Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Macovei sau Severin?

Sambata, 06 Iunie 2009, ora 19:59
3693 citiri
Macovei sau Severin?

Cel mai spectaculos meci politic din campania electorala pentru alegerile europarlamentare - vlaguita pana in ultima saptamana, deturnata catre alegerile prezidentiale si bantuita de suspansul candidaturii lui Traian Basescu pentru un nou mandat - a fost cel dintre Monica Macovei si Adrian Severin.

Tema atacurilor dintre cei doi politicieni a constituit-o coruptia si a conturat, practic, doua profiluri de politicieni dintre care avem de ales duminica, la europarlamentare.

Adrian Severin este considerat de unii un politician oportunist, care a sarit dintr-un partid in altul, care se vrea a fi mereu la moda in mediul intelectualilor, dar care devine dur si furios, daca e nevoie, pentru a-si scoate adversarul din joc.

Monica Macovei este vazuta ca o "icoana" in ce priveste Justitia, ca o femeie care si-a asumat riscul de a fi marginalizata de clasa politica in tara, in ciuda faptului ca meritele sale sunt recunoscute peste hotare. Macovei a fost procuror si apoi presedintele Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki, apoi ministru al Justitiei.

A povestit saptamana aceasta, la Televiziunea Ziare.com, ca a fost foarte surprinsa cand Traian Basescu a numit-o, fara sa o cunoasca, ministru al Justitiei si ca nu si-a dorit niciodata sa intre in politica.

Tipologii diferite

Daca ar fi sa conturam doua tipologii de politicieni pornind de la cele doua exemple, care dintre acestea ar prinde mai bine la public si ar aduce voturi? Cel care-si face jocul politic dezlantuit si agresiv sau cel care poarta imaginea unui justitiar independent si cu reputatia unui luptator impotriva coruptiei?

Nu stiu daca cei doi au de impartit un post de comisar, pus la bataie de Uniunea Europeana. Cert e ca incearca sa se discretiteze reciproc, acuzandu-se ca nu reprezinta corect interesele Romaniei in Parlamentul European.

"Nu tin neaparat sa fiu comisar european. Ma simt extraordinar in Parlamentul European si e mai agreabil pentru o persoana ca mine sa fiu parlamentar si nu comisar. Romania are nevoie de un portofoliu important, nu eu. Romania pleaca cu un mare handicap, de a fi considerata o tara corupta, de aceea nu i se da un portofoliu important. Avem nevoie de un comisar, nu neaparat care sa fiu eu, ci care sa lupte pentru problemele Romaniei in UE", a spus Severin, in aceeasi emisiune, pentru Ziare.com.

De altfel, toate partidele si-ar dori ca unul din membrii lor binevazuti in PE sa ocupe acest post, uitand de fapt ca el este al Romaniei, nu al vreunui partid.

Numarul unu pe lista PSD nu a atacat-o numai pe Monica Macovei, pe care a catalogat-o drept "un caz patologic" si un intelectual frustrat cu gandire fascistoida, ci si Parlamentul European, acuzand membrii importanti ai forului european de coruptie si de jocuri murdare.

Candidatul numarul 2 al PD-L pe lista pentru alegerile europarlamentare, Monica Macovei, a sustinut insa ca Adrian Severin face lobby la Bruxelles pentru protejarea colegilor de partid suspectati de fapte de coruptie. "Severin a cerut o intrevedere cu Barrot pentru a se plange de raportul CE pe justitie. Jenant, a vrut sa isi apere colegii acuzati de coruptie", a spus Macovei la televiziunea Ziare.com.

"Eu spun adevarul si aici si la Bruxelles. Daca este critic. Este singura modalitate de a face ceva ca sa repari ce nu merge. Numai spunand adevarul esti credibil. Vreau fondurile europene pentru ca de asta am si muncit atat de mult pentru a intra in UE in 2007. Voi face presiuni asupra autoritatilor romane sa isi puna la punct mecanismele de verificare", a mai comentat fostul ministru al Justitiei.

Rufele murdare ar trebui sa fie spalate in familie

Din pacate, astfel de atacuri se poarta si in afara, nu numai in tara. Au fost voci politice care au sustinut ca "rufele murdare ar trebui spalate in familie", ceea ce ar insemna ca parlamentarii romani trimisi la Bruxelles nu ar mai trebui sa critice nici ineficienta sau coruptia autoritatilor, nici pe colegii europarlamentari de la alte partide.

De cealalta parte, sustinatorii variantei "sa dai adevarul pe fata" in fata forurilor europene spun ca aceasta este singura modalitate pentru a face lucrurile sa mearga in tara.

Pana acum insa, este un fapt ca nimic nu a mers mai bine, indiferent de varianta aleasa de reprezentantii Romaniei in Parlamentul European. Asta in cazul in care au ales sa faca ceva si nu s-au multumit sa motaie pe fotoliile europene, la fel cum faceau si in parlamentul de la Bucuresti.

Iar declaratiile din campania electorala nu ne indreptatesc sa speram la mai mult nici de la "noua generatie" de parlamentari pe care o va trimite Romania in acest an la Bruxelles. Cum credeti ca ar trebui sa ne reprezinte politicienii romani in Parlamentul European?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Severin Macovei europarlamentare , #stiri Monica Macovei
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
FITI VIGILENTI ! FITI INTELIGENTI ! NU VOTATI CU HOTII SI MINCINOSII DIN PD-L SI PSD !