Usor cu ANI pe scari!

Autor:
Marti, 29 Mai 2007, ora 13:45
1597 citiri

Duios, pana la urma, ANI trecea. Nu in forma gandita de Monica Macovei, care i-a dat orgasme cerebrale lui Franco Frattini si l-a facut s-o treaca pe ministresa in testament, deoarece asa chingi pentru demnitari, taman buni de gabjit, nu mai vazuse. Ci intr-o forma imbunatatita, care i-a dat Monicai Macovei dureri in creier.

Cum-necum, Legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a fost adoptata in prima decada a lunii, in forma amendata de tanarul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu. Rapid, din doua motive. Unul e acela ca Uniunea Europeana statea cu biciul pe noi si scapa printre dinti cate-o amenintare ca activeaza clauza de salvgardare daca n-o biruim.

Al doilea e acela ca trebuia sa i se demonstreze lui Macovei ca legislativul lucreaza si e in stare de consens, numai ca trebuia ea sa plece din minister, ca n-a stiut sa vina la discutii, pentru a o impune pe draga de ANI.

Astfel ca dupa ce, la Camera Deputatilor, maestrii avocati neinghititori de fite pediste i-au pilit legii dintii pana in gingii, cum s-a dus Macovei pe tusa, colegii de la Senat i-au crescut coltii la loc si au facut actul normativ mult mai greu de digerat pentru averile dobandite aiurea.

Si daca inainte multimea de deputati s-a opus formei initiate de Macovei, pentru a-si proteja avutiile, acuma se felicitau pentru ca au reusit s-a treaca.

Toata lumea se felicita, Chiuariu era ridicat in slavi c-a reusit dintr-o suflare sa obtina votul si oamenii au pierdut din vedere o prevedere care, oricat ai fi inghesuit-o in Constitutie, nu incapea.

Pe scurt: initial, diferenta dintre veniturile realizate si cele agonisite putea sa fie 10.000 de euro. S-a convenit apoi ca diferenta sa fie zece procente. Adica un slujbas care agoniseste 100.000 de euro dar nu poate justifica 10.000 urma sa fie cercetat de Comisia de Integritate Morala si sa i se confiste ce nu poate dovedi cu acte.

Ce se intampla insa, in varianta trecuta prin parlament, in cazul unui senator cu o avere de 100 de milioane de euro? El putea realiza nejustificat, din spagi de exemplu, 10 milioane de euro.

Si inteleg de ce-au facut spume la gura Monica Macovei si Traian Basescu. Basca cei carora le-a trecut prin cap ca draga de ANI nu se pupa deloc cu principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si cel al nediscriminarii. Dar nu, ministrul, sustinut de tot PNL-ul, o tinea pe-a lui. Victorie! K-boom!

Nici nu s-a terminat luna ca, dupa goldenele realizari intru lasarea pestilor mari sa devina pe de-o parte grasuti, pe de alta neverificati, s-au ivit zvonuri, din nou, ca Frattini ar dori activarea clauzei.

Chiuariu a negat din rasputeri, dar in toiul dorintei de-a fi convingator a anuntat ceva: va modifica legea, prin ordonanta de urgenta. Iar schimbarea principala se va referi la suma de la care se poate declansa procedura de control. "Orice lege e perfectibila", a gasit de cuviinta ministrul Justitiei sa spuna. A gasit acum, cand si-a facut un pic de timp.

Pentru ca, in loc se se preocupe, la preluarea mandatului, sa puna niste experti sa rasfoiasca niste legi, ca sa iasa bine cu ANI, s-a aruncat la grumazul procurorului Doru Tulus de la DNA, care investiga niste camarazi de conjunctura politica de-ai liberalilor, acuzandu-l de ineficienta manageriala.

Si dupa ce i-a spus toata lumea ca fara un control al Consiliului Superior al Magistraturii care sa evidentieze managementul defectuos nu poate sa ceara demiterea magistratului, prin urmare trebuie sa se culce, deoarece e beat, in cateva zile si-a retras solicitarea. Decis sa astepte verificarile CSM.

Cate asemenea atitudini inapte va mai demonstra tanarul Chiuariu si cate experiente va mai face pe seama Justitiei? Nu pot sa raspund. Dar nici nu ma necajesc. M-am obisnuit cu ideea ca, daca morala politicienilor are limite, nesimtirea si incompetenta n-au margini.

Cristian Mihai CHIS

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....