BNR ar putea lua masuri pentru descurajarea creditelor in valuta

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 11:14
1011 citiri
BNR ar putea lua masuri pentru descurajarea creditelor in valuta
Foto: Daylife

Banca Nationala a Romaniei va revizui in urcare prognoza de inflatie pentru acest an, daca presiunile inflationiste nu scad, a declarat guvernatorul institutiei, Mugur Isarescu.

Seful bancii centrale a adaugat ca exista noi factori de crestere a preturilor, pe langa cei din vara trecuta, iar acestia nu pot fi combaturi prin instrumentele pe care le are la dispozitie BNR, relateaza Ziarul Financiar.

In 2011, tinta ratei inflatiei stabilita de banca centrala este de 3 procente. In februarie, insa, aceasta s-a ridicat la 7,6 la suta.

De asemenea, guvernatorul BNR a declarat ca pregateste cateva masuri speciale, care vor viza si descurajarea creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei.

Saptamana trecuta, BNR a decis reducerea rezervelor minime in valuta, un lucru care ar putea, dimpotriva, sa incurajeze creditarea in valuta. Isarescu sustine ca s-a luat aceasta decizie pentru a crea lichiditate in piata, avand in vedere rambursarile mari in valuta ale Ministerului Finantelor. In acelasi timp, s-a oferit flexibilitate bancilor in conditiile evolutiilor internationale.

Guvernatorul bancii centrale a adaugat ca, daca Ministerul Finantelor nu isi plateste la timp datoriile in valuta, creditarea sectorului privat ar avea de suferit.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Mugur Isarescu creditare, #creditare valuta, #BNR creditare, #inflatie BNR , #Guvernator BNR