Dictatorul Ponta haituieste Opozitia (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 21 Mai 2012, ora 12:34
4796 citiri
Dictatorul Ponta haituieste Opozitia (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Am crezut ca e o problema de timp ca PDL sa constientizeze ca se afla in Opozitie. Pana isi regleaza tirul, pana se obisnuieste din nou cu mentalitatea si logica anti-putere. PDL insa nu da nici macar semne ca s-ar putea deprinde cu noul statut.

Inca in degringolada, inca dezorganizati, pedelistii nu au reusit sa isi calibreze focul. Ciudat, din moment ce Guvernul Ponta le-a dat aproape toate ocaziile si motivele la care ar fi putut visa orice partid de opozitie.

Monica Macovei a avertizat lumea ca Ponta si Guvernul pe care il reprezinta vor instaura dictatura in Romania. O afirmatie de o gravitate extrema. De aici poate si comicul situatiei - pana mai ieri Ponta insusi urla ca PDL instaureaza dictatura! La fel de grava era si atunci.

Insa daca pana acum acuzatia se baza pe fapte, pe dovezi concrete, astazi afirmatia Monicai Macovei nu are la baza decat presupuneri, (pre)sentimente (de teama, demagogie sau populism) si scenarii deocamdata fictive.

Din acest motiv, acuzatia europarlamentarului PDL devine oarecum extravaganta. Iar lipsa argumentelor care sa sustina teza intoarce declaratia Monicai Macovei impotriva partidului pe care il reprezinta. Trecerea e prea brusca, si de-ar fi adevarat pericolul, ca sa poata fi perceput in mod corect de catre electorat.

Astfel, in loc sa loveasca in USL, atacul fostului ministru al Justitiei ricoseaza direct in ograda Partidului Democrat Liberal.

E interesant de analizat putin textul in sine. Pe ce se bazeaza acuzatiile Monicai Macovei? In primul rand, pe credinta: "nu mai am nicio incredere in ministrii acestui Guvern, am teama ca ne duce spre dictatura. Ponta a mintit atunci cand a spus ca prezinta cel mai curat Guvern din Romania", spune europarlamentarul. Asadar, teama si credinta - elementele constitutive ale oricarei tehnici de manipulare in masa, insa concepte care produc efect si dau rezultate doar cand intalnesc un sol roditor.

Nu este cazul astazi, cand romanii au vazut de ce a fost in stare fosta Putere - actualul PDL.

Dar de ce nu are incredere Monica Macovei in Guvernul Ponta? Pentru ca ministrii din Executiv au tot felul de "pete", toate legate de diverse incompatibilitati sau probleme de imagine. Aici Macovei are dreptate. De la ministrii Educatiei (trei pana acum), schimbati din cauza unor grave "defecte" in CV sau pe baza de plagiat, si pana la perlele editate de ministrul de Externe, trecand prin toti ceilalti membri ai Guvernului atinsi mai mult sau mai putin de tot felul de suspiciuni - toate aceste neajunsuri ale oamenilor lui Ponta nu sustin cu nimic spaima de o posibila dictatura.

Pentru ca o dictatura este caracterizata in primul rand prin actiuni ale Puterii, care controleaza toate institutiile statului si care le foloseste exclusiv in scopul perpetuarii puterii in ciuda vointei poporului si actionand de cele mai multe ori impotriva acetuia.

Oare doamna Macovei si-o fi repetand aceasta fraza, definitia pe scurt a dictaturii? Si, daca da, si-o fi amintind de perioada in care Romania se afla sub conducerea PDL? Oare care dintre cele doua au actionat concret, prin fapte cuantificabile, mai mult si mai grav in sensul spaimei europarlamentarului?

Unde a fost Monica Macovei cand Guvernul Boc pur si simplu a desfiintat Parlamentul, asumandu-si de 14 ori raspunderea pe unele dintre cele mai importante legi din ultimii 22 de ani? Unde o fi fost procurorul Macovei cand Executivul lui Boc sfida instantele judecatoresti, refuzand sa puna in practica niste decizii definitive doar pe motiv ca nu are bani?

Unde o fi fost spaima de dictatura a tuturor acestor reformatori ai statului cand Traian Basescu sfatuia magistratii sa judece "dupa buget", ca altfel baga tara in faliment?

Incoruptibila Macovei oare o fi avut vreo tresarire existentiala cand Guvernul Boc scotea pe banda rulanta legi neconstitutionale, unele dintre ele trecute chiar prin asumarea raspunderii, ca sa fie sigur ca nu mai dezbate nimeni magaria? Dar cel mai mult ma sperie pe mine ca Monica Macovei a disparut in tot timpul cand Romania era amenintata de fosta putere cu comasarea alegerilor, poate cel mai grav atac la adresa democratiei din ultimii ani.

Da, si pe mine ma sperie ca Nastase ar putea dicta din nou justitia din Romania, asa cum s-a intamplat in sedintele de partid de la PSD, inainte de 2004. Insa astazi este mai vie amintirea ultimilor trei ani, cand posibilitatea dictaturii a fost mai reala ca niciodata.

Iar Guvernul Ponta-USL inca are ca strategie de baza sa nu faca nimic mai degraba decat sa faca. De asta spaimele Monicai Macovei nu vor trezi decat cel mult rasul. Daca nu ii vor alunga din nou pe cei care ar putea sa isi intoarca privirea spre acest inca trist partid.

Eveniment Quarterly Report

Ben Oni Ardelean a demisionat oficial din PNL și a lansat un nou proiect politic. Așteptări mari pentru ”Mișcarea Speranței”
Ben Oni Ardelean a demisionat oficial din PNL și a lansat un nou proiect politic. Așteptări mari pentru ”Mișcarea Speranței”
Deputatul Ben-Oni Ardelean a înştiinţat Biroul permanent al Camerei Deputaţilor că demisionează din PNL şi va activa ca neafiliat de marți, 3 octombrie. Recent, parlamentarul a anunțat...
CCR amână pentru a treia oară sesizarea pe legea privind cumulul pensiei cu salariul
CCR amână pentru a treia oară sesizarea pe legea privind cumulul pensiei cu salariul
Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat marţi, 3 octombrie, discuţiile pe sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu legea privind cumulul pensiei...
#Ponta dictatura Macovei, #Guvern USL dictatura , #PDL