Șansele moțiunii USR împotriva Guvernului PSD-PNL. „Cum ar da în ochii oamenilor o asemenea monstruoasă coaliție?”

Vineri, 11 Octombrie 2024, ora 03:20
4081 citiri
Șansele moțiunii USR împotriva Guvernului PSD-PNL. „Cum ar da în ochii oamenilor o asemenea monstruoasă coaliție?”
Camera Deputatilor FOTO Facebook/Camera Deputaților

USR a anunțat zilele trecute că va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului PSD-PNL, invitând totodată liberalii să voteze alături de ei moțiunea, pentru a demonstra că „sunt de partea românilor”, nu „a lui Ciolacu și PSD”. Nemulțumirea USR vine după ce Curtea Constituțională a admis o contestație de candidatură pentru alegerile prezidențiale, formulată pe numele Dianei Șoșoacă, fapt care a scos-o pe eurodeputată definitiv din cursa de anul acesta.

Atât USR, cât și PNL au acuzat jocuri de culise cu AUR, astfel încât George Simion să intre în turul doi alături de Marcel Ciolacu. Astfel, moțiunea denumită „Democrația - în pericol. Economia - distrusă. Românii - sărăciți. Guvernarea Ciolacu trebuie să se încheie! Nu tot ei!”, are nevoie de 117 semnături pentru a putea fi depusă, astfel că în zilele următoare vor trebui duse negocieri, inclusiv cu PNL, care sunt la guvernare și care sunt puși în fața unei alegeri pentru care deja și-au exprimat opțiunea: să rămână în guvern, dar să se delimiteze de PNL, cel puțin la nivel declarativ. În ceea ce privește trecerea moțiunii de cenzură, ecuația este și mai complicată.

Jurnalistul și analistul politic Ion M. Ioniță consideră că este interesant de văzut cum văd oamenii faptul că partidele de opoziție, democratice, se aliază cu AUR pentru a da jos guvernul, totul pornind de la nemulțumirea legată de respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă.

„Am avea o coaliție de partide democratice care se aliază cu AUR ca să dea jos guvernul. PNL-PSD sau PSD-PNL, cum vrem să o luăm. Cum ar da în ochii oamenilor o asemenea monstruoasă coaliție, nu? Cum ar explica ei acest fapt, când provoacă o criză politică. Cum le-ar explica că mai sunt pensii de plătit, mai sunt lucruri de angajat până la sfârșitul anului? Nu e vacanță. Cum ar putea să spună asta, că avem o criză politică? De dragul cui? De dragul AUR? De dragul SOS? Ar reieși că generează o criză politică de dragul Dianei Șoșoacă”, afirmă Ion M. Ioniță, pentru Ziare.com.

Analistul este de părere că faptul că Opoziția se agață în acest demers de un personaj precum Diana Șoșoacă ar trebui să ridice un semn de întrebare.

„Așa încât, da, e o întrebare. Pentru ce fac asta? Ce susțin? Ei ce susțin la rândul lor? Pentru că ați văzut, și Parlamentul European a sancționat-o puternic pe Diana Șoșoacă pentru ce a făcut în plen. Ați văzut atunci și declarațiile pe care le făcea. Nu mai vorbim de faptul că acum când a considerat că a fost eliminată abuziv, Diana Șoșoacă s-a dus la Parlamentul European să-i ceară să-i apere drepturile. Parlamentul European pe care îl desființează în toate declarațiile ei, nu? Iată, când ai nevoie să te apere cineva te duci la o instituție democratică pe care de altfel extremiștii o desființează și o cataloghează în fel și chip în declarațiilor lor”, a completat jurnalistul.

Moțiunea USR are nevoie de 117 semnături pentru a putea fi depusă, iar, cel puțin în teorie, aceasta ar strânge numărul necesar pentru depunere, atâta timp cât AUR este de acord cu textul ei, iar cei de la USR sunt de acord să primească AUR printre semnatari, iar partidul lui Lasconi mai convinge câțiva neafiliați să o semneze.

Problema apare însă la votul pentru moțiune, unde sunt necesare 234 de voturi pentru, adică jumătate plus unu din numărul total de parlamentari.

Aici, liberalii sunt presați să arate că se delimitează de social-democrați, însă nu sunt dispuși să renunțe la guvernare în an electoral, cu un minister atât de important ca cel de Interne, astfel că „simulează” supărarea și „ruperea” coaliției cu PSD.

Este posibil, însă, să existe câțiva liberali care să semneze moțiunea și eventual și să o voteze, dacă aceasta ajunge la vot.

De partea cealaltă, faptul că USR nu vrea să se asocieze cu AUR, este din nou o piedică în calea moțiunii, partidul lui Simion având totuși 43 de parlamentari, un număr important în aritmetica moțiunii.

