Macovei: Voi sesiza conducerea PDL in legatura cu Rosia Montana

Sambata, 30 Iulie 2011, ora 23:06
2127 citiri
Macovei: Voi sesiza conducerea PDL in legatura cu Rosia Montana
Foto: enational.ro

Vicepresedintele PDL Monica Macovei este de parere ca descarcarea de sarcina arheologica in masivul Carnic reprezinta un prim pas pentru permiterea folosirii cianurilor la Rosia Montana si anunta ca va ridica subiectul exploatarii la proxima sedinta a conducerii partidului.

"Nu am discutat in conducerea partidului, dar voi ridica aceasta chestiune chiar lunea viitoare. Eu pot sa va spun ca dintre romanii din grupul PPE - Partidul Popular European, unde sunt cei din PDL si UDMR, atunci cand s-a votat in 2010 acea rezolutie a Parlamentului European care cerea interzicerea exploatarilor cu cianuri, imi amintesc ca eu si domnul Laszlo Tokes am votat pentru rezolutie, deci impotriva exploatarilor cu cianuri. Romanii din celelate grupuri politice cred ca au fost impartiti", a afirmat Macovei, intr-un interviu acordat "Aliantei pentru o Romanie Curata".

Ea a explicat ca Rezolutia din mai 2010 a Parlamentului European care cere Comisiei Europene sa interzica folosirea cianurilor in exploatarile miniere, a fost urmata de o declaratie a comisarului european pentru Mediu, din iunie 2010, care nunteaza, spunand ca nu se poate vorbi de o interdictie generala a folosirii cianurilor, dar aceasta cu referire la inchiderea minelor existente care opereaza in conditii de siguranta, situatie care nu se aplica la Rosia Montana.

Potrivit fostului ministru al Justitiei, avizul de descarcare arheologica nu este legal, intrucat exista o decizie irevocabila a ICCJ care l-a anulat pe cel precedent, iar in prezent nu aveau cum sa apara fapte sau dovezi noi, fiindca este vorba de "chestiuni legate de sol si de alte repere care nu se schimba de la un an la altul".

Macovei este de parere ca Rosia Montana ar trebui sa fie inclusa pe lista propunerilor pentru Patrimoniul UNESCO. " Si asta este prima cerinta la care trebuie sa raspunda ministrul Culturii inainte de chestiunea avizului referitor la descarcarea arheologica, care este un pas catre permiterea folosirii cianurilor", a sustinut ea.

Fostul ministru al Justitiei este de parere ca "nu este valid argumentul care se refera la suma de bani oferita de RMGC".

"Compania, dupa cum vedem, investeste de ani de zile enorm in campanii de publicitate. Poate ca ar trebui sa vedem cat a investit si de ce face acest efort financiar pentru ca va dati seama, castigul pe care il planifica este mult-mult mai mare decat cheltuielile pe care le face, iar pierderea, in domeniul mediului, in Romania, ar fi imensa.

Din cate stiu si din diverse discutii - trebuie verificat - la un proiect asemanator care s-a facut in Canada, se plateste astazi mult mai mult, circa un miliard de dolari pe an, pentru a mentine solul inghetat pe o anumita adancime si pe o anumita raza pentru a impiedica scurgerea si infiltrarea cianurilor", a atras ea atentia.

Macovei a mai sustinut si ca, in contextul in care compania face publicitate ca va crea locuri de munca, oamenii trebuie sa fie informati ca este vorba de un numar redus de locuri de munca si pe o perioada limitata de timp, ceea ce nu poate justifica "nenorocirea care s-ar intampla cu mediul".

Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni seară, 4 martie, despre candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Întrebat dacă PNL va avea un candidat comun cu PSD, Ciucă a...
#Monica Macovei Rosia Montana, #Rosia Montana Kelemen Hunor , #PDL
Comentarii