BNR joaca dur, speculatorii pierd

Sambata, 18 Octombrie 2008, ora 15:23
2511 citiri
BNR joaca dur, speculatorii pierd

Dobanzile pe piata interbancara au urcat vineri pana la 46%, insa au existat imprumuturi care s-au realizat chiar si la 80%. Cauza este ca exista o mare nevoie de finantare in lei din partea speculatorilor straini.

Pe piata interbancara se manifesta o mare lipsa de lichiditate. Asa se explica de ce exista doritori sa cumpere lei, chiar si la o dobanda de 80% pe zi.

"Bancile nerezidente au o mare necesitate de finantare in lei, pentru a-si inchide pozitiile. Ei au mizat pe o depreciere foarte puternica a monedei nationale, au cumparat euro cand cursul era de 3,9 lei/euro, iar acum inca au pozitiile deschise in lei si se finanteaza de la o zi la alta, in speranta ca vor mai prinde un curs bun si se vor retrage in castig", a explicat Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank, citat de Jurnalul National.

El a adaugat ca nerezidentii care au facut aceasta miscare sunt, deocamdata, in pierdere. "Ei pierd foarte mult. Au mizat gresit pe deprecierea leului, cand leii, pe piata, erau prea putini. Au anticipat gresit, pentru ca nu s-au gandit ca, indiferent cu cati euro vin, aici vor avea nevoie de lei, pe care nu vor avea de unde sa-i ia. Asta este caracteristica pietei noastre", a explicat el.

Pe de alta parte, analistii de la Goldman Sachs sustin ca Romania este pe locul al doilea intre tarile emergente, dupa Ungaria, ca vulnerabilitate la criza financiara. Probabil pe astfel de analize mizeaza acei speculatori care-si permit acum pierderi in speranta unui castig mai mare in viitor.

Jocul nervilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit imediat pe piata valutara, atunci cand a observat anomalii. "Este foarte importanta realitatea cotatiilor din piata, a jucatorilor reali, nu vorbim de corecti, ci de reali, adica cei care au lei si valuta. A te juca pe ecran cu cotatii este un mare pacat intr-o piata care se vrea functionala.

Trebuie sa vedem cat de reale sunt acele cotatii, daca cel care cumpara valuta are lei, isi permite sa cumpere lei la 18%, ca sa vanda contra valuta", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu luni, 13 octombrie.

Prin masurile pe care le-a luat pe parcursul saptamanii, a reusit sa incurce planurile investitorilor straini, care se vad nevoiti fie sa se retraga cu pierderi, fie sa se imprumute in lei la dobanzi de 70%-80% si sa astepte deprecierea leului in speranta unui castig.

BNR a vandut direct aproximativ 40 de milioane de euro, cu scopul de a testa functionarea pietei si a intelege necorelarea dintre piata monetara si cea valutara. In urma operatiunilor BNR, cursul de schimb a coborat la un minim de 3,7600 lei/euro, de la 3,8260-3,8350 lei/euro, nivel in jurul caruia a oscilat toata saptamana.

Interventiile BNR au determinat vanzarea de euro si cumpararea de lei, ceea ce a condus la o criza de lichiditate in lei pe piata interbancara.

Citeste si:
Mafia politică din România ne-ar putea împinge spre Roexit
Mafia politică din România ne-ar putea împinge spre Roexit
Atunci când România a aderat la Uniunea Europeană, ea a acceptat, în mod implicit, și faptul că dreptul european primează în fața celui național, în cazul în care, eventual, acestea...
Datoria guvernamentală a ajuns la 50% din PIB. La finele lunii august, depășea 550 miliarde lei
Datoria guvernamentală a ajuns la 50% din PIB. La finele lunii august, depășea 550 miliarde lei
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, la finele primelor opt luni din 2021, la 550,34 miliarde de lei, faţă de 545,337 miliarde de lei, după primele şapte luni,...
Sursa: Ziare.com