Ziare.com

Banii si metehnele noastre

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 11:39

   

Banii si metehnele noastre
Unii specialisti in finante si nu doar ei au declarat ca o parte a slabiciunilor economice de care sufera Romania sunt cauzate de subsidiarele bancilor straine aflate pe la noi. Depinde. Din ce tari provin ele si, mai ales, cu cat contribuie la alinarea durerilor patriei-mama.

Raspunsurile referitoare la influenta altora in sistemul economic local au venit dinspre board-ul Bancii Nationale.

Astfel, guvernatorul Mugur Isarescu afirma zilele tecute: "Acum citesc ca cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei este ca avem banci straine. Nu trebuie sa uitam marile beneficii pe care crearea si extinderea UE le-au produs". Aceasta fraza de repros adresata parerii exprimate de Nouriel Roubini confirma subliminal ca o parte din valuta pleaca.

Dar trebuie sa fim recunoscatori avantajelor oferite de curtea europeana. Cum spuneam, importante intr-o asemenea balanta sunt cotele. Mai exact, ponderea lor. Pentru omul de rand, cel ce nu are acces la date, reflectarea binomului banesc intrari-iesiri conteaza in nivelul sau de trai.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Pentru a intari spusele sefului sau, viceguvernatorul Cristian Popa a subliniat ca solvabilitatea sistemului bancar romanesc este sustinuta intr-o proportie de 90% de catre bancile straine. Intrebat despre plasamentele externe ale Bancii Centrale, Popa a mentionat ca 80% din finante se intorc in gestiunea ei. Cum ramane insa cu restul? Desigur, este suportat de contribuabil.

In acest registru, prezicatorul Roubini lansa concluzia ca exista o prea mare concentrare pe austeritatea fiscala, ceea ce este important, dar trebuie restaurata cresterea economica. In Romania, dupa cum se vede, doar prima parte a observatiei are acoperire.

Acelasi domn Isarescu ne spune ca politicile economice pe termen scurt au nevoie de un corespondent pe perioade de timp extinse, iar pentru ca o crestere sa fie sustenabila si de durata se impune un considerabil accent pe inovatie, crearea de locuri de munca si productivitate. Aici apar, in toata splendoarea lor, lacunele de conceptie si practica.

Inventivitatea nativa a romanului nu este stimulata aproape deloc. Componenta ei, cercetarea, se afla la un pas de colaps din pricina subfinantarii acute. I se aloca de la buget un pospai de maruntis, asteptandu-se de la ea rezultate meritorii, eventual sa concureze cu puteri recunoscute pe piata cuceririlor tehnice. Despre care alta inovatie ar putea fi vorba?

Despre crearea de locuri pe tarina muncii, ce sa mai vorbim! Vine anotimpul rece, adica alte cifre crescatoare in dreptul somajului. Nu sunt accesate fonduri europene pentru a naste fronturi de lucru, fiindca banii continentali sunt sterpi la comisioane si, prin urmare, nu au cum sa burduseasca buzunarele capuselor de partid si de stat. Productivitatea este un efect al celorlalte doua conditii invocate. Deci performantele economice, atunci cand nu lipsesc, sunt absente.

Domnul Isarescu constata ca acea patura medie, propulsorul principal al unei societati, voit capitaliste pe de-a-ntregul, se gaseste intr-o conditie precara. "IMM-urile sunt zdrobite intre banci (?) si companiile mari. De aceea, trebuie incurajate, fiindca sunt un motor al cresterii, au dinamism si se muleaza pe tendintele pietei", apreciaza guvernatorul.

Mesajul nu este o premiera si, totusi, nu se intampla mai nimic la capitolul acesta. Aduce a predica in desert. Cu atat mai mult cu cat suntem anuntati ca economia noastra va incetini anul viitor, intrucat cea europeana va fi slabita. Foarte credibil enuntul, in contextul in care mai mult de 60% din comertul romanesc se face cu state din UE.

Premisele se si vad. A doua putere economica europeana (Franta) s-a apropiat primejdios de cazanul in care fierbe smoala crizei. Datoria publica se majoreaza intr-un ritm alert. Dupa primul trimestru, a ajuns la aproape 1.700 de miliarde de euro, potrivit unui raport al statisticii din Hexagon.

Este consecinta imprumutului suplimentar (suna cunoscut) de 52,6 miliarde euro contractat de guvernul de la Paris, precum si a ajutoarelor financiare acordate Portugaliei si Irlandei. Specialistii in economie vad Franta considerabil mai slaba din punct de vedere fiscal decat Germania, desi ambele tari sunt cotate egal (AAA) de toate agentiile de rating.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5670 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In ultimul timp guvernatorul BNR se implica nepermis in politica,ce

are pe constiinta,ce are de ascuns vom afla foarte curand.Pana atunci foruri occidentale,mass-media occidentala va avea la dispozitie dovezi clare si imbatabile ca la institutiile de creditare particulare,Directia de Supraveghere a BNR,BNR-ul a angajat infractori si camatari a caror unic rol este aducerea in eroare a clientilor,mai ales la credite ipotecare,art.215 CP alin.3.un caz concret este Credit Europe Banc IFN SA din estul tarii,Vaslui,Iasi,dorohoi,zona in care unii imprumutati nu au rezista terorii bancii si s-au "sinucis".

 

ovreiul mason tradator Isarescu a furat aurul BNR....

ovreiul Isarescu e cel care tacit a fost complice la jaful tarii prin imprumutul enorm la FMI...unde e aurul tarii de la BNR, ovreiule tradator?

in plina criza fondurile europene nu sunt accesate

Tezaurul Bancii Nationale se afla in seifurile BNR, la locul lui si nu te mai intreba fara rost. Mai bine te-ai intreba unde este moralitatea si constiinta in Romania?

"Nu sunt accesate fonduri europene pentru a naste fronturi de lucru, fiindca banii continentali sunt sterpi la comisioane si, prin urmare, nu au cum sa burduseasca buzunarele capuselor de partid si de stat."

este o acuzatie grava

Ce mai trebuie si probata.

intrebarea este

unde l-o fi tinand?

este omul din umbra...banilor

Pe cine serveste? Ghici ciuperca.

Sigur, pentru ca i se da voie

Ba, mai mult, este chiar solicitat.

zeii sunt departe sus dusmanii langa noi

M-am saturat de comentariile acestea pe deasupra norilor: Nouriel, Franta, Grecia...vai ce durere uite cum nimeni nu piere dar toti tipa criza uite criza. bancile straine fac bani de bani in Romania daca la ei acasa dau credite cu 3-4% si la noi acasa cu 7-9% fara a mai socoti si francul elvetian; si cum se face ca s-a umflat ROBOR in trei luni de la 5.49 la 6.23(3M) iar EURIBOR a scazut?putin ce-i drept dar a scazut.Si noi ne dam de ceasul *** altora - o privire mai adanca in ciorba noastra cea de toate zilele se poate?

 

Din Olimp pana la infernul

De pe pamant nu-i decat un pas. Si cat de usor poate fi facut atunci cand este vorba de bani.

Nouriel asta

le-a cam ghicit, dar mai exista si profeti care dau gres.

era usor sa prevezi

ceea ce a facut Roubini. Se vedeau semnele crizei demult.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor