Basescu vs. Isarescu. Cine minte, cine are dreptate?

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 18:36
5566 citiri
Basescu vs. Isarescu. Cine minte, cine are dreptate?
Foto: Money.ro

Romania nu a depasit criza, asta putem spune fara sa ne uitam la televizor sau sa stim sa citim un raport economic. De ce a intrat in criza, care sunt vinovatii, cine a furat tara, cat a contribuit contextul economic global, sunt doar cateva probleme ale caror raspunsuri nici macar nu ne mai ajuta acum.

Ce trebuie sa faca cei pe care i-am creditat ca pot sa o faca e sa ne scoata din situatia asta. Si aici mai intervine problema de cum o fac.

Basescu: In 2011 vom semna un nou acord cu FMI

Anul trecut, dupa ce cu greu au admis ca suntem si noi in criza, de parca ar fi putut exista posibilitatea ca mari puteri economice sa fie in recesiune si noi nu, o idee buna a fost considerata FMI. Ne-au imprumutat, ba, mai mult, ne-au lasat sa folosim o parte din bani pentru plata pensiilor si salariilor. Insa cu ce costuri? Si aici incepe circul, declaratiile batandu-se cap in cap.

Sa presupunem ca nu stim nimic despre economie, despre FMI, despre dobanzi la imprumuturile de pe piata libera. Pana la urma, majoritatea romanilor nu cunosc aceste date sau doar vag, fiind mult prea ocupati cu ce vor da copiilor sa manance a doua zi, cu ce ii vor trimite la scoala, unde se vor angaja daca isi vor pierde locul de munca si cum se vor descurca la iarna cu facturile.

De fapt de-aia si mergem la vot - sa angajam niste oameni care sa gestioneze niste probleme pentru noi, in timp ce noi muncim ca sa le platim salariul.

Deci nestiind nimic despre toate aceste lucruri, asteptam ca aceia pe care i-am angajat sa vina sa ne spuna de ce "compania" la care suntem cu totii actionari, Romania, are pierderi mari si datorii uriase si, desigur, solutii pentru a rezolva problemele.

Isarescu: Romania nu are nevoie de un nou acord cu FMI

Exista cativa oameni ale caror cuvinte cantaresc cel mai mult cand vine vorba de explicatii, dintre care doi sunt cei mai importanti - presedintele companiei - Traian Basescu - si directorul economic - Mugur Isarescu.

Pe primul l-a ales poporul, prin vot, pe al doilea l-au numit ei, pe competente. Primul este politician, al doilea nu e. Primul nu are studii economice, al doilea a intrat in Cartea Recordurilor drept omul care a ocupat functia de guvernator al unei banci centrale cel mai mult timp.

Primul spune ca avem nevoie de un nou acord cu FMI, chiar daca nu de finantare, cel putin de precautie. Mai spune si ca presa incearca sa induca panica si minte cand sustine ca un nou acord ar fi un lucru rau, pentru ca oamenii trebuie sa stie ca dobanzile de pe piata libera ne omoara, nu cele de la FMI.

Al doilea spune ca nu mai avem nevoie de un nou imprumut de la Fond, ca tot ce ar face ar fi doar sa impovareze inutil tara.

Pornind de la premisa initiala - nu stim nimic despre economie - sa-i dam crezare pentru un moment lui Basescu (si, deci, sa consideram ca Isarescu e mana in mana cu mogulii si cu presa mincinoasa). Deci un nou imprumut ne-ar ajuta sa fim mai credibili, sa obtinem finantare pe piata libera mai usor si, in caz de "Doamne fereste", am avea niste bani "pusi de-o parte".

Isarescu: Populismul din discursurile politicienilor este exact drumul spre Iad

De ce avem nevoie de imprumuturi de pe piata libera? Pentru plata pensiilor si salariilor. Ne mai da FMI bani pentru pensii si salarii? Nu. Atunci nu ar insemna ca ne-am imprumuta de la FMI, am plati dobanzi pentru banii imprumutati, si, in acelasi timp, compania s-ar imprumuta oricum de la banci pentru finantarea a doua sisteme supradimensionate si falimentare - cel de pensii si cel bugetar? Ba da. Deci nimic nu s-ar schimba, doar am plati niste dobanzi in plus.

Acum hai sa vedem ce zice Isarescu. Nu avem nevoie de un nou imprumut, nu ar face decat sa ne impovareze, cat despre piata libera, suntem destul de credibili si acum.

Chiar si nestiind nimic despre economie, cred ca oricine ar avea mai multa incredere in Isarescu decat in Basescu. Insa n-ar mai conta acum. Isarescu e guvernator, Basescu e presedinte, iar Romania va semna un nou acord cu FMI anul viitor.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Mugur Isarescu Traian Basescu, #Basescu Isarescu FMI imprumut, #Romania imprumut FMI dobanzi , #Guvernator BNR