Monica Macovei: Puterea i-a luat mintile lui Ponta

Luni, 08 Iulie 2013, ora 15:09
3380 citiri
Monica Macovei: Puterea i-a luat mintile lui Ponta

Europarlamentarul PDL Monica Macovei il acuza pe premierul Victor Ponta de interventie brutala in actul de justitie, dupa ce acesta a dat indicatii procurorilor in cazul dosarului mitei de la liceul Dimitrie Bolintineanu.

"Ponta a intervenit public, pe 5 iulie, intr-o cercetare penala in curs in care exista suspiciuni de coruptie si frauda la examenul de bacalaureat de la liceul Bolintineanu (al carui director a fost, de altfel, arestat preventiv). La cateva ore dupa declaratia lui Ponta, procurorul de caz a renuntat la audieri, desi, conform relatarilor presei, existau citatii si chiar mandate de aducere pentru toate persoanele care urmau sa fie audiate, iar politia si Parchetul general au inceput sa se balbaie in declaratii publice", a scris pe blog Monica Macovei.

Alaturi de Ponta, fostul ministru al Justitiei i-a acuzat pentru situatia creata pe ministrul de Interne, Radu Stroe, si pe procurorul general, Tiberiu Nitu.

"Ponta nu are niciun drept sa intrebe procurorii si, cu atat mai putin, sa dea indicatii acestora pe cine si cand sa audieze si care sa fie strategia de ancheta. Orice eventuale abuzuri sau erori se sanctioneaza de catre Consiliul Superior al Magistraturii sau pe alte cai legale in urma unor eventuale plangeri ale celor implicati. Iar daca politistii au gresit, trebuia demis Radu Stroe, nu sanctionat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.

Pe scurt, Ponta a intervenit brutal in justitie doua zile la rand, ministrul de Interne Stroe a sanctionat o persoana fara putere de decizie, iar procurorul general Nitu nu a clarificat incidentul. Acestea sunt o incercare de decredibilizare a unei interventii legitime a institutiilor statului impotriva unui fenomen care dinamiteaza intregul proces de invatamant preuniversitar: spaga la bacalaureat, trucarea unui concurs decisiv in viata a aproape 200 de mii de tineri in fiecare an. Elevii, profesorii si parintii corecti au de pierdut cand coruptia si frauda in invatamant nu sunt sever si prompt sanctionate; tara are de pierdut daca meritul nu e singurul criteriu de promovare in scoala", a mai scris Macovei.

#Macovei Ponta Bacalaureat, #Macovei Ponta procurori , #PDL