Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: PDL, incotro?

Autor:
Luni, 25 Februarie 2013, ora 09:50
2746 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: PDL, incotro?

Si PDL isi joaca soarta in urmatoarele saptamani. Iat-o si pe Monica Macovei in cursa pentru presedintia PDL.

Prima observatie, in comparatie cu congresul PNL, competitia pentru putere din PDL pare parfum de democratie. Cel putin contracandidatii au dreptul sa se manifeste, sa candideze, sa tina conferinte de presa de la tribuna sediului PDL. Nu ca in PNL, unde Andrei Chiliman si ceilalti oponenti ai lui Antonescu au fost amenintati cu excluderea, in cel mai pur stil comunist.

Este de salutat intrarea in competitie a "reformistilor" din grupul Macovei, cu insasi Monica in postura de candidat la sefia PDL.

Scurt istoric

PDL a venit la guvernare in 2009 intr-un moment dramatic, impreuna cu PSD, cu economia in cadere libera, obligat sa faca fata platii unor pensii si salarii "duduite" de guvernarea Tariceanu, gaura la buget de 5,5% si arierate 2 miliarde euro, in plina criza economica europeana si mondiala. Simultan cu disparitia resurselor provenind din bula imobiliara, banii capsunarilor si vanzarea ultimelor active ale economiei comuniste.

In tot acest context nenorocit, guvernarea Boc, cu sprijinul presedintelui Basescu, a reusit sa evite prabusirea economica, intrarea in incapacitate de plata si evitarea destinului economic al Greciei.

Lucru recunoscut si de catre Victor Ponta la prezentarea "bugetului cetateanului". ("Ajustarile macroeconomice din perioada 2008-2012 au fost fara indoiala necesare, deoarece Romania nu mai era imprumutata la costuri acceptabile").

Mai mult, datorita investitiilor de stat, guvernarea Boc a reusit o crestere economica in 2011 de 2,5%, in timp ce in 2012 este posibil sa avem crestere economica zero.

Alaturi de reechilibrarea economica a Romaniei, un merit important al guvernarii Boc il constituie eliberarea institutiilor statului din "chingile" politicului si consolidarea lor pana la trecerea probei de foc din vara trecuta.

Ce se reproseaza, totusi, guvernarii Boc?

- Absenta solidaritatii in austeritate;

- Absenta masurilor de ocrotire a firmelor private prin reducerea fiscalitatii ca urmare a reducerii cheltuielilor de functionare a statului, mult prea timida;

- Absenta exploatarii avantajelor ce deriva din pozitia de membru UE (esecul absorbtiei fondurilor europene);

- Esecul restructurarii companiilor economice de stat;

- Prezenta unor fapte de coruptie si frauda la nivel inalt;

La toate aceste reusite si nereusite au fost partasi, chiar actori principali, Vasile Blaga, Elena Udrea si Traian Basescu. Indiferent de bunele intentii si explicatii.

Nu si Monica Macovei

Teoria conform careia si politicienii alesi se bucura de prezumtia de nevinovatie, impartasita si de Traian Basescu, a condus la situatia ca personaje anchetate sau trimise in judecata pentru coruptie sa ramana in posturi cheie, eventual cu mainile pana la cot in banii publici, pana la judecata de apoi, situatie respinsa de catre Monica Macovei. De lista celor 10 demnitari PDL care urmau sa-si paraseasca posturile la recomandarea Comisiei de Etica a PDL s-a ales praful.

Ca si de lista emisa de Comisia de Integritate de filtrare a candidatilor la alegerile parlamentare, doar partial insusita de copresedintii ARD.

Foarte multi alegatori de dreapta au stat acasa la alegerile din decembrie, pentru ca n-au gasit pe listele propuse candidati care sa merite deplasarea la sectiile de votare. Este si acesta un element de care trebuie sa tina cont viitoare conducere a PDL.

Indiferent de calitatile contracandidatilor Monicai Macovei, un lucru este clar. Fara o schimbare dramatica la varful PDL, partidul nu are sanse sa revina la guvernare sau macar sa conteze la viitoarele alegeri din 2016.

Cum, previzibil, USL isi va epuiza rapid capitalul de incredere obtinut prin imposibilitatea onorarii promisiunilor facute, electoratul va cauta forte politice noi, in noile partide create, scorul PP-DD la recentele alegeri fiind edificator.

Criticile partidelor de dreapta nou aparute la adresa conducerii PDL fac imposibila o coagulare a fortelor dreptei sub conducerea lui Vasile Blaga sau Elena Udrea. Desi trebuie sa recunosc comportamentul fair al lui Vasile Blaga fata de celelalte partide de dreapta, in campania electorala din toamna.

Sub conducerea Monicai Macovei, toate criticile fata de trecutul fesenist, ezitant, cu jumatati de masura al PDL dispar si coagularea dreptei devine posibila si functionala.

Raman marile intrebari. O vor baronii PDL, delegatii la viitoarea Conventia a PDL, pe Monica Macovei la conducerea partidului? Raspunsul imediat este nu, pentru ca alimentarea clientelei, masinariei PDL, din conductele bugetului de stat devine problematica, daca nu imposibila cu Monica Macovei la conducere.

Dramatica este insa alternativa. Cu Blaga sau Udrea la conducere PDL va impartasi, probabil, soarta PNTCD, pare deja un partid fara perspective, cu combustibilul epuizat, incapabil sa ofere populatiei ceva nou.

Austeritate fara integritate? Multumesc, vor spune alegatorii. Cu Monica Macovei la conducere alegatorii ar avea, macar, certitudinea integritatii, pentru ca a demonstrat de-a lungul anilor ca nu cedeaza un pas.

"Nu va las si nu ma las", asa se recomanda deja denumita "doamna de fier" a politicii romanesti, in ciuda fragilitatii ei fizice.

Or, de asa ceva are nevoie Romania, pentru a-si regasi speranta si perspectiva intr-o lume tulbure si amenintatoare.

Cu Monica Macovei la conducere PDL are o sansa serioasa sa-si revina, incepand cu 2014, si apoi in 2016. Zestrea sa de integritate, recunoasterea din partea oficialilor europeni a acestei zestre, increderea deplina de care se bucura exact in zona in care Romania are deficit (integritate si vulnerabilitatea la coruptie), fac din Monica Macovei omul providential care ar scoate din conul de umbra PDL si Romania si ne-ar conduce pe drumul european al decentei politice si prosperitatii.

Fara Monica Macovei, sansele PDL de revenire sunt aproape de zero.

Ramane ca delegatii la Conventia Nationala a PDL sa inteleaga aceste lucruri, poate chiar sa fie acceptate de catre Vasile Blaga si Elena Udrea.

Ar fi un miracol, dar Romania de azi doar de miracole mai poate fi salvata.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 24 februarie, în legătură cu anunţul că mai mulţi primari şi viceprimari din PNL vor candida din partea PSD la Timiş, că astfel de lucruri se...
Ciolacu, glume despre comasare. „Mi se pare că astăzi e şi Dragobetele, nu mi-a trecut în cap să-l comasez cu Sfântul Valentin”
Ciolacu, glume despre comasare. „Mi se pare că astăzi e şi Dragobetele, nu mi-a trecut în cap să-l comasez cu Sfântul Valentin”
Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă la conferinta judeţeană a PSD Covasna, că nu i-a trecut prin cap să comaseze Dragobetele cu Sfântul Valentin şi a explicat că a comasa alegerile într-o...
#Monica Macovei presedintie PDL, #Monica Macovei candidat presedinte PDL, #alegeri PDL , #PDL