Avertismentul lui Mugur Isarescu: Ce se va intampla daca nu vom fi cumpatati

Luni, 09 Mai 2016, ora 12:14
5063 citiri
Avertismentul lui Mugur Isarescu: Ce se va intampla daca nu vom fi cumpatati
Foto: YouTube/BNR

O crestere economica nesustenabila va fi corectata la un moment dat de piete sau prin reversari de politici, cu efecte in timp, astfel ca Romania nu se mai gandeste la un avans al economiei de 7%-8% pe an, ca in anii dinainte de criza, acesta necesitand o gandire in termeni mult mai echilibrati, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"In 2007-2008 ne preocupa acelasi lucru, ca si acum, sa avem crestere economica rapida, fara sa ne gandim la sustenabilitatea acestei cresteri. Si atunci, din pacate si acum, aceste cuvinte suna putin pasareste si nu cred ca societatea romaneasca s-a pregatit suficient pentru a intelege substanta acestei dezbateri", a afirmat Isarescu, cu ocazia prezentarii de catre Fondul Monetar International a Raportului regional de primavara pentru Europa Centrala, de Est si Sud-Est, gazduita de BNR, transmite News.ro.

El a aratat ca o crestere economica nesustenabila va fi corectata, mai devreme sau mai tarziu, direct de piata sau prin reversarea politicilor, avand efecte in timp.

"Ne-a luat cativa ani buni sa revenim la nivelul de PIB, de dezvoltare dinaintea ajustarii. In ce priveste cresterea economica, nici nu ne mai gandim sa avem 7%-8% pe an, suntem mult mai calmi. Daca gandim o crestere economica, o gandim in termeni mult mai echilibrati", a mai spus Isarescu.

Isarescu avertizeaza: Avem un risc sistemic intern sever (Video)

El a facut afirmatiile in contextul in care a amintit de rambursarea integrala a imprumutului contractat de la Fondul Monetar International in anul 2009, de 12 miliarde euro, finalizata de BNR si Ministerul Finantelor in acest an.

Isarescu a subliniat ca imprumutul de la FMI a fost atras pentru a finanta o ajustare, respectiv a deficitului de cont curent, iar problema este legata de tema discutata in raportul Fondului, de dezvoltare, convergenta si sustenabilitate.

"In momentul in care in politicile fiscale, monetare se aseaza dizarmonia, corectiile sunt inevitabile si dureaza, sunt de multe ori urmate de reprosuri care nu se termina nici intr-un ciclu electoral, trec mai multe pana se epuizeaza", a mai spus seful bancii centrale.

El a amintit ca, pe langa rambursarea integrala a finantarii de la FMI, Romania si-a crescut rezerva cu 6 miliarde euro, BNR a redus rezervele minime obligatorii de la 40% la sub 20%, iar niciun ban de la FMI n-a fost utilizat pentru salvarea vreunei banci.

Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra

"Nici banii din rezervele minime obligatorii nu au fost pentru salvarea unei banci, erau banii bancilor. In conditiile in care s-a schimbat conjunctura, creditul in valuta a inceput sa scada vertiginos, era normal ca mijlocul de politica sa nu mai fie folosit", a punctat guvernatorul.

Raportul FMI, denumit in acest an "How to Get Back on the Fast Track?", pune problema dezvoltarii tarilor din regiune dupa revenirea din criza.

"Daca in anul 2013, raportul precedent regional era destinat finantarii cresterii economice, FMI a gasit de cuviinta anul acesta sa vorbeasca despre viteza si calitatea cresterii economice, al doilea cuvant este chiar mai important", a mentionat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#Isarescu crestere economica, #avertisment Mugur Isarescu , #Guvernator BNR