Handel, celebrat la Festivalul de la Salzburg

Sambata, 01 August 2009, ora 12:39
1295 citiri
Handel, celebrat la Festivalul de la Salzburg
Foto: wired

La 250 de ani de la moartea sa, Georg Friedrich Handel este celebrat la Festivalul de la Salzburg, cu o interpretare stralucita a "Theodorei", chiar in locul consacrat lui Mozart, "copilul Austriei".

Initiata in 1920, manisfestarea de la Salzburg ii este dedicata lui Mozart (1756-1791), inca din 1922, relateaza AFP.

Pe de alta parte, Handel(1685-1759) nu este un familiar al scenei austriace, care i-a consacrat o prima productie scenica abia in 1984, cu "Jephta". De atunci, compozitorul care a inventat oratoriul englez, a mai beneficiat de doua montari, pentru "Saul" si "Radamisto". Anul acesta, pana pe 28 august, una dintre capodoperele haendeliene, "Theodora", intra in repertoriul de la Salzburg, pusa in scena de germanul Christof Loy, sub bagheta britanicului Ivor Bolton.

Penultimul oratotiu al lui Handel isi primeste titlul de la crestina Theodora, cea care refuza cultul zeitei romane Venus. Incarcerata, Theodora evadeaza cu ajutorul soldatului convertit Didymus, iar cei doi sunt condamnati la moarte.

Protagonistii, in costume de oras sau in rochii negre, spre deosebie de Theodora, care este imbracata mai intai in alb, apoi in rosu sangeriu, incarneaza tragedia cu "o rara finete psihologica, la picioarele orgii abandonate, simbol al crestinismului sub dominatie".

Unul dintre cei doi mari piloni ai Barocului muzical, alaturi de Johann Sebastian Bach, Georg Friederich Handel s-a nascut la 23 februarie 1685, in orasul Halle (Germania). Handel isi va petrece o mare parte a vietii sale in Anglia, devenind unul dintre capetele de afis ale impresionantei galerii muzicale teutone. A fost violonist, impresar, compozitor, dirijor si organizator al Royal Academy.

Oratoriul "Messiah", capodopera a compozitiei lui Handel, a avut premiera la Dublin, in1742. In 1752, Handel termina ultimul sau oratoriu, "Jephtha".

Compozitorul moare pe 14 aprilie 1759.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Georg Friedrich Handel, #Festivalul de la Salzburg, #Mozart copilul Austriei , #stiri Mozart