Dosarele ministrilor s-ar putea bloca in Parlament

Joi, 13 Martie 2008, ora 13:53
1443 citiri
Dosarele ministrilor s-ar putea bloca in Parlament

CCR a instituit un regim de imunitate penala hotarand ca ministrii-parlamentari nu pot fi urmariti decat cu acceptul Legislativului, sustin specialistii si chiar unii parlamentari,cea mai radicala pozitie avand-o Monica Macovei care afirma ca judecatorii ar trebui sa raspunda penal pentru decizie, informeaza NewsIn.

Introducerea necesitatii unui aviz al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz, pentru inceperea urmaririi penale a unui ministru-parlamentar poate duce la blocarea dosarelor pentru demnitarii de rang inalt suspectati a fi savarsit o infractiune in exercitiul functiei.

Nu este vorba numai de cazurile viitoare, ci si de cele in care presedintele a cerut deja inceperea urmaririi penale, cum ar fi cele ale ministrului Muncii Paul Pacuraru, ale fostului premier Adrian Nastase sau ale fostilor ministri Codrut Seres si Miron Mitrea, toti senatori sau deputati.

Scenariul este confirmat de specialistii contactati de NewsIn, care considera ca niciun procuror nu va risca, dupa decizia CCR, sa mearga in instanta cu dosarul unui ministru-parlamentar fara a avea avizul Camerei Legislativului din care acesta face parte.

"Daca se va ajunge la proces fara aviz se va putea invoca exceptia de neconstitutionalitate", a explicat constitutionalistul Ioan Stanomir.

Si avocatul Marian Nazat, fost procuror, spune ca magistratii care instrumenteaza dosarele trebuie sa ceara noi avize pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor-parlamentari, "iar pana atunci nu mai pot lucra nimic la dosare".

Laura Stefan, fost consilier in Ministerul Justitiei si expert in anticoruptie al Societatii Academice din Romania (SAR) explica de ce este nevoie de un nou aviz, tot din cauza unei "reguli aberante" instituite de Curtea Constitutionala potrivit careia trebuie aplicate procedurile cele mai favorabile, indiferent de momentul desfasurarii cazului. "Peste tot se aplica regulile in vigoare la inceputul procedurii", a precizat Stefan.

In aceste conditii, cu voia Curtii Constitutionale, parlamentarii au fost investiti cu puterea de a avea ultimul cuvant in ceea ce priveste dosarele colegilor lor actuali si fosti ministri pentru care, in anumite circumstante politice, nu este exclusa inventarea unor "imunitati penale" .

Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si primul caruia Parlamentul, dupa revizuirea Constitutiei si, implicit al regimului imunitatii, i-a refuzat o cerere de perchezitie in cazul deputatului Adrian Nastase, a calificat decizia luata de CCR drept una "pentru hoti" si contrara principiului justitiei egale pentru toti.

"Nu pot sa cataloghez decizia decat o decizie pentru hoti. Cei din Curtea Constitutionala au fost pusi acolo sa apere interesul public si Constitutia. Ceea ce fac ei nu serveste interesului public. Apara niste suspecti. Or, atata timp cat nu apara interesul public, eu as aplica mijloace penale", a afirmat Macovei intr-un interviu acordat "Europei Libere".

Fostul ministru nu este insa singurul care crede ca decizia Curtii Constitutionale poate fi un cec in alb pe care parlamentarii actuali si fosti ministri il pot folosi pentru a scapa de problemele pe care le au cu justitia.

"E o forma de a intari protectia reprezentantilor, dar se poate transforma intr-o garantie de impunitate", sustine si constitutionalistul Ioan Stanomir.

De aceeasi parere este si Laura Stefan, expert in anticoruptie al Societatii Academice din Romania, care apreciaza ca dincolo de declaratiile politicienilor "este vorba de o protectie de casta", exemplul refuzului perchezitiei caselor lui Adrian Nastase fiind unul elocvent pentru o situatie in care parlamentarii trebuie sa ia o decizie in privinta unui coleg de-al lor cu probleme in justitie.

"N-avem niciun motiv sa credem ca Parlamentul va ajuta Justitia si nu va apara interesele Parlamentarului", a apreciat Laura Stefan, adaugand insa ca bucuria celor vizati ar trebui temperata deoarece decizia Curtii ii poate expune la riscuri suplimentare mai ales intr-un an electoral.

"Un dosar pe care-l vad 300 de oameni este imposibil sa nu fie folosit macar de unul in campanie", a mai spus expertul SAR.

Chiar si parlamentarii admit ca regulile instituite de Curtea Constitutionala lasa posibilitatea unor jocuri politice, facand ca unii demnitari sa beneficieze de o "imunitate penala".

"Prin decizia CCR s-a instituit un nou regim de imunitate de natura penala. Avem doua categorii de parlamentari, unii care au imunitate penala si unii care nu, dar si ministrii care au dubla imunitate", a declarat deputatul PD-L Daniel Buda, membru in Comisia Juridica.

Si senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, fost presedinte al Comisiei Juridice, admite ca decizia Curtii Constitutionale de a lasa la latitudinea senatorilor sau deputatilor decizia de incepere a unui ministru-parlamentar poate incuraja aranjamentele politice.

"Nu exclud varianta ca se fac jocuri politice pentru a scapa oameni", a aratat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#decizie, #cec in alb , #stiri Monica Macovei