Prostituate in roba

Duminica, 12 Aprilie 2009, ora 23:46
7200 citiri
Prostituate in roba
Foto: Cotidianul

"Magistratii sunt obligati sa se prostitueze juridic", a declarat Viorica Costiniu la Realitatea TV. E bine ca a facut precizarea, deoarece, altfel, s-ar fi putut crede ca paradigma e mai larga.

De pilda, prin largirea sensului, promisiunea unor favoruri in materie juridica pentru clienti politici in schimbul numirii sotului la Inalta Curte ar putea fi asimilata aceleiasi vechi meserii, daca vechile rapoarte ale SIPA, odiosul organ care a trebuit sa fie desfiintat spre dulcele somn al magistratilor, sunt pe bune. Am citit acum cativa ani in presa despre o asemenea combinatie, si numele familiei Costiniu era pomenit in situatii si mai bizare.

Nu activitatea de lobby a presedintelui de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania interseaza insa aici, si nici modul in care-si face datoria de judecator (o simpla cautare pe Google edifica in materie). Ci faptul ca daca are cunostinta despre existenta de sentinte eronate, n-ar trebui sa se lamenteze afirmand ca decizia in dosarul lui Puiu Popoviciu s-a luat dupa consultarea (pardon, studierea) a 5.000 de pagini in 90 de minute.

Insa Viorica Costiniu n-a precizat daca isi face autocritica sau comite un eseu.

Cum pe nisipuri miscatoare nu ne putem aventura, sa lucram cu materialul clientului, ca se vedem unde se termina neputinta si incepe ipocrizia unei persoane care vorbeste des despre insanatosirea sistemului de justitie si independenta magistratilor.

Povesti frumoase, pentru care magistratul fi putut fi considerat varf de lance in materie daca ar fi vorbit vreodata si despre putregaiul intretinut de judecatorii slab pregatiti sau interesati.

Nu numai ca nu ramane in istorie pentru asemenea initiative, dimpotriva. Pe cand conducea oficial AMR, Viorica Costiniu a inaintat CSM doua propuneri de modificare a Legii privind statutul magistratului. Una se referea la eliminarea prevederii potrivit careia constituie abatere disciplinara exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, cealalta la inlaturarea raspunderii patrimoniale a magistratilor in cazul savarsirii de erori judiciare sau pentru sentinte invalidate de CEDO.

Am incarca site-ul daca am face o lista a proceselor pierdute de Romania la CEDO nu in urma instabilitatii legislative, a normelor contradictorii, ci din cauza unor judecatori care au considerat (ce-i drept, li s-au dat indicatii din zona politica), senini, ca proprietatea e un moft. Sau deoarece s-au pronuntat sentinte, desi procedura penala a fost incalcata.

Si mai este un aspect al problemei. Judecatorul considera ca Romania se afla in faza de "consolidare a statului politienesc", si aduce drept argument bugetul Justitiei, cel mai mic de dupa 1989.

In aceasta chestiune, doamna Costiniu, eu m-as abtine daca as avea bun simt. Judecatorii sunt inamovibili si sunt bugetarii cel mai bine platiti. Dumnezei pe pamant, un statut pe care nici un muritor nu-l are. Muritor care, ca e tamplar sau inginer, plateste pentru exercitarea cu rea-credinta sau grava neglijenta, si nici nu-i trece prin cap sa ceara legiferarea iresponsabilitatii.

Dar ii trece prin cap, si asta-l demoleaza, ca decat sarac si cinstit in relatia cu Justitia, mai bine bogat si alunecos, deoarece coruptia a devenit a doua natura. Si aici sa ne amintim alta prestatie a Vioricai Costiniu. Acum vreo doi ani, intr-o sedinta de CSM, magistratul i-a reprosat ministrului de resort ca a alocat prea multi bani pentru campania anticoruptie din Justitie.

"Romania nu este o tara de corupti, ganditi ca o Gaga!", a izbucnit Costiniu in fata Monicai Macovei, spre stupefactia celorlalti membri ai Consiliului. ... "Magistratii sunt obligati sa se prostitueze juridic". Pana la explicarea acestui enunt cu ajutorul unor sentinte, nu cu simboluri, ca sa nu gandim ca a fost vorba despre un act ratat, o urare: La multi ani de Florii!

Eveniment Quarterly Report

Monica Macovei, trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă, după ce a intrat cu mașina pe contrasens şi a lovit un motociclist
Monica Macovei, trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă, după ce a intrat cu mașina pe contrasens şi a lovit un motociclist
Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a fost trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în urma...
Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
În ciuda promisiunilor coaliției de guvernare de a reduce cheltuielile bugetare, numeroase categorii de angajați la stat își păstrează sporurile nesimțite, în timp ce alții au excepție...
#Viorica Costiniu, #prostitutie juridica, #Monica Macovei, #rapoarte SIPA, #CEDO , #stiri Monica Macovei