Răsturnarea Guvernului Ciolacu: Șansele moțiunii de cenzură și consecințele pentru stabilitatea României

Miercuri, 12 Februarie 2025, ora 15:25
15165 citiri
Răsturnarea Guvernului Ciolacu: Șansele moțiunii de cenzură și consecințele pentru stabilitatea României
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO gov.ro

Guvernul condus de Marcel Ciolacu se confruntă cu o posibilă moțiune de cenzură, care, dacă ar trece, ar arunca România într-o nouă criză politică și financiară. Președintele AUR, George Simion, a anunțat că moțiunea va fi depusă săptămâna viitoare, iar reprezentanții USR au declarat că ar putea susține această inițiativă. Întrebarea cheie este dacă moțiunea are șanse reale să treacă și ce efecte ar avea asupra stabilității politice și economice a României.

Sociologul și analistul politic Vladimir Ionaș a declarat pentru Ziare.com că, în ciuda tensiunilor politice, este puțin probabil ca moțiunea să fie adoptată de Parlament. Totuși, dacă acest scenariu s-ar concretiza, consecințele ar fi devastatoare.

Criza politică s-ar suprapune peste dificultățile economice existente, amplificând instabilitatea și reducând șansele României de a atrage investiții externe. Totodată, imaginea țării ar putea avea de suferit pe scena internațională și ar afecta relațiile diplomatice și parteneriatele strategice.

Consecințe: Instabilitate, haos economic și pierderea încrederii externe

Analistul politic Vladimir Ionaș este de părere că această moțiune nu va trece, însă faptul că ea este folosită ca instrument de presiune politică spune multe despre mizele actuale. Analiza sa subliniază că USR trebuie să decidă dacă își asumă riscul de a se asocia cu AUR pentru a forța demiterea guvernului. În cealaltă tabără, coaliția de guvernare PSD-PNL trebuie să gestioneze presiuni interne uriașe și nemulțumiri acumulate.

„Nu cred că va trece. E un examen de maturitate, în primul rând, pentru USR. În al doilea rând, pentru PSD și PNL. Politica de resurse umane a partidelor în România lasă foarte mult de dorit. Dar acum e un moment în care toți cei care au ajuns în Parlament pe listele acestor partide ar trebui să conștientizeze că e nevoie de unitate, nu există loc de jocuri de culise, interese în interiorul partidelor. Dacă și Guvernul ar pica în acest moment ar însemna un dezastru din punct de vedere economic, financiar, al încrederii piețelor pentru România", a declarat Vladimir Ionaș pentru Ziare.com.

Perspectivele politice după alegerile prezidențiale

Vladimir Ionaș susține că după alegerile prezidențiale ar putea exista mai mult spațiu pentru negocieri politice și schimbări de guvern. Din luna mai, contextul politic ar putea fi favorabil pentru reforme radicale. Până atunci, însă, România are nevoie de stabilitate și coerență politică pentru a evita o criză profundă.

„După ce alegerile prezidențiale se vor fi sfârșit și oamenii vor alege un președinte pot exista negocieri, discuții referitoare la orice. Dar, în momentul de față, ar însemna un dezastru”, a mai spus sociologul Ionaș pentru Ziare.com.

Strategia politică a unei moțiuni de cenzură

Depunerea moțiunii de cenzură de către AUR nu este o surpriză. George Simion joacă agresiv, mizând pe radicalizarea discursului și pe acumularea de capital electoral prin destabilizarea guvernului. Ce surprinde însă este apropierea periculoasă a USR de această inițiativă, un gest care ar putea compromite grav credibilitatea partidului.

USR riscă să plătească scump această asociere cu AUR, un partid aflat la polul opus în ceea ce privește valorile și viziunea politică. Dacă sprijinul acordat moțiunii va fi perceput ca o alianță de oportunitate, USR va pierde din nou teren în fața unui electorat deja dezamăgit de fracturile interne.

Pentru PSD și PNL, moțiunea este un test de supraviețuire politică având în vedere că Guvernul Ciolacu 2 a fost învestit cu doar 7 voturi în plus față de minimul necesar. Coaliția de guvernare este măcinată de conflicte interne pe seama candidatului unic și alte jocuri de interese, iar orice fisură poate deveni fatală.

Elena Lasconi vrea ca USR să dea jos guvernul prin moțiune, imediat după alegerile prezidențiale: "Ciolacu nu mai este în cărți"
Elena Lasconi vrea ca USR să dea jos guvernul prin moțiune, imediat după alegerile prezidențiale: "Ciolacu nu mai este în cărți"
Elena Lasconi, președinta USR și candidată la funcția de președinte al României, a anunțat că dorește ca partidul ei, aflat în opoziție, să doboare guvernul Ciolacu imediat după...
Premierul Marcel Ciolacu folosește cheltuielile cu zborurile lui Iohannis pentru a se îndepărta de scandalul Nordis: ”Cu toţii am făcut şi greşeli”
Premierul Marcel Ciolacu folosește cheltuielile cu zborurile lui Iohannis pentru a se îndepărta de scandalul Nordis: ”Cu toţii am făcut şi greşeli”
Premierul Marcel Ciolacu a comentat miercuri, 19 martie, cheltuielile desecretizate cu deplasări ale fostului președinte Klaus Iohannis. El le-a comparat cu propriile zboruri la bordul avioanelor...
#motiune de cenzura, #guvernul ciolacu, #stabilitate politica, #guvernul ciolacu 2, #PSD, #coalitia de guvernare , #motiune de cenzura
  1. Cinci susținători ai lui Călin Georgescu, trimiși în judecată. Acuzațiile grave care li se aduc: ”Să înceapă războiul / Cu răngi şi topoare peste nemernici” UPDATE
  2. Nicușor Dan, întâlnire secretă cu Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni. Motivul tête-à-tête-ului
  3. Premierul Marcel Ciolacu folosește cheltuielile cu zborurile lui Iohannis pentru a se îndepărta de scandalul Nordis: ”Cu toţii am făcut şi greşeli”
  4. UPDATE Anamaria Gavrilă, și "agasată", și sancționată. Lidera POT a chemat Poliția la Parlament să-i îndepărteze pe jurnaliștii care-și făceau meseria VIDEO
  5. Crin Antonescu, critic la adresa lui Nicușor Dan. Ce i-a reproșat candidatul PSD-PNL-UDMR primarului Capitalei
  6. Dacă nu Crin, atunci cine? Candidatul Coaliției spune cine crede că va fi președintele României dacă nu va fi el acela
  7. Reacția lui Marcel Ciolacu după ce mai mulți candidați la prezidențiale au promis că îl vor schimba din funcție: „Doar PSD poate face asta”
  8. Marcel Ciolacu: ”Nu am să îl critic niciodată pe Victor Ponta”. Dar îi dă un sfat care sună a acuzație gravă
  9. De ce are Mihail Neamțu o problemă cu numirea lui Cioloș la Cotroceni. „Un pion plasat în țara noastră, o relicvă a sistemului”
  10. Anamaria Gavrilă, prima reacție după validarea candidaturii la CCR. Anunțul așteptat de tabăra suveranistă