Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce s-a speriat Victor Ponta de candidatura Monicai Macovei?

Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:20
8058 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce s-a speriat Victor Ponta de candidatura Monicai Macovei?

Presedintele PSD a spus despre rivalul sau Vasile Blaga, liderul PDL, ca acesta "nu mai exista". Actualul prim-ministru a comentat si stirea conform careia Elena Udrea va candida pentru sefia PDL: "este un Traian Basescu cu fusta".

A doua zi dupa ce a aflat ca Monica Macovei a intrat si ea in cursa pentru pozitia de sef a democrat-liberalilor, Victor Ponta a declarat ca "atacul lui Tokes impotriva stabilitatii Romaniei are legatura cu faptul ca de ani de zile domnul Tokes si Monica Macovei sunt reprezentantii intereselor antiromanesti". A legat-o de dizidentul maghiar si a stampilat-o ca "eretica" pentru a-i distruge credibilitatea.

Din aceste trei declaratii reiese clar cine e liderul Opozitiei care-l inspaimanta cu adevarat pe Victor Ponta. Doar si pentru acest lucru e foarte important faptul ca Monica Macovei a intrat in competitia pentru sefia PDL. Trebuie spus din capul locului ca domnia sa este sprijinita doar de "grupul intelectualilor" si are putine sanse sa castige conducerea partidului.

Trei motive pentru care Victor Ponta se teme de Monica Macovei:

1. Actualul premier stie ca fostul ministru al Justitiei este o personalitate influenta la Bruxelles. Stie ca Monica Macovei e ascultata in cancelariile aliatilor nostri si ca descrie clar reteaua de interese care guverneaza politica romaneasca.

2. Ii e teama de Monica Macovei pentru ca nu a invins-o, pentru ca poate fi politicianul care vine. Victor Ponta nu are nicio grija cu Vasile Blaga si cu Elena Udrea. I-a invins, au pierdut, dar cu Monica Macovei ar fi un joc pe un teren necunoscut. Cel al moralei. Sprijinita de o coalitie a clasei de mijloc, Monica Macovei ar deveni cu adevarat o forta politica reformatoare.

3. Victor Ponta mai are o spaima legata de "intelectuala" PDL. Spaima de standardul european de a face politica, de sfarsitul pomenilor electorale, sfarsitul santajarii bugetarilor. Spaima ca cei care au stat acasa la alegerile din decembrie se pot intoarce la urne, iar cele 4,4 milioane de voturi vor fi spulberate de "oamenii liberi".

Trei motive pentru care e bine ca Monica Macovei candideaza:

1. Desi are sanse putine de victorie, e pentru prima data dupa multa vreme cand se constituie intr-un partid politic un nucleu reformator. Acest nucleu e singurul luat in seama de alegatori. E mai important decat o miscare pornita de la zero pentru ca dezbaterea se poarta la tribuna unui partid care a condus Romania in vremuri grele.

Nu e ceva pornit din nimic, asemanator cu Forta Civica sau cu Noua Dreapta. Grupul intelectualilor e format din oameni cu functii sau care au avut functii, oameni care au fost alesi si oameni care au inca un rol politic.

2. Chiar daca Monica Macovei va fi exclusa din partid, asa cum a promis Vasile Blaga, in cazul in care acesta isi va pastra functia de presedinte, excluderea poate fi folosita ca o rampa de lansare a noii miscari de centru-dreapta. Poate strange in jurul ei toate fragmentele disparate de pe aceasta parte a esicherului politic.

3. In acest moment, doar Emil Boc si "grupul intelectualilor" se mai bucura de incredere din partea electoratului de dreapta, mai bine zis, a fostului electorat de dreapta, in rest e tristete mare.

Exista multe sanse ca Monica Macovei sa rateze reformarea PDL. Exista sanse sa piarda, dar acesta e un risc pe care si l-a asumat sau trebuia sa si-l asume din primul moment in care a decis sa faca politica. Domnia sa a realizat foarte multe pana acum si, candva, oamenii acestei tari o sa-i fie recunoscatori.

Monica Macovei a ajuns in momentul in care-si poate permite sa joace totul pe cartea reformelor si a moralei politice. Chiar daca pierde, a facut-o luptand, iar un luptator cinstit primeste o a doua sansa.

Contracandidatul de cosmar pentru Victor Ponta la pozitia de premier ar fi Monica Macovei sustinuta de o coalitie de forte de centru-dreapta care militeaza pentru reforma si morala.

Cu cat va trece timpul, iar Romania se va afunda din nou in scandaluri de coruptie, in nedreptate sociala, marasm economic si lipsa de perspective, cu atat mai mult va fi nevoie de un astfel de lider. Monica Macovei are sanse sa rateze proiectul, dar drumul deschis de ea va fi urmat de altii, caliti in lupte in care nu aveau nicio sansa.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.#Monica Macovei candidat PDL, #Ponta atac Macovei , #PDL