Monica Macovei: Confiscarea averilor ilicite, mai importanta decat trimiterea la inchisoare

Sambata, 31 August 2013, ora 16:51
2804 citiri
Monica Macovei: Confiscarea averilor ilicite, mai importanta decat trimiterea la inchisoare

In cazul averilor provenite din infractiuni cel mai important aspect este cel legat de confiscarea banilor, chiar mai important decat trimiterea la inchisoare, a sustinut, sambata, europarlamentarul PDL, Monica Macovei, la Scoala de vara a TDL.

"As vrea sa ma refer la confiscarea averilor si modul cum este tratata in plan intern. Apropo si de modificarea Constitutiei pe care si noi am vrut sa o schimbam, dar USL a spus: nu, nu vrem sa o schimbam. Si noi am vrut regionalizare si USL a spus: nu vrem regionalizare. Acum vor sa schimbe Constitutia si vor regionalizare. Dar, cand vor sa schimbe Constitutia nu vor sa schimbe acel articol care prezuma dobandirea licita a averii. E un articol care nu exista decat in Constitutia Romaniei.

A preluat-o si Republica Moldova, pentru ca a luat mult din Constitutia Romaniei, dar nu mai exista in nicio alta tara. Si sa stiti ca nu toti, la noi, cu aceasta prevedere in Constitutie, rad si plang pentru ca si pe ei ii incurca in cooperarea internationala. Fiindca, de exemplu, vrei sa pui in aplicare in Romania o decizie de confiscare din Marea Britanie. (...) In chestiunea confiscarii cel mai important este sa iei banii care provin din infractiuni. E mai important decat sa-i trimiti la inchisoare. Daca poti sa-i trimiti si la inchisoare e foarte bine, dar costa mai mult, nivelul de probatiune ca sa privezi pe cineva de libertate este mult mai mare", a explicat Monica Macovei.

Europarlamentarul PDL a aratat ca in state precum SUA, Anglia sau Irlanda, in aceasta chestiune, autoritatile fac "procese civile in care cheama, practic, in judecata proprietatea".

"Deci ei vor sa confiste proprietatea, nu vor sa te trimita la inchisoare. Iti iau banii, dovedind ca proprietatea provine din activitati ilegale. (...) Practic, facand aceasta confiscare am luat banii negri de pe piata si nu am lasat sa se dezvolte crima organizata. (...) Deci, principiul este acela de a lua banii pe acest tip de confiscare, nu neaparat trimiterea la inchisoare. (...) Eu sunt raportor in Parlamentul European pe Directiva confiscarii si o sa ma apropii de aceasta idee. Spun: ma apropii, pentru ca trebuie trebuie sa negociem, suntem 28 de state membre", a mai spus Monica Macovei.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...