Opinii: Adevarurile simple ale mintilor stralucite

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 23:53
6335 citiri
Opinii: Adevarurile simple ale mintilor stralucite

"Politicienii care se pretind Mos Craciuni sunt niste sarlatani. De unde vor da ce promit? Din propriile buzunare, din imprumuturi publice, vor tipari bani? Nu credeti in politicienii care pretind Mosi Craciuni!".

Vorbele acestea au fost rostite de una dintre cele mai reformiste si iluminate minti pe care le-a cunoscut Europa, cel putin in materie economica, un om care si-a salvat tara desi multi au socotit, initial, ca nu face decat sa o ucida printr-o terapie de soc.

Aceste vorbe au fost rostite de fostul vicepremier al Poloniei, Leszek Balcerowicz, invitat zilele acestea la Chisinau (Bucurestiul fuge de el ca dracul de tamaie) si intervievat la televiziunea Publika.

Leszek Balcerowicz nu numai ca a asanat economia poloneza comunista, dar, poate chiar mai important, i-a vindecat pe compatriotii sai de sindromul Mos Craciun, i-a invatat sa fie lucizi si pragmatici. N-a fost usor caci terapia lui de soc a avut niste costuri teribile traduse in falimente, drame si sinucideri.

De fapt, Leszek Balcerowicz nu a facut atunci si nu propovaduieste acum decat acele adevaruri simple, fundamentale, valabile din Spania in Patagonia si pe care le uraste cu atata sete Crin Antonescu, ce exemplu.

Leszek Balcerowicz sustine disciplina fiscala stricta, mentinerea acordului cu FMI, o banca centrala independenta care sa controleze inflatia cu mana de fier, dereglementarea pentru stimularea sectorului privat care trebuie condus doar de regulile economiei de piata, falimentul sau privatizarea sectorului de stat generator de pierderi si interventii minime ale statului in economie, interventii care nu pot decat sa paralizeze mecanismele firesti si sa genereze coruptie.

Dar toate acestea nu sunt suficiente, spune Leszek Balcerowicz, daca guvernul pierde batalia comunicarii publice. Fostul vicepremier polonez povesteste ca si-a alcatuit un corp de experti in comunicare care se intalneau zilnic cu presa, explicau totul pana la epuizare, apeland si la umor daca era nevoie si prezentand mereu alternativa mai rea la masurile dure luate.

Comparati o asemenea comunicare profesionista cu cacofonia generalizata sau secretomania la limita patologicului ce vine dinspre Palatul Victoria.

Efectul? Datorita lui Leszek Balcerowicz, Polonia are o economie de piata perfect functionala care in toata aceasta perioada de criza nu a alunecat pe crestere economica negativa, cu alte cuvinte a ramas mereu cu capul la suprafata.

De ce n-om fi avut si noi un Leszek Balcerowicz?, va intrebati probabil. Am avut. Avem. La numai o zi dupa interviul dat de fostul vicepremier polonez a venit randul lui Mugur Isarescu sa iasa pe sticla intr-un amplu interviu acordat Pro TV.

A sustinut exact aceleasi lucruri: necesitatea unui mediu de afaceri prietenos si reducerea birocratiei pe care o resimte din plin la mica sa vinarie din Dragasani, nevoia de consecventa si realism, respingerea populismului, nevoia de restructurare si de luare a masurilor potrivite la timpul potrivit indiferent de costul lor electpral, caci, spre exemplu, daca masurile de ajustare ar fi fost luate in inauarie 2010 ele ar fi fost de 12%, nu de 25%, cresteri salariale strict legate de productivitatea muncii.

Totul in vorbe simple, izvorate din aceleasi adevaruri simple, atat e neplacute. Cat despre comunicare, dl. Isarescu este un exemplu si personal, si prin echipa pe care si-a creat-o la BNR.

Mugur Isarescu a fost premier un an de zile si a reusit sa intoarca vaporul, adica sa puna pentru prima data Romania pe crestere economica pozitiva, dar si sa reduca drastic inflatia.

Spre nenorocul romanilor nu a avut insa bilantul lui Leszek Balcerowicz si asta nu pentru ca ar fi de un calibru inferior. Nici poveste. A fost insa inconjurat si conditionat de un cu totul alt material politic.

In Polonia, dupa caderea comunismului la putere au venit anticomunistii, iar Leszek Balcerowicz a avut mana libera sa faca ceea ce stia ca trebuie facut. A facut si a fost sustinut politic cu tot costul electoral.

In Romania, in 1989 puterea a fost preluata de neocomunisti si securisti, care, sub aripa lui Ion Iliescu, au avut singura grija sa puna mana pe economie si sa-si conserve privilegiile.

Acesti oameni nu i-ar fi permis in veci lui Mugur Isarescu sa faca ceea ce domnia sa stia ca trebuie facut. Si ma tem ca nu i-ar permite nici acum, caci sunt bine instalati in pozitiile cheie, iar acesta este motivul pentru care guvernatorul BNR refuza cu obstinatie revenirea la Palatul Victoria desi, sunt convinsa, de numele domniei sale este legata singura sansa reala de redresarea si crestere a Romaniei.

Asa ca noi ramanem cu tot felul de Mosi Craciuni sarlatani in care poporul crede tot mai putin, dar de care nu poate scapa.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Mugur Isarescu criza, #Romania criza Isarescu, #Leszek Balcerowicz Polonia , #criza