BNR se asteapta la o inflatie de 5-6% in prima parte a anului

Marti, 05 Februarie 2013, ora 17:16
1897 citiri
BNR se asteapta la o inflatie de 5-6% in prima parte a anului

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca ulterior sa mai scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din agricultura, potrivit guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu.

Intrebat despre impactul majorarii preturilor la gaze si electricitate asupra preturilor alimentare, el a spus ca nu crede ca impactul va fi major.

"In ceea ce priveste preturile agroalimentare, intr-o Romanie cu agricultura dependenta de natura, vremea este factorul cel mai important", a mentionat Isarescu.

Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011, a aratat seful bancii centrale, la o conferinta de presa organizata marti.

Rata anuala a inflatiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recenta prognoza a BNR, de 5,1%.

Acest indice a continuat insa sa scada, atingand pe ansamblul anului nivelul de 3,33% - minimul ultimilor 23 de ani.

In comunicatul detaliat privind deciziile de politica monetara, prezentat marti de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, se arata ca traiectoria ratei anuale a inflatiei in partea a doua a anului 2012 reflecta impactul nefavorabil exercitat asupra sa de factori de natura ofertei, aflati in afara sferei de influenta a politicii monetare, in principal cresterea preturilor interne si internationale ale produselor alimentare si ajustari ale unor preturi administrate, pe fundalul unor episoade de volatilitate mai pronuntata a cursului de schimb.

BNR mentine dobanda cheie si ratele rezervelor minime obligatorii

Magnitudinea efectului nefavorabil exercitat de acesti factori asupra inflatiei a fost insa partial atenuata de persistenta unui deficit amplu de cerere agregata. Datele statistice arata o cvasistagnare a activitatii economice in 2012 comparativ cu anul precedent pe fundalul scaderii productiei agricole cauzate de seceta si al prelungirii recesiunii la nivelul economiilor din zona euro, resimtita la nivelul exporturilor nete romanesti precum si la cel al productiei industriale.

Evolutiile monetare releva de asemenea mentinerea in teritoriul negativ a dinamicii anuale reale a imprumuturilor acordate sectorului privat, similar evolutiilor creditului din zona euro si din tarile din regiune.

Conduita prudenta a politicii monetare de-a lungul anului 2012 a vizat ancorarea anticipatiilor inflationiste prin adecvarea permanenta a instrumentelor de care dispune banca centrala in vederea consolidarii perspectivelor de mentinere a ratei anuale a inflatiei in apropierea tintei pe termen mediu.

Aceasta, alaturi de imbunatatirea perceptiei investitorilor asupra economiilor emergente, inclusiv asupra economiei si pietei financiare locale, in contextul continuarii procesului de consolidare fiscala si al disiparii tensiