 07:12
6156 citiri
Cum vrea Macovei sa castige alegerile si sa formeze Guvernul - Interviu

Europarlamentarul PDL Monica Macovei va candida la presedintia partidului pentru a-l readuce la guvernare, astfel incat, cu ocazia alegerilor prezidentiale din 2016, sa formeze guvernul "in conditiile sale".

Macovei a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca va moderniza partidul, va schimba regulile pentru promovarea in partid, astfel incat aceasta sa se faca pe merit. Ea isi propune o opozitie agresiva la adresa USL, pentru recuperarea electoratului PDL si formarea unei noi aliante de dreapta.

Ea crede ca, astfel, reprezentantii PDL pot castiga alegerile europarlamentare si prezidentiale din 2014, dar si pe cele parlamentare din 2016, "cu fruntea sus", pe o campanie pozitiva. Macovei a evitat insa sa spuna daca va incerca sa devina presedinte sau premier al Romaniei.

Fostul ministru al Justitiei a spus ca premierul Ponta ar trebui sa indeplineasca una dintre cerintele din raportul MCV, aceea de demitere a ministrului trimis in judecata Relu Fenechiu. "Chiar nu are PNL alte resurse decat niste penali?", a intrebat retoric Macovei.

Citeste interviul acordat Ziare.com de Monica Macovei:

Pe sustinerea cui va bazati in cursa pentru presedintia PDL? Dincolo de grupul de "reformisti" care v-a sustinut, cine e de partea dumneavoastra, aveti vreo organizatie locala care va sustine?

Avem 200 de semnaturi de sustinere pana acum si continuam sa strangem. Ne bazam pe cei din partid, unii cu functii de conducere, altii simpli membri. Vom merge in tara sa discutam cu ei, in perioada urmatoare, le vom cere sa ne voteze spre binele partidului.

Nu va temeti de faptul ca veti fi considerata un lider prea rigid, care nu face compromisuri si ca multora nu le va placea ce propuneti, cum s-a intamplat si in cazul criteriilor de integritate?

In primul rand, sunt convinsa ca marea majoritate a membrilor de partid e cinstita, ma bazez pe acestia. Eu sunt asa cum sunt, lumea ma cunoaste deja.

In al doilea rand, multi din partid vor schimbare. Dau un exemplu - e nevoie de promovarea in partid pe criterii de merit. Multi sunt frustrati pentru ca promovarile s-au facut pe alte criterii decat cele de merit.

Care e atuul dumneavoastra in cursa asta, credeti ca oferiti perspective de guvernare, de castigare a alegerilor, mai bune decat Elena Udrea si Vasile Blaga?

Le ofer membrilor PDL modernizarea partidului, readucerea electoratului de dreapta pe care PDL l-a pierdut, aducerea celui care a stat acasa si o intrare la guvernare pe vot pozitiv, pe baza meritului, nu pe un vot negativ, sa alegem raul cel mai mic.

In plus, reunificarea dreptei, unificarea tuturor celor care sunt cu adevarat de dreapta.

Intr-o alianta sau prin unificarea intr-un singur partid?

O alianta, pentru inceput, vom vedea mai tarziu ce va fi. Deocamdata, suntem in cursa de 100 de metri, ne concentram sa o castigam.

Cu dumneavoastra presedinte, va fi PDL mai concentrat pe criterii de integritate, va face o opozitie mai puternica la USL, la ce sa ne asteptam?

Categoric la o opozitie foarte activa, agresiva in sens bun, care sa sanctioneze greselile zilnice ale acestei puteri abuzive si antieuropene. De asemenea, cum am mai spus, la readucerea electoratului nostru si a celui care a stat acasa la ultimele alegeri.

Imi propun castigarea alegerilor parlamentare din 2016, a celor europarlamentare si prezidentiale din 2014 de catre candidatii nostri si construirea guvernului, intrarea la guvernare cu fruntea sus si in conditiile noastre.

Ce credeti ca se va intampla daca veti pierde, iar castigatorul va fi Vasile Blaga sau Elena Udrea?

Am mai spus-o, consider ca niciunul dintre ei nu poate aduce reforma reala in partid. Oricum, noi grupul reformistilor am luat decizia sa candidam cu o motiune inca din decembrie, cand nu stiam cine va candida, era clar doar ca Vasile Blaga vrea un nou mandat.

Va asteptati ca Traian Basescu sa va sustina in alegerile interne din PDL, cum a facut-o cu Emil Boc, la Conventia din 2011?

Nu stiu ce va face Traian Basescu.

Vizati postul de presedinte al Romaniei in 2014 sau pe cel de premier in 2016?

Primul pas e castigarea alegerilor, apoi vom vorbi. Repet, alerg cursa de 100 de metri impreuna cu colegii mei, apoi vom vedea in ce cursa voi alerga.

Ce parere aveti despre subiectul scrisorii pentru intrarea in Schengen, in care presedintele Basescu cere sa fie inclusa respectarea criteriilor MCV, iar premierul Ponta si Crin Antonescu il acuza pentru asta?

In scrisoarea presedintelui catre premierul Ponta si presedintele Senatului se mentioneaza ce trebuie sa faca Guvernul si Parlamentul pentru intrarea in Schengen - adica exact recomandarile din raportul MCV.

Una dintre chestiunile raportului e renuntarea la ministrul trimis in judecata, Relu Fenechiu, nimeni nu raspunde de asta. E foarte simplu, ca premier, sa faci propunerea de revocare si rezolvi una dintre problemele raportului MCV.

Crin Antonescu se refera doar la numirea procurorilor, nu si la ministrul Fenechiu.

Chiar nu exista in PNL o persoana curata care sa preia Ministerul Transporturilor, resursele lor sunt limitate la penali?

#Macovei castigare alegeri PDL, #Macovei formare guvern, #Macovei candidat PDL , #PDL