Cearta suveraniștilor: Va fi sau nu depusă moțiunea de cenzură – Cine vrea cu adevărat „capul lui Ciolacu” și ce manevre se fac

Marti, 18 Februarie 2025, ora 22:16
4655 citiri
Cearta suveraniștilor: Va fi sau nu depusă moțiunea de cenzură – Cine vrea cu adevărat „capul lui Ciolacu” și ce manevre se fac
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Hepta

Moțiunea de cenzură propusă de AUR, dar amânată pentru săptămâna viitoare, a devenit un subiect de dispută între liderii partidelor considerate suveraniste - Diana Șoșoacă și George Simion, dar și un punct de divergență în rândul susținătorilor acestora. Sunt voci care sugerează că moțiunea de cenzură este folosită precum un instrument politic și este mai degrabă un joc de imagine decât o soluție reală pentru criza politică din România. Analiștii politicii de la noi spun că nemulțumirile profunde ale societății nu pot fi rezolvate prin plecări simbolice, iar orice schimbare politică trebuie să vină cu soluții concrete și sustenabile, nu doar cu schimbări de fațadă.

Moțiunea de cenzură a fost suspendată pentru moment de AUR, dar Diana Șoșoacă a anunțat că SOS va continua demersul în Parlament, acuzându-l pe George Simion de aranjamente pro-Ciolacu. Analistul politic Adrian Zăbavă a spus, pentru Ziare.com, că această moțiune de cenzură nu reprezintă o încercare reală de a demite guvernul, ci mai degrabă o strategie menită să aducă beneficii electorale. Astfel că disputele interne dintre suveraniști și ideile contradictorii despre căderea guvernului nu vor rezolva criza profundă a încrederii din rândul cetățenilor față de clasa politică.

Moțiunea anti-Ciolacu, o manevră politică de moment

Adrian Zăbavă analizează contextul actual și pozițiile contradictorii din tabăra suveraniștilor, subliniind că acest demers nu este, de fapt, o încercare reală de a demite guvernul, ci mai degrabă o manevră politicianistă, o încercare de a câștiga capital politic în campania electorală.

„Sunt jocuri mici de poziționare între ei, o moțiune de cenzură are nevoie de semnăturile necesare pentru a fi depusă. A existat acea acuză din partea USR pentru AUR și Simion cu privire la posibile consecințe ale unei moțiuni de cenzură depuse acum, care ar cădea. Consecințe adevărate pentru că odată depusă o moțiune de cenzură care n-ar trece face imposibilă depunea unei alte moțiuni de cenzură până la finalul sesiunii parlamentare. Cred că AUR are un motiv, adică în continuarea luptei cu sistemul, forțele suveraniste de orice fel au un interes în a depune o moțiune de cenzură chiar dacă știu că n-au nicio șansă să o facă să treacă. E mai mult un demers politicianist, nu unul de a rezolva ceva sau de a face exclusiv guvernul să cadă”, a spus Adrian Zăbavă pentru Ziare.com.

Adrian Zăbavă: „Căderea guvernului ar avea consecințe importante asupra scenei politice”

În opinia analistului politic, nemulțumirile exprimate de acești oameni nu pot fi rezolvate doar prin plecarea unui lider sau altuia din fruntea guvernului, ci reflectă o frustrare mult mai profundă legată de întregul sistem politic. În ceea ce privește posibilitatea ca moțiunea de cenzură să aibă efecte semnificative asupra guvernului, analistul consideră că este mai mult un subiect de campanie decât o acțiune concretă. Totuși, dacă, prin absurd, moțiunea ar trece și ar duce la demiterea guvernului, ar avea un impact semnificativ asupra scenei politice din România, creând un nou context de negocieri și o posibilă schimbare a echilibrelor de putere.

„Rămâne de văzut. Nu e decât un subiect molfăit în campanie, nimic important. Dar, într-adevăr, dacă prin absurd o moțiune de cenzură ar exista și ar duce la căderea guvernului, ar avea consecințe importante asupra scenei politice”, a mai punctat analistul politic pentru Ziare.com.

E demisia lui Iohannis suficientă sau trebuie să plece și Ciolacu?

Referitor la întrebarea dacă demisia lui Klaus Iohannis e suficientă pentru a liniști nemulțumirile societății sau ar trebui să plece și Marcel Ciolacu, Adrian Zăbavă consideră că acest gest ar putea constitui o „victorie simbolică” pentru cei nemulțumiți, dar nu ar rezolva criza politică existentă.

