Pică sau nu Guvernul. De ce a amânat AUR depunerea moțiunii de cenzură – Va demisiona Marcel Ciolacu?

Luni, 17 Februarie 2025, ora 19:02
9575 citiri
Pică sau nu Guvernul. De ce a amânat AUR depunerea moțiunii de cenzură – Va demisiona Marcel Ciolacu?
Premierul Marcel Ciolacu, vizat de o moțiune de cenzură FOTO Facebook Marcel Ciolacu

Moțiunea de cenzură promisă de AUR pentru data de 17 februarie cu scopul de a demite Guvernul Ciolacu 2 a stârnit interesul opiniei publice într-o măsură mare având în vedere efectele imediate ale unei astfel de măsuri. Cu toate acestea, președintele AUR, George Simion, a anunțat că depunerea moțiunii va fi amânată până când toate partidele de opoziție vor semna documentul.

Moțiunea, amântată

Simion a explicat că amânarea moțiunii este motivată de necesitatea obținerii susținerii din partea celorlalte grupuri de opoziție, inclusiv USR și POT. „Nu vom depune încă moțiunea până nu avem semnăturile tuturor membrilor opoziției. Așteptăm să vedem dacă USR și POT vor susține acest demers", a declarat liderul AUR.

Strategia lui George Simion: o dorință de a capitaliza vidul de leadership din opoziție?

Politologul Cristian Preda consideră că acest gest al lui Simion nu este doar o simplă strategie de coagulare a opoziției, ci mai degrabă o tentativă de a se impune ca lider unic al acesteia.

Ziare.com: George Simion a anunțat că nu mai depune moțiune de cenzură săptămâna asta. De ce s-a răzgândit AUR?

Cristian Preda: Aparent, vrea să testeze potențialul de coaliție al USR. De fapt, Simion vrea să fie recunoscut drept lider al opoziției. Cum E. Lasconi nu e în Parlament, iar opoziția se manifestă cel mai bine acolo, liderul AUR încearcă să „ia fața” USR, care nu are un lider parlamentar cum era, de pildă, în 2001-2004 Emil Boc.

USR evită să semneze moțiunea AUR, dar ar fi votat pentru căderea guvernului Ciolacu

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat luni că este exclus la partidul său să semneze sau să voteze moțiunea AUR, mai ales că, este de părere acesta, există o șansă mare ca Marcel Ciolacu să plece acasă după alegerile prezidențiale. Acest calcul politic arată că USR încearcă să evite o asociere directă cu AUR, dar își păstrează deschisă posibilitatea de a contribui la căderea guvernului dacă toate circumstanțele devin favorabile.

Ziare.com: Și USR a anunțat că nu semnează. Ionuț Moșteanu a spus că discuția inițială era referitoare la „dacă vor vota în plen moțiunea”, nu de a o semna în prealabil. Ei ce joc fac?

Cristian Preda: USR știe că fără voturile sale, moțiunea nu trece. Dacă o semnează, un eventual eșec s-ar contabiliza și în dreptul său. Dacă moțiunea e depusă, iar ea e votată și de pesediști, cum circulă zvonul, USR poate trece în tabăra care dărâmă guvernul.

Diana Șoșoacă vrea să continue singură moțiunea anti-Ciolacu. Ce șanse are

Ziare.com: Diana Şoşoacă a declarat că va continua acest demers la Parlament fără AUR... are vreo șansă?

Cristian Preda: Izolaționiștii sunt divizați. Ei nu știu nici câți candidați să arunce în cursa pentru Cotroceni, nici cum e mai bine – să-l dărâme pe Ciolacu acum sau să-l lase în fotoliul de la Palatul Victoria, pentru a fi credibili când critică „sistemul”. Adevărul e, dacă e cineva care încarnează acum „sistemul”, după demisiile lui Ciucă și Iohannis, acela e premierul Ciolacu.

Va demisiona Marcel Ciolacu?

Pe fondul tensiunilor politice și al calculelor electorale, în interiorul PSD circulă scenarii conform cărora Marcel Ciolacu ar putea demisiona din funcția de premier. Politologul Cristian Preda consideră că Marcel Ciolacu a devenit o povară politică, atât pentru candidatul coaliției la prezidențiale, Crin Antonescu, dar și pentru PSD însuși.

Ziare.com: Pe de altă parte, sunt scenarii în PSD că Marcel Ciolacu ar putea demisiona. Poate fi luată în calcul această variantă?

Cristian Preda: Ciolacu e o povară pentru candidatul guvernului în alegeri, Crin Antonescu. Acesta nu are nicio vină pentru ce a făcut Ciolacu din 2023 încoace în fruntea executivului, dar el e candidatul coaliției dirijate de către actualul premier. Care e o povară și pentru PSD. După ce PSD nu a reușit să-și trimită candidatul în finala prezidențială, acum nu are nici măcar candidat oficial în cursă. Căci dacă Ponta va intra în competiția pentru fotoliul de la Cotroceni, va fi exclus din partid. Așa că plecarea lui Ciolacu din funcție e dorită nu doar de izolaționiști, de useriști, ci și de propria tabără.

Este posibil un guvern minoritar PNL-USR? Precedente și calcule politice

În contextul frământărilor politice actuale, se discută posibilitatea unui guvern minoritar format din PNL și USR. România a mai avut guverne minoritare în momente-cheie, însă rămâne întrebarea dacă acest scenariu este fezabil și în prezent.