Mai este și UDMR-ul, care pare că mereu a fost în relații bune cu PSD și, pe lângă acest aspect, nu ar fi de acord să voteze cot la cot cu AUR, partid ale cărui viziuni anti-maghiare sunt evidente.

În ceea ce privește neafiliații, printre care și parlamentarii lui Ludovic Orban din Forța Dreptei și minoritățile, aici este greu de anticipat cum se vor orienta în cazul unui vot de moțiune de cenzură.

Sunt 25 de parlamentari de la minorități și 42 de neafiliați, un număr, din nou, care se poate dovedi crucial pentru a trece o moțiune de cenzură.

Criza politică se poate instala în prag de alegeri

Mai intervine, însă, o problemă când vine vorba despre votul pentru moțiunea de cenzură: criza politică care se poate instala în prag de alegeri. Practic, niciun partid, în afară de AUR, nu ar vrea să-și asume în totalitate o instabilitate politică în plină campanie și, astfel, pare că USR, prin această moțiune, face mai degrabă un joc de imagine, încercând să scoată într-o lumină proastă PNL, care nu vor să se dezică complet de PSD și să își răstoarne guvernul.

„Este o atitudine electoralistă a USR-ului, aceea să demonstreze electoratului PNL că PNL nu iese de la guvernare și că este vândut PSD”, consideră politologul Cristian Pîrvulescu.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat joi, 10 octombrie, că „este absolut lipsit de sens” demersul USR de a demite Guvernul, întrucât nu mai există timpul pentru realizarea acestui demers şi nici numărul de parlamentari necesar.

”Am fost foarte impresionat de această solicitare absolut politicianistă pentru că, în momentul de faţă, oricine trebuie să se uite la două lucruri exacte – cifrele parlamentare prin care să putem să ducem la bun sfârşit un astfel de demers şi timpul rămas până la momentul în care intră în procedură, se finalizează şi alegerile parlamentare. Este absolut lipsit de sens”, a afirmat Ciucă.

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a anunțat miercuri, 9 octombrie, că moţiunea de cenzură este scrisă şi face un apel către toate forţele politice democratice parlamentare să semneze această moţiune intitulată ”Democraţia - în pericol. Economia - distrusă. Românii - sărăciţi. Guvernarea Ciolacu trebuie să se încheie! Nu tot ei!”.

Aceasta a avut un mesaj special pentru Nicolae Ciucă și PNL, să semneze această moțiune, pentru a avea șansa să arate că „sunt cu poporul”, nu cu Marcel Ciolacu”.

Cum ar putea arăta Guvernul după alegeri. Coaliție de dreapta sau formula PSD-PNL, fără Nicolae Ciucă
Cum ar putea arăta Guvernul după alegeri. Coaliție de dreapta sau formula PSD-PNL, fără Nicolae Ciucă
Alegerile de la finalul anului ar urma să schimbe atât președintele, cât și majoritatea parlamentară și, prin urmare, Executivul. Actuala campanie intercalată pentru alegerile parlamentare...
Burduja, criticat de USR după ce a recunoscut că "România nu poate să închidă grupuri pe cărbune fără să pună altceva în loc"
Burduja, criticat de USR după ce a recunoscut că "România nu poate să închidă grupuri pe cărbune fără să pună altceva în loc"
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost criticat de USR sâmbătă, 2 noiembrie, pentru că a recunoscut că sursele de energie pe baza de cărbune nu pot fi închise fără o alternativă,...
#motiune de cenzura, #USR, #coalitie de guvernare, #PSD PNL , #motiune de cenzura
  1. Burduja, criticat de USR după ce a recunoscut că "România nu poate să închidă grupuri pe cărbune fără să pună altceva în loc"
  2. Pe cine alegem președinte al României?
  3. Ce promite Ludovic Orban dacă ajunge la Cotroceni: ”Reforme cu care să deranjăm cuiburile de viespi”
  4. Tot ce e în neregulă cu Marcel Ciolacu. „Micile” afaceri prospere, episodul Hayssam și discursul cu tendințe ultraconservatoare, doar o parte dintre probleme
  5. Un candidat la prezidențiale a vorbit despre scenariul escaladării războiului din Ucraina: „Nu e electoral ce spun acum" VIDEO
  6. "Turul întâi este adevărata finală la prezidenţiale", avertizează Geoană. De ce turul al doilea poate deveni doar o formalitate
  7. "E clar că Nicu Ciucă e analfabet rău". Greșeala care l-a făcut pe Ponta să lanseze atacul grav
  8. Ciucă, atac sub centură la Ciolacu: "Uite unde era acela care stăpâneşte o meserie!”
  9. Românii din Diaspora se întorc acasă. PSD introduce granturi și prime de instalare pentru cei care revin în România
  10. Creșterea salariilor, datorită măsurilor din guvernarea PSD, atrage din ce în ce mai mulți unguri pe piața muncii din România