„Dacă această parte revoltată a societății are nevoie de țapi ispășitori, eu sunt sigur că nici o eventuală demisie sau demitere a lui Marcel Ciolacu nu le-ar stăvili nemulțumirea. Da, probabil că ar constitui o nouă victorie și poate de pus o presiune suplimentară, dar nu cred că s-ar rezolva lucrurile chiar așa ușor. După părerea mea, nemulțumirea este cronică, la cote înalte și, pentru acești oameni cel puțin, ține mai mult de înfrângerea unui întreg sistem politic, nu de înfrângerea unui personaj sau celălalt. Pentru acești oameni, dacă pleacă astăzi Ciolacu și mâine vine un alt Ciolacu în locul lui e același lucru”, a explicat Adrian Zăbavă pentru Ziare.com.

Ar putea fi posibil un guvern minoritar PNL-USR?

În contextul actual extrem de complicat din politica românească în care o parte a societății cere „capete”, încolțește și ideea unui guvern minoritar format din PNL și USR. Analistul politic Adrian Zăbavă consideră că orice variantă de guvernare este posibilă în acest moment, dar nu trebuie confundată cu o soluție care să aducă beneficii reale pentru români.

„Ținând cont de contextul politic extrem de dificil și de ceea ce avem în mai, alegerile prezidențiale, coroborat cu situația geopolitică, da, cred că putem avea orice soluție. Dar asta nu înseamnă neapărat și o soluție benefică pentru România”, a mai explicat Adrian Zăbavă pentru Ziare.com.

Unde este moțiunea?

Textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu nu a fost făcut public, încă, deși toate partidele suveraniste au vorbit despre această procedură. Președinta SOS – Diana Șoșoacă a spus că s-au strâns semnăturile necesare depunerii moțiunii, însă cei de la AUR vor și o susținere concretă pentru ca demersul să aibă succes. Asta ar însemna să obțină 233 de voturi în momentul dezbaterii moțiunii de cenzură în Parlament.

Premierul Marcel Ciolacu neagă acuzațiile că ar fi oprit candidatura lui Ilie Bolojan la prezidențiale
Premierul Marcel Ciolacu neagă acuzațiile că ar fi oprit candidatura lui Ilie Bolojan la prezidențiale
Premierul Marcel Ciolacu a negat că s-ar fi opus unei candidaturi la prezidențiale a președintelui interimar Ilie Bolojan. „Nu mi-a solicitat niciodată schimbarea acordului în ce privește...
Efectele „intervenției” lui Marcel Ciolacu: Câte zile de concediu medical și-au mai luat românii. „Să fim atenți să nu mai existe abuzuri”
Efectele „intervenției” lui Marcel Ciolacu: Câte zile de concediu medical și-au mai luat românii. „Să fim atenți să nu mai existe abuzuri”
Premierul Marcel Ciolacu a transmis joi, 20 martie, la începutul şedinţei de Guvern, că sunt cu un milion de zile de concediu medical mai puţine faţă de 2023, în urma măsurilor luate anul...
#motiune de cenzura, #marcel ciolacu, #guvern , #stiri Marcel Ciolacu
  1. Explicațiile lui Ciucu despre refuzarea candidaturii lui Bolojan de către PSD: „Suntem în această alianță, de bine, de rău"
  2. Nicușor Dan, declarații despre fostul ofițer SRI din campania sa electorală: "A zis că mai bine nu mai vine"
  3. Elena Lasconi, atacul care aruncă în aer scena politică. "Au vrut să dea o lovitură de stat". Lidera USR nu a prezentat încă dovezile
  4. George Simion, șansă mai mare de a intra în turul 2 decât a avut-o la alegerile anulate. Cum a profitat de scandalul Călin Georgescu
  5. INTERCEPTĂRI Cum erau plătiți cei care-l promovau pe Călin Georgescu. "Am venit din pușcărie / Contra cost împart pliante"
  6. Nicușor Dan și-a angajat o echipă care să-i facă reclamă pe TikTok. Cât îl costă campania
  7. Andrei Caramitru critică dur candidatura lui Nicușor Dan la președinția României: "Nu a făcut nimic 5 ani la primărie, dar absolut nimic"
  8. "România e o ţară plină de şefi, dar în criză de lideri". Candidatul la prezidențiale pentru care țara este "o corabie în plină furtună"
  9. ”Speranțele românilor de a merge în SUA fără vize au fost spulberate de regimul hibrid aflat la putere la București”, susține un senator AUR. Reacția MAI
  10. Nicușor Dan despre alegerile prezidențiale: "În turul doi o să fie un candidat pro-occidental și unul izolaționist". Cine ar fi concret aceștia