Ziare.com: Poate avea România guvern minoritar PNL-USR?

Cristian Preda: De ce nu? A avut guvern minoritar și-n 2009, când s-au ținut prezidențiale, și-n 2019, când a fost reales Iohannis. Nu sunt însă convins că USR ar fi interesat. Are alte probleme acum decât intrarea la guvernare.

George Simion strânge semnături pentru Călin Georgescu

Liderul AUR, George Simion, a anunțat că începe procesul de strângere a semnăturilor pentru candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Însă rămâne întrebarea: dacă Georgescu nu va putea candida, au suveraniștii o variantă de rezervă?

George Simion a anunțat că începe să strângă semnături pentru Călin Georgescu. Este posibil să nu aibă suveraniștii variantă de rezervă în cazul în care nu poate candida Călin Georgescu?

Cristian Preda: Eu prefer numele izolaționiști, fiindcă și Georgescu, și Șoșoacă, și Simion vor să ne ieșim din consensul european și nord-atlantic. Eu sunt convins că vor fi în curs mai mulți candidați care vor căuta să smulgă voturi care au mers în 24 noiembrie la izolaționiști. Unii dintre ei încearcă să se ascundă acum sub eticheta trumpiști. Sper ca alegerile pentru Cotroceni să nu fie un soi de concurs de imitare a președintelui american. Nici acesta, nici partenerii noștri din UE nu așteaptă să vadă un mini-Trump, ci un român priceput, de încredere, cu sprijin popular larg, care să reprezinte un interlocutor, nu un imitator.

Georgescu refuză dezbaterile

Candidatul independent Călin Georgescu a anunțat că nu va participa la dezbateri electorale în campanie și nu va susține conferințe de presă. Cristian Preda a comentat această alegere într-o manieră dură.

Ziare.com: Cum vi se pare faptul că Georgescu nu va participa la dezbateri în campanie și nu va susține conferințe de presă?

Cristian Preda: Ipochimenul disprețuiește cetățenii. Și crede că poate fi doar o imagine. Președintele e un om în carne și oase. Nu o virtualitate care recită legende despre geto-daci și care ne spune că prin telepatie conversează cu voievozi. Eu i-aș recomanda o conversație reală cu un psihiatru. Felul cum interacționează cu realitatea pare foarte deficitar.

Matematica moțiunii: Sunt suficiente voturi?

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată și Guvernul Ciolacu să fie demis, sunt necesare 233 de voturi.

AUR, POT și SOS România au în total 156 de parlamentari (111 deputați și 45 de senatori). Chiar dacă s-ar adăuga și cei 5 deputați și 2 senatori neafiliați, numărul ar fi insuficient pentru adoptarea moțiunii.

Astfel, succesul moțiunii depinde de posibile voturi venite din partea nemulțumiților din tabăra de guvernare (PNL, PSD, UDMR) sau din partea reprezentanților minorităților.

De la Vadim la Simion: ce vor extremiștii și câți sunt?
De la Vadim la Simion: ce vor extremiștii și câți sunt?
Analiză: George Simion va culege multe voturi de la tineri, de la oamenii din vestul și sudul țării, de la cei cu studii primare și medii. Votanții extremiști par la fel de mulți și de...
INTERCEPTĂRI Cum erau plătiți cei care-l promovau pe Călin Georgescu. "Am venit din pușcărie / Contra cost împart pliante"
INTERCEPTĂRI Cum erau plătiți cei care-l promovau pe Călin Georgescu. "Am venit din pușcărie / Contra cost împart pliante"
Procurorii au descoperit în telefonul milionarului brașovean Bogdan Peșchir, cunoscut ca bogpr pe rețelele sociale, discuții cu diferiți influenceri, în care se discutau strategii și metode...
#motiune de cenzura, #marcel ciolacu, #demisie, #calin georgescu , #stiri Marcel Ciolacu
  1. Explicațiile lui Ciucu despre refuzarea candidaturii lui Bolojan de către PSD: „Suntem în această alianță, de bine, de rău"
  2. Nicușor Dan, declarații despre fostul ofițer SRI din campania sa electorală: "A zis că mai bine nu mai vine"
  3. Elena Lasconi, atacul care aruncă în aer scena politică. "Au vrut să dea o lovitură de stat". Lidera USR nu a prezentat încă dovezile
  4. George Simion, șansă mai mare de a intra în turul 2 decât a avut-o la alegerile anulate. Cum a profitat de scandalul Călin Georgescu
  5. INTERCEPTĂRI Cum erau plătiți cei care-l promovau pe Călin Georgescu. "Am venit din pușcărie / Contra cost împart pliante"
  6. Nicușor Dan și-a angajat o echipă care să-i facă reclamă pe TikTok. Cât îl costă campania
  7. Andrei Caramitru critică dur candidatura lui Nicușor Dan la președinția României: "Nu a făcut nimic 5 ani la primărie, dar absolut nimic"
  8. "România e o ţară plină de şefi, dar în criză de lideri". Candidatul la prezidențiale pentru care țara este "o corabie în plină furtună"
  9. ”Speranțele românilor de a merge în SUA fără vize au fost spulberate de regimul hibrid aflat la putere la București”, susține un senator AUR. Reacția MAI
  10. Nicușor Dan despre alegerile prezidențiale: "În turul doi o să fie un candidat pro-occidental și unul izolaționist". Cine ar fi concret aceștia