Peste 800 de oameni au murit în România de COVID-19, de la ridicarea restricțiilor, conform raportărilor oficiale. Însă printre cei decedați se află și persoane care au murit în date anterioare și au fost raportate abia acum. Și numărul cazurilor este la nivel ridicat. Zilnic mii de oameni sunt testați pozitiv cu SARS-CoV-2.
De ce mor atâția oameni când credem că pandemia este slăbită? Numărul cazurilor este ridicat, spun experții, iar din acestea se selectează și cele grave și decesele.
”Ne putem uita la numărul de cazuri care evident se află pe un platou ridicat și chiar dacă am crede așa cum spun foarte mulți, faptul că Omicron determină forme ușoare, există o minoritate de cazuri care au nevoie de internare în spital și care, din păcate, ajung să moară.
Aceasta este strategia aleasă, nu numai de România, ci de foarte multe țări, de conviețuire cu virusul. Problema este că am trecut de la un model în care statul ne spunea și ne impunea uneori ce să facem, la responsabilitatea individuală. Iar aici, sondajele de opinie ne spun că mai mult de 50% din populația României poate fi încadrată într-o categorie pe care eu aș numi-o de conformare redusă sau de neconformare față de măsurile nefarmacologice: purtarea măștii, păstrarea distanței, și așa mai departe.
Astfel stând lucrurile, majoritatea populației României, care nu este nici vaccinată și care nici nu respectă aceste reguli este practic expusă infecției”, a explicat Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină într-un interviu pentru Ziare.com.
Expertul a mai spus că în acest moment singurele măsuri care ne pot ajuta sunt cele luate individual.
”Nu cred că o relaxare în etape ar fi avut poate efecte diferite. Pentru că noi văzusem înainte de ridicarea stării de alertă un grad de conformare destul de redus față de măsuri.
Însă, ceea ce cred că ar fi făcut diferența de mai mult timp și cu atât mai mult în această perioadă, este în special responsabilitatea agenților economici. În acest moment ei trebuie să-și manifeste responsabilitatea socială cu adevărat, nu numai de acționari și proprietari.
Iar din acest punct de vedere eu nu pot să identific un exemplu de mare corporație din România, care să fi avut față de angajații și clienții săi o abordare care să-i protejeze pe aceștia față de infectarea cu Omicron care este la nivel ridicat.
Aceste mijloace există la nivelul fiecărui agent economic. El își poate selecta clientul. Puteau să facă această selecție foarte ușor prin obligativitatea purtării măștii la interior.
Este foarte simplu de făcut și este o decizie pe care trebuie să ți-o asumi. Nu se întâmplă acest lucru, constatăm acum că suntem pe un nivel ridicat ce poate va mai continua probabil câteva săptămâni iar numărul de cazuri va începe din nou să scadă așa cum am văzut în statele din vest”, a mai arătat expertul.
Se pare că nu vom scăpa prea curând de COVID-19. Dr. Marius Geantă a mai spus că încă nu suntem în ”siguranță”, în ceea ce privește răspândirea coronavirusului.
”Cel mai probabil este doar o chestiune de timp până când o vom lua de la capăt cu infectările. Și spun acest lucru pentru că SARS-CoV-2 încă nu și-a găsit locul în ecosistem.
El circulă de doar doi ani, iar acesta este un timp pe care foarte mulți experți îl consideră insuficient pentru a înțelege exact interacțiunile dintre virus și oameni, pe de o parte, și mediu, pe de altă parte.
Noi în acest moment nu putem anticipa exact care va fi evoluția, dacă nu va apărea o variantă și mai transmisibilă. Reamintesc că după BA.1 care se transmitea foarte repede decât Delta nu ne-am fi gândit că va apărea o variantă care se transmite și mai repede, BA.2. Deci nu este exclus că vom avea o variantă și mai transmisibilă decât BA.2 dar ceea ce ne interesează este dacă acea variantă poate da cazuri mai grave de boală decât aceste două variante”.
Raportul săptămânal al INSP arată că peste 76% din decesele COVID înregistrate în săptămâna 21 - 27 martie în România au fost la persoane nevaccinate.
56% din cazuri înregistrate au fost în Bucureşti, Cluj, Timiş, Ilfov şi Iaşi.
41.4% din cazurile confirmate s-au înregistrat la nevaccinaţi. Dintre cei vaccinaţi care s-au îmbolnăvit, 50% erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de 6 luni de la ultima doză
40.1% din totalul deceselor au fost în Bucureşti, Iaşi, Prahova, Teleorman şi Bihor.
76.5% din decese s-au înregistrat la persoane nevaccinate.
De la începutul pandemiei până în prezent:
- 86.3% din totalul deceselor - la persoane peste 60 ani
- 54.6% din decese - la bărbaţi.
* 93.6% din decedaţi aveau cel puţin o comorbiditate asociată.
În raportul publicat de Ministerul Sănătății pe 30 martie, 3.583 de cazuri noi de infecții și 14 decese au fost raportate la 24 de ore. Alte 22 de decese au fost înregistrate anterior și raportate acum.