Monica Macovei cearta PD-L pentru votul la legea ANI

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 12:03
2181 citiri
Monica Macovei cearta PD-L pentru votul la legea ANI
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PD-L Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, ii acuza pe senatori ca au votat Legea Agentiei Nationale de Integritate intr-o forma care le permite sa isi ascunda averile si astfel "si-au dat mana pentru a-si satisface interesul personal de protectie impotriva interesului public".

"Avem, in Romania, coruptie politica si, prin urmare, masurile anticoruptie sunt omorate exact de politicienii care ar trebui sa le adopte. Vor sa fure si sa continue practicile corupte care i-au imbogatit in ultimii 20 ani si sa nu fie pedepsiti sau expusi public niciodata", a declarat Monica Macovei intr-un interviu acordat pentru Revista 22.

In opinia sa, chiar daca senatorul UDMR Gyorgy Frunda, presedintele comisiei juridice, a "dus steagul acestei decizii rusinoase si are o mare responsabilitate", la fel de vinovati sunt si colegii din PD-L.

"Responsabilitatea este transpartinica, este a clasei politice. Pentru ca m-ati intrebat explicit de senatorii PD-L, care s-au alaturat acestui vot, voi spune clar ca sunt la fel de vinovati ca si cei din celelalte partide. Iar conducerea partidului este si ea vinovata. Constat ca singurul partid care a avut un mesaj public anticoruptie nu se mai deosebeste cu nimic, atunci cand ia decizii (cum a fost acest vot din Senat), de restul clasei politice", a mai declarat Monica Macovei.

Europarlamentarul subliniaza faptul ca doreste ca partidul din care face parte "sa se curete" si ca nu se teme de "consecinte de partid".

"Eu nu sunt si nu voi fi solidara cu cei care tradeaza electoratul si pe membrii de partid care au crezut si cred in anticoruptie, transparenta, stat de drept si responsabilitate. Responsabilitatea inseamna a da socoteala pentru deciziile politice proaste, pentru averea facuta in timpul mandatului si mai inseamna ca trebuie sa te duci la inchisoare cand incalci legea si cand furi din banii publici, indiferent din ce partid esti, la guvernare ori in opozitie.

Imi amintesc ca si dl Tariceanu imi reprosa ca nu sunt solidara cu anumite decizii ale Guvernului pe care le-am considerat ilegale. Si nu voi fi nici acum", declara Monica Macovei.

"Fiecare tara cu onoarea ei. Hai sa avem si noi onoare"

Intrebata ce solutii mai sunt pentru ca Legea ANI sa fie imbunatatita, aceasta a oferit doua variante.

"Legislativ, mai este o solutie. Un parlamentar sau ministrul Justitiei poate sa initieze un proiect de lege prin care sa readuca declaratiile de avere in sfera publica, in aria de cenzura a electoratului si a presei si sa restabileasca un mecanism de verificare si sanctionare. Dar asta nu ajunge. Trebuie vointa politica majoritara in guvern si parlament, pentru ca o astfel de initiativa sa fie adoptata. (...)

In practica, mai este solutia ca sefii de partid sa dea dispozitie tuturor membrilor de partid numiti sau sustinuti in functii publice sa isi publice declaratiile de avere si de interese, indiferent de ce prevede legea. Pot sa o faca, prin decizia lor", mai atentioneaza fostul ministru al Justitiei.

Pe de alta parte, Monica Macovei apreciaza ca raportul UE pe Justitie ar trebui sa fie foarte dur la adresa Romaniei, ca urmare a modificarii Legii ANI in Senat.

"In opinia mea, acest raport trebuie sa fie foarte dur si sa sanctioneze inca o data lipsa vointei politice majoritare pentru anticoruptie si nerespectarea promisiunilor facute la intrarea in UE. Cu orice pret, ca sa oprim minciuna de lobby politic si sa actionam in interesul tarii. Imi amintesc ce mi-a spus demult un politician olandez: fiecare tara cu onoarea ei. Hai sa avem si noi onoare", spune Macovei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Monica Macovei PDL, #Macovei Legea ANI, #Macovei lege Agentia nationala integritate , #PDL