Parlamentului i se cere simplificarea ridicarii imunitatii pentru senatori si deputati

Joi, 26 Iunie 2014, ora 20:30
2230 citiri
Parlamentului i se cere simplificarea ridicarii imunitatii pentru senatori si deputati

O initiativa legislativa care prevede simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii a fost depusa la Parlament, in conditiile in care nu mai putin de 8 senatori si deputati acuzati de DNA de fapte de coruptie au fost scapati prin vot de catre colegii lor.

Initiativa inglobeaza propunerile facute de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei dupa ce "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei" din SUA a cerut public tuturor partidelor parlamentare romanesti sa semneze un angajament de lupta impotriva coruptiei.

Romanii din SUA: Partidele de la Bucuresti sa semneze "Angajamentul pentru combaterea coruptiei"

"Propunerile mele privind simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii parlamentare au fost depuse in Parlamentul Romaniei", scrie pe blog Monica Macovei.

Principalele modificari prevad, printre altele, ca "in Comisia juridica votul asupra cererii de ridicare a imunitatii parlamentare a unui senator, deputat, ministru sau fost ministru va fi deschis, in Plen va fi vot electronic deschis, iar sedintele vor fi publice", iar "Comisia juridica va intocmi si adopta un raport in termen de maximum 24 de ore".

De asemenea, plenul Camerei din care face parte senatorul sau deputatul vizat se va pronunta prin vot in maximum 24 de ore.

Totodata, se cere ca atat Comisia juridica, dar si plenul sa verifice "exclusiv" daca exista indicii privind comiterea unei fapte penale, pe baza referatului procurorilor prin care se cere aprobarea retinerii, arestarii sau perchezitiei.

"Este interzisa luarea unei hotarari pe considerente de oportunitate sau pe evaluarea probelor din dosar, aceasta fiind atributul exclusiv al judecatorilor", se mai arata in initiativa legislativa depusa la Parlament.

In plus, daca parlamentarul vizat nu poate fi prezent la sedinta la care se voteaza cererea DNA, el poate trimite punctul sau de vedere in scris, acesta urmand sa fie citit in plen.

In ultmii ani, Parlamentul a tergiversat si apoi a respins 8 solicitari ale DNA, "prin vot secret si cu invocarea unor motive care au depasit competenta Parlamentului si au intrat in domeniul puterii judecatoresti", reaminteste Monica Macovei.

"Am argumentat in proiectul pe care l-am scris ca rolul Parlamentului in aceste proceduri trebuie sa constea numai in verificarea existentei unor indicii privind comiterea unor fapte penale, pe baza motivarii din referatul procurorilor, si nu in examinarea sau interpretarea probelor", mai subliniaza europarlamentarul PDL, reamintind ca si Curtea Constitutionala a Romaniei, prin decizia 319/19.06.2013, a sustinut acelasi lucru, dand exemplul Bundestag-ului din Germania, unde "nu se realizeaza un examen al probelor, iar decizia adoptata nu contine o calificare a ceea ce este corect ori gresit sau o constatare a vinovatiei ori nevinovatiei".

Proiectul de lege si expunerea de motive pot fi citite integral pe blogul Monicai Macovei, unde este prezentata si lista parlamentarilor pentru care forul legislativ s-a facut scut in fata DNA.

Parlamentul, scut pentru 8 deputati sau senatori

Astfel, DNA a solicitat in mai 2012 avizul Camerei pentru deputatul Laszlo Borbely (UDMR), acuzat de savarsirea a doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere, in forma continuata, fapte comise in perioada cand avea calitatea de ministru al Mediului si Padurilor, dar cererea a fost respinsa cinci luni mai tarziu.

In august 2012, s-a solicitat avizul pentru Victor Paul Dobre (PNL), acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fapta comisa in perioada cand avea calitatea de ministru delegat pentru Administratie, iar cererea a fost respinsa o luna mai tarziu.

In noiembrie 2012, DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive a lui Ion Stan (PSD), pentru savarsirea a doua infractiuni de trafic de influenta, dar deputatii au respins solicitarea dupa trei saptamani.

In septembrie 2013, DNA a solicitat aviz pentru senatorul Varujan Vosganian (PNL), acuzat de complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al economiei, iar o luna mai tarziu senatorii au respins solicitarea DNA.

In februarie 2014, DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive a deputatului Vlad Cosma (PSD), pentru trafic de influenta, insa, dupa mai bine de doua saptamani, colegii sai au votat impotriva.

La finalul lunii februarie 2014, DNA a cerut avizul necesar pentru urmarirea penala a deputatului Daniel Chitoiu (PNL), acuzat de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care avea calitatea de ministru al Finantelor Publice, insa dupa trei saptamani Camera a respins solicitarea prin vot.

In 10 aprilie, DNA a solicitat incuviintarea arestarii preventive a senatorului PSD Marius Ovidiu Isaila, acuzat de trafic de influenta si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, insa dupa aproape doua luni Senatul a votat impotriva.

Cel mai recent caz este al deputatului Florin Popescu (PMP, fost PDL), pentru care s-a cerut incuviintarea arestarii preventive pentru folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar dupa mai bine de o luna Camera Deputatilor a respins prin vot aceasta solicitare.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#simplificare imunitate parlamentari, #Macovei initiativa imunitate parlamentari , #PDL