Apocalipsa lui Mugur Isarescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 19:29
13723 citiri
Apocalipsa lui Mugur Isarescu (Opinii)

Mugur Isarescu se intampla sa aiba o afacere cu vinuri. Si de cand o are probabil ca a inceput sa mai iasa din birou si sa se loveasca de realitatea pe care o imbratiseaza omul obisnuit zi de zi. Asa a ajuns la concluzia ca "nu poti sa supravietuiesti decat daca faci evaziune fiscala". Soc si groaza!

O constatare aproape in stilul celor mai apocaliptici analisti. Sa nu poti supravietui decat daca faci evaziune fiscala! Pai chiar nici cei mai inversunati critici ai sistemului nu au spus-o chiar asa pe sleau.

Ciudat ca lui Mugur Isarescu i-au trebuit cativa ani si o afacere proprie ca sa ajunga la o concluzie pe care presa si cetatenii care traiesc in lumea normala au intuit-o de la bun inceput si o stiu aproape dintotdeauna. Dar sa nu facem o tragedie doar dintr-un retard de constatare.

Important e sa ne ferim de apocalipsa. Pentru ca principala teama a guvernatorului e capcana in care putem sa cadem din cauza inclinatiei noastre - se referea cred mai degraba la jurnalisti - spre apocalipsa:

"Suntem intr-o mare capcana. Inclinatia noastra spre apocalipsa, gura mare pe care o avem din cand in cand, toate acestea distrug increderea. Nu vorbesc de optimism desantat sau de superficialitate in estomparea problemelor pe care le are economia romaneasca, eu sunt un optimist foarte bine informat, dar fara incredere nu se leaga nimic. Trebuie sa prezentam un adevar care sa aduca increderea", spune Isarescu.

Si ca sa ne redea increderea, guvernatorul BNR prezinta un adevar care nu are cum sa nu te conduca spre culmile extazului: "daca vom continua cu un sistem fiscal care te impovareaza, iti scoate ochii din cap si iti da o singura sansa sa supravietuiesti si acea sansa este sa faci evaziune..." continua Mugur Isarescu in obisnuita nota optimista si reconfortanta, paralela cu orice forma de manifestare a apocalipsei.

Adevarul e ca un sistem fiscal care "iti scoate ochii", "te impovareaza" si "iti da o singura sansa de supravietuire" este opusul oricarei forme apocaliptice. E de fapt descrierea celei mai obisnuite realitati, una pe care romanii o stiu pe de rost si cu care s-au obisnuit de 21 de ani. Ca in al 22 an a inteles si guvernatorul BNR dedesubturile economiei nu poate fi decat un pas inainte si "un adevar care aduce increderea".

Sunt convins ca e greu sa iti tii gura mare inchisa si sa nu te intrebi daca nu cumva asta e rodul reformei si modernizarii statului din ultimii sapte - opt ani. As fi curios sa stiu ce s-ar intampla cu toti acesti apologeti ai "optimismului bine informat" daca ar fi in situatia in care se afla majoritatea romanilor - sa se intretina si sa supravietuiasca cu doar cateva milioane de lei pe luna. Probabil ca din situatia asta e mult mai usor sa ai doar viziuni infloritoare in legatura cu viitorul.

Cu atat mai mult cu cat si semnalele din partea guvernantilor debordeaza de optimism. Vorba noului premier - "ne pregatim pentru orice risc posibil". Asta dupa ce Boc ne asigurase ca am trecut varful crizei, am iesit din recesiune, suntem pe drumul cel bun si urmeaza cresterea. Ce apocalipsa, cand nici macar imaginatia celor mai pesimisti nu a egalat realitatea furnizata de guvernanti!?

Sa ne pregatim de chefuri si petreceri, doar urmeaza alegerile, nu? Vorba ceea - Romania canta, rade si danseaza, ca doar seful Fiscului, Sorin Blejnar, e cercetat penal pentru instigare la evaziune fiscala.

Citeste si:
10 ponturi pentru a economisi bani în timpul recesiunii. Ce este "testul timpului" care ne salvează de la cumpărăturile din plictiseală
10 ponturi pentru a economisi bani în timpul recesiunii. Ce este "testul timpului" care ne salvează de la cumpărăturile din plictiseală
Întreaga populaţie a fost afectată în urma celor doi ani ai crizei de coronavirus. Unii şi-au pierdut joburile, afacerile sau au trebuit să se reorienteze profesional. Experţii ne dau...
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...