Adrian Vasilescu: In curand, dobanzile vor incepe sa scada

Joi, 20 August 2009, ora 23:44
2295 citiri
Adrian Vasilescu: In curand, dobanzile vor incepe sa scada

Dobanzile la credite sunt mai mari in Romania decat in alte tari din Europa din cauza inflatiei. In urmatoarea perioada insa, ne putem astepta la o scadere a dobanzilor, a declarat la TV Ziare.com Adrian Vasilescu, consilierul personal al guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

Situatia in Romania este diferita de a altor tari, spune Adrian Vasilescu, precizand ca, in timp ce SUA si Europa de Vest se lupta sa nu intre in deflatie, noi inca avem inflatie anuala de 5-6% si asta determina bancile sa tina dobanzile sus.

"Sigur ca si Banca Nationala stabileste dobanda la credite si daca cererea este mare, e normal ca dobanzile raman sus", a declarat Adrian Vasilescu. "BNR a dat cateva semnale pentru reducerea dobanzilor si, in curand, acestea vor scadea. Dobanzile la depozite au facut deja acest lucru si ne asteptam ca si dobanzile la credite sa scada", adauga dansul.

El adauga ca Banca Nationala are rolul decisiv de a veghea ca piata sa nu se destabilizeze. Problema actuala este cauzata de fluctuatia cursului pe fondul crash-ului la nivel global, care a facut ca multi oameni sa plateasca rate mai mari la credite.

Foarte multi romani s-au repezit si au imprumutat valuta, unii pentru consum, altii pentru active imobiliare - si-au cumparat terenuri si case - si a venit momentul in care platesc ratele la banca. Aceste rate depind de foarte multi factori, unul important fiind cursul valutar. Atunci cand cursul se deprecizeaza (...) primii care sufera sunt cei care au credite in valuta", spune Adrian Vasilescu.

El adauga ca nu poate sa dea sfaturi in legatura cu moneda in care ar trebui sa ne pastram economiile, insa subliniaza ca, pana acum, cei care si-au tinut banii in orice altceva decat in lei au avut de pierdut.

Bancile nu se vor grabi sa execute silit rau-platnicii

Consilierul guvernatorului BNR mai are o veste buna: bancile nu se vor grabi sa execute rau - platnicii. In conditiile in care tot mai multi romani iau credite pentru a-si cumpara locuinte, exista o teama privind posibilitatea de a intra in incapacitate de plata si de a pierde bunurile imobiliare. Bancile insa nu se grabesc sa execute silit rau-platnicii, pentru ca acest lucru nu le avantajeaza, puncteaza Adrian Vasilescu.

"Nicio banca nu se repede sa ia casa celui care s-a imprumutat, pentru ca nicio banca nu doreste sa se transforme in agent imobiliar. (...) De multe ori, garantia nu poate fi vanduta la un pret la fel de bun, si atunci calea cea mai potrivita este reesalonarea creditului. Nimeni nu vrea sa execute silit pentru ca nimeni nu castiga", arata Vasilescu.

El adauga ca, in situatia in care cursul euro va creste foarte mult, creditele se vor scumpi. In prezent, creditele sunt plafonate din pricina neincrederii bancilor, arata Vasilescu.

"Creditele sunt incetinite dintr-un singur motiv: bancile nu au prea mare incredere in companii si nu au incredere ca, daca cineva cere un credit si prezinta acte, actele vor fi valabile si maine. Media insista foarte mult pe somaj si acum chiar din companii si institutii bugetare vin informatii despre disponibilizari, atunci bancile sunt mai atente", adauga el.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Adrian Vasilescu dobanzi, #Adrian Vasilescu curs, #criza economica , #criza