Mortalitatea maternă a crescut cu 60% în ultimii 2 ani: ”Cifrele sunt șocante. Ne-am întors cu 20 de ani în urmă”

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 10:35
1782 citiri
Mortalitatea maternă a crescut cu 60% în ultimii 2 ani: ”Cifrele sunt șocante. Ne-am întors cu 20 de ani în urmă”
Sistem dezechilibrat în România privind urmărirea sarcinii FOTO Unsplash

Medicul Radu Vlădăreanu consideră că mortalitatea maternă a crescut cu 60% în doi ani deoarece pandemia a dezechilibrat şi mai mult un sistem destul de dezechilibrat pe care îl avea România legat de urmărirea sarcinii. Medicul remarcă faptul că ne-am întors la cifrele pe care le aveam acum 20 de ani.

El se referă şi la accesul dificil la serviciile medicale pentru multe dintre femei, dar şi la faptul că nu toate maternităţile au dotările necesare şi nici specialişti. ”Ne uităm că scriem pe ea ”maternitate”, dar nu mai punem încă un panou roşu pe care scriem cu litere de aur ”Atenţie, nu vă garantăm că o să naşteţi ok după ora 14 când nu mai avem ginecolog, nu mai avem neonatalog, nu mai avem nimic!”, spune medicul.

“Cifrele sunt şocante, faţă de 20 de decese în 2019 să ai mai mult decât dublu în 2021 – 51 înseamnă îngrozitor de mult pentru că ne-am întors la cifrele pe care le aveam acum 20 de ani. În 2003 aveam o mortalitate maternă tot ca în 2021. Practic un regres. Nu înţeleg de ce, pentru că în ultima perioadă, în ultimii ani, după 2000, au scăzut treptat şi continuu aceste decese. Cu siguranţă s-a întâmplat ceva în 2020 şi în 2021. Cu siguranţă pandemia s-a întâmplat şi această pandemie a dezechilibrat şi mai mult un sistem destul de dezechilibrat pe care îl avem în România legat de urmărirea sarcinii. Toate aceste dezechilibre au dus la o întârziere sau o lipsă a adresabilităţii materne mai ales în zonele defavorizate, aceste întârzieri care sunt fatale de cele mai multe ori. Am avut surpriza ca şi în Bucureşti, în Spitalul Universitar, să apară femei gravide niciodată urmărite în timpul acestei sarcini deşi locuiesc în Bucureşti, care poate nu e chiar zonă defavorizată”, a declarat Radu Vlădăreanu, luni, la Prima News.

El a afirmat că sunt multe maternităţi unde după o anumită oră nu se poate naşte în condiţii normale deoarece lipsesc medicii specialişti.

“Femeia trebuie să facă mulţi kilometri până la medicul de familie şi mai mulţi kilometri până la un spital care de foarte multe ori nu este atât de dotat, nu are circuitele pentru a oferi o naştere în siguranţă pentru că ne uităm că scriem pe ea Maternitate dar nu mai punem încă un panou roşu pe care scriem cu litere de aur ”Atenţie, nu vă garantăm că o să naşteţi ok după ora 14 când nu mai avem ginecolog, nu mai avem neonatalog, nu mai avem nimic!”. Dar noi ne numim maternitate. Ori aceste false speranţe contribuie, asta era şi înainate de pandemie, dar cu siguranţă accesul acum a fost mult mai dificil”, a mai afirmat Radu Vlădăreanu.

După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, în 2020 şi 2021, perioadă care coincide cu pandemia de Covid-19. Astfel, numărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naştere a crescut exponenţial în anul 2021, de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor, o creştere alarmantă de 60%, arată datele INS. În 2018 şi 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese. În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra necesităţii programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunităţi vulnerabile, dublată de dotarea maternităţilor şi secţiilor de Terapie Intensivă.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#mortalitate materna Romania, #femei insarcinate, #maternitate , #sanatate