Opinii: Vinovatii fara vina ai crizei financiare

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 10:29
2957 citiri
Opinii: Vinovatii fara vina ai crizei financiare
Foto: EVZ

Mugur Isarescu se afla in topul popularitatii printre romani, cu toate ca refuza sa preia functia de premier. Romanii inca il admira pe guvernatorul BNR, desi acesta a criticat apetenta pentru credite a conationalilor sai, apetenta care a adus Romania in situatia financiara actuala.

Orice roman isi da seama ca Isarescu are dreptate, din acest punct de vedere. Functia de prim ministru n-o accepta, probabil, din cauza salariului mizer de la Palatul Victoria. Isi aminteste probabil si faptul ca romanii nu l-au dorit in 2000. Deci nu este de condamnat din acest punct de vedere.

Atat timp cat cetateanii de rand au avut bani, au consumat, iar bugetul tarii a fost alimentat din toate partile. Impozite pe tranzactii imobiliare, impozite pe venituri mari, colectari de TVA din foarte multe surse. Asa a crescut economia romaneasca, prin consum.

Profesionistii din domeniul financiar sustin ca, fara impulsionarea consumului, Romania nu are nicio sansa de crestere economica. Tocmai de aceea ne asteapta inca un an de recesiune. Si cine stie cand se va termina acest proces. Isarescu are dreptate cand spune ca romanii sunt vinovati pentru starea actuala.

Cred ca multi dintre conationalii nostri s-au intrebat, in desele randuri cand mergeau la banci, cum de pot lua credite in continuare. Stiau ca sunt foarte indatorati si totusi banca le mai dadea. Iar, daca omului ii dai, acesta nu se mai gandeste la consecinte si la cum va putea sa returneze datoriile.

"Daca banca imi da, inseamna ca stie ea ceva", isi spuneau multi amatori de chilipiruri financiare. "Daca banca crede ca eu pot plati, inseamna ca asa este si nu trebuie sa ma indoiesc de acest lucru", era continuarea gandurilor consumatorilor romani de produse bancare.

Cu salariile scazute drastic, fara locuri de munca si cu imprumuturi esalonate pe cateva decenii, romanii se afla in imposibilitatea de a-si aduce aportul la cresterea economica a tarii.

Consumul, pentru ei, s-a redus la strictul necesar, la mancare si servicii. Nici vorba de achizitii mari si scumpe, aducatoare de impozite pe masura la bugetul statului.

Romanii se lupta pentru supravietuire in fata inamicului numarul unu, bancile. Ei isi dramuiesc fiecare banut, in speranta ca nu va trece luna fara sa-si achite rata. Toti vorbesc despre rate la banca, indiferent ca sunt bugetari sau privati.

Acesti bani au mers in consum, la momentul contractarii creditului, dar acum trebuie sa se intoarca la banca.

Banii care au condus la cresterea economica au fost, in mare majoritate, ai bancilor, iar Guvernul Tariceanu ar fi trebuit sa stie ca are parte de o crestere pe datorie, iar banii trebuiau pusi deoparte pentru ce urma sa vina.

Acum bancile blocheaza acesti bani in ratele pe care consumatorul de credite le are la institutiile financiare. Banii nu mai merg in consum, ci se duc catre plata datoriilor bancare. Pe cand cresterea economica?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#previziuni Mugur Isarescu BNR, #Isarescu credite, #economie Romania, #banci criza Romania , #criza