Legenda bisericii monumentale din Banat, părăsită și aproape de colaps. Cavoul, profanat de căutătorii de comori FOTO VIDEO

Autor: N.G.
Duminica, 18 Februarie 2024, ora 03:40
5591 citiri
Legenda bisericii monumentale din Banat, părăsită și aproape de colaps. Cavoul, profanat de căutătorii de comori FOTO VIDEO
Clădirea bisericii părăsite FOTO / Facebook Biserica Părăsită Bobda

Mausoleul de la Bobda, comuna Cenei, aflat la 31 de kilometri de Timişoara, unul dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult romano-catolice din vestul României. Până în urmă cu câțiva ani era în pericol de distrugere completă, dar echipa celor de la Ambulanța pentru Monumente Banat au demarat un proiect de punere în siguranță.

Lucrările avansează greu pentru că este nevoie de resurse financiare mari pentru restaurarea completă a monumentului. Punerea în siguranță presupune ca într-un viitor apropiat, construcția va putea fi refăcută integral.

”Primul lucru care te impresionează, înainte să pătrunzi în interior, este volumetria sa unică din acest teritoriu și cupola sa imensă care pare că se sprijină în neant. Avariată de-a lungul timpului, adusă într-o stare de precolaps, lumea a ajuns să se întrebe cât mai rezistă această structură magnifică în lupta tragică cu timpul necruțător.

O dată ce pătrunzi în interior, zărești altarul, care te întâmpină ca pe un vechi prieten, în speranța că de data aceasta se va întâmpla ceva cu acest edificiu. Înaintând înspre el, cupola își face simțită prezența, un porumbel alb singuratic zboară prin ea și se așează pe acest altar. Magnitudinea ei te înconjoară, iar starea ei de degradare întristează orice spirit”, susțineau cei de la Ambulanța pentru Monumente Banat, la demararea lucrărilor, în 2021.

Fațada lăcașului de cult FOTO Facebook/ Biserică Părăsită Bobda

Construcția a fost ridicată de familia Csávossy, cea care a construit și un castel aflat peste drum de „Mausoleu”, care a fost distrus. Dețineau suprafețe întinse de terenuri agricole, în special două domenii mărețe, cel din satul Grăniceri (Csávoss), și cel în care se află mausoleul, Bobda.

Ambele castele construite de această familie au fost distruse. Singurele urme lăsate fiind Biserica Romano-Catolică (Bobda) și o poartă de acces, o pivniță și o criptă din fostul domeniu din Grăniceri. Conacul din Grăniceri a fost demolat în perioada comunistă într-o încercare de a șterge memoria familiei, domeniul devenind avanpost de grăniceri.

Mormintele au fost profanate în căutarea de comori FOTO Facebook/ Biserica Părăsită Bobda

Turnul drept al bisericii s-a prăbușit de mult, însă ce a dăinuit peste timp este legenda locului. Profanarea cavoului din interior a avut loc cu mulți ani în urmă, motiv pentru care se spune că biserica este blestemată. Copiii locului se jucau cu oasele familiei îngropate aici. La un moment dat, oamenii din sat au strâns oasele, le-au pus într-un sac și le-au îngropat la cimitir.

Replică a bazilicii de la Esztergom

Mausoleul este o replică a celebrei bazilici din Esztergom, Ungaria. Vitraliile sunt realizate în Germania, iar cele două clopote, al căror sunet maiestuos a rămas neschimbat până astăzi, au fost comandate de la Viena.

Imagine aeriană a bisericii FOTO captură video Facebook

Pe fațada principală se pot observa tema familiei Csávossy și un text în limba latină care se traduce astfel: „Fie ca ajutorul divin să rămână întotdeauna cu noi” (Divinum auxilium maneat semper nobiscum).

â

Baronul Csávossy a murit în 1911 și este înmormântat în subsolul bisericii într-un sicriu de sticlă alături de soția sa - înmormântată într-un sicriu de metal. Primul primar al localității, numit în 1945, profanează însă mormintele familiei nobiliare și fură bijuteriile celor doi nobili.

Oamenii locului spun că și acum, la ore târzii în noapte, sufletele lor bântuie cavoul în care mai există sicriile fără oseminte ale baronului și soției sale. O familie catolică din sat se încăpățînează și astăzi să tragă clopotele în fiecare zi la ora 12.00, la fel ca în toate bisericile romano-catolice din lume.

Cei care vor să vadă locul cu cea mai misterioasă poveste din Banat trebuie să meargă, de la Timișoara, pe șoseaua 59A până în localitatea Cărpiniș și pe 59B până la Cenei. De la Cenei la Bobda drumul de aproximativ 3 kilometri se poate parcurge cu mașina sau cu bicicleta.

Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
PSD a obţinut 35,56% din voturile pentru funcţiile de primar la alegerile de duminica trecută, fiind urmat de PNL cu 30,27%, AUR - 6,39%, Alianţa Dreapta Unită - 5,49%, UDMR - 4,51%, arată...
Florian Coldea ar fi fost consilierul secret al premierului unei țări NATO din Balcani. Legăturile cu un cunoscut cartel al drogurilor
Florian Coldea ar fi fost consilierul secret al premierului unei țări NATO din Balcani. Legăturile cu un cunoscut cartel al drogurilor
Presa din Albania a relatat, vineri, 15 iunie, că fostul prim-ministru, Sali Berisha, aflat în arest la domiciliu, a publicat un document potrivit căruia Florian Coldea ar fi fost în 2023...
#monument istoric, #biserica parasita, #bobda timis, #Biserica Catolica , #stiri magazin
  1. Opt lucruri din casa ta pe care ar trebui să le înlocuiești mai des
  2. Prestația lui Babasha la concertul Coldplay, apreciată de un fost șef SRI: ”Cel mai sincer discurs politic”
  3. 10 lucruri surprinzătoare pe care un expert oncologic spune că nu le-ar mânca niciodată. Multe sunt considerate sănătoase. "Deteriorează ADN-ul celulelor"
  4. Mai sunt câteva zile până la ”declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial”. Profeția celui numit ”noul Nostradamus”
  5. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 15 iunie. Zodia care ar putea începe o relație nouă
  6. Bancul zilei: Cui vrea un bărbat să spună un banc
  7. Slăbește 5 kilograme în 7 zile cu dieta cu roșii
  8. "Soția mea crede că sunt nebun". Oameni care au fost cândva săraci dezvăluie trucurile de "economisire" de care încă țin cont, deși câștigă bine
  9. De ce nu este bine să speli carnea de pui crudă
  10. Internetul, drogul secolului 21. Medic: "Această dependență duce la probleme sociale, școlare sau familiale"