Opinii: Manusile fierbinti de pe masa PD-L

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 13:59
8023 citiri
Opinii: Manusile fierbinti de pe masa PD-L

Monica Macovei a aruncat o noua manusa pe masa PD-L. Domnia sa a anuntat, la finalul unei conferinte pe tema integritatii partidelor de centru dreapta din Europa Centrala si de Est, existenta unei rezoltuii care cere tutoror partidelor de dreapta din aceasta zona criterii de integritate si de competenta in numirile publice si in stabilirea ierarhiei in interiorul partidului.

"Aceasta rezolutie va ajunge foarte repede si la PD-L si personal voi continua ceea ce am inceput de mult timp introducerea in partid a acestor criterii de integritate si curatarea partidului. (...) Intrebarea e cum vor raspunde public si in fata electoratului cei care vor refuza sa introduca aceste criterii in PD-L", a punctat Monica Macovei.

Complicat raspuns, intr-adevar, pentru partidul care-si apara coruptii cu o cerbicie ce aminteste de PSD. DNA cere de luni de zile Parlamentului un aviz de perchezitie informatica in cazul Monica Iacob Ridzi. Ministrul Justitiei insista ca Parlamentul sa dea aviz de retinere pentru deputatul democrat liberal Dan Pasat, acuzat de fapte cu iz mafiot. Anca Boagiu vorbeste despre jaful din societatile de cale ferata descoperit dupa preluarea mandatului de la Radu Berceanu, insa nu am auzit sa fie insa anchetat de cineva. Si, bomboana pe coliva, se pregateste sa candideze la sefia PD-L Gheorghe Falca, un om trimis in judecata de DNA pentru acte de coruptie, om care a recurs la exact aceleasi tertipuri ca Adrian Nastase pentru a amana cat mai mult judecata.

Ce vrea Monica Macovei in privinta democrat liberalilor aflati in cercetare penala sau in faza de judecata? Nici sa-i traga in teapa, nici sa-i trimita direct dupa gratii, ci doar sa nu mai ocupe functii in partid si stat pana la clarificarea situatiei lor juridice: "Un partid nu trebuie sa astepte o solutie definitiva in justitie, care la noi din pacate vedem peste cati ani vine. Trebuie sa-si faca curatenie inainte. Prezumptia de nevinovatie, care se tot invoca de politicieni, nu se aplica in cazul apartenentei la un partid. (...) A fi dat afara din magistratura sau dintr-un partid politic nu are nicio legatura cu prezumptia de nevinovatie, ci are legatura cu niste criterii de integritate, deci nu trebuie sa asteptam o condamnare definitiva ca sa dam pe cineva afara dintr-un partid, ca doar nu ii trimitem la inchisoare, ci doar ii impiedicam sa detina functii importante".

Manusa d-nei Macovei se alatura celei aruncate de colegul sau de dizidenta in PD-L, Cristian Preda, poate chiar mai dur in formulare: "Cred ca o prima atitudine a noastra ca partid in aceasta criza (...) este definita de principiul potrivit caruia orice coruptie este iertata daca ai performanta electorala (...) Cu alte cuvinte (...) aceasta atitudine inseamna - daca ai fost in stare sa corupi institutiile statului si, mai mult decat atat, poti sa corupi alegatorii esti un tip OK. Esti vedeta si trebuie sa fi sustinut. Aceasta este una dintre valorile principale cu care eu am avut contact, pe care am descoperit-o intrand in PD-L".

Raspunsul pentru cei doi intelectuali care, potrivit lui Cristian Preda, nu vor sa ramana in vitrina, a venit la fel de dur de la Elena Udrea. Vestitoarea reformei morale in PD-L le-a aratat usa celor doi: cui nu-i place in PD-L si nu se simte bine cu colegii sai nu are decat sa plece din partid. Cred ca d-na Udrea e sincera. Pentru un om ca domnia sa sau ca alti grei din PD-L ar fi o adevarata mana cereasca sa scape de Cristian Preda si Monica Macovei, caci avantajele electorale pe care le prezinta au inceput sa fie depasite de dezvantajele atitudinii lor extrem de intransigente, in chestiuni atat de delicate precum coruptia si clientelismul.

Elena Udrea poate sa-i dea afara din partid pe Cristian Preda si Monica Macovei, iar Radu Berceanu poate sa-i ironizeze ascutit cat doreste. Problema PD-L nu o reprezinta cei doi si vocile lor care spun ca imparatul e gol, ci chiar nuditatea imparatului. PD-L n-ar fi avut nimic de castigat, chiar daca amandoi ar fi urmat exemplul lui T.R. Ungureanu, care s-a dezbracat de toate principiile si convingerile atunci cand a semnat inscrierea in partid, iar acum toarce fericit la Bruxelles, pregatindu-se sa fie condus de dl. Falca.

Caci marea problema a acestui partid pesedizat este ca majoritatea fostului sau electorat dezamagit potrivit tuturor sondajelor, gandeste precum Monica Macovei si Cristian Preda. Existenta celor doi incapatanati, blocati in transeele unor principii solide, mai da o speranta, desarta ma tem, ca acest partid mai poate fi reformat, macar printr-o minune. Amutirea lor nu ar face decat sa stinga aceasta ultima speranta, pecetluind pentru PD-L o binemeritata soarta similara cu a PNTCD.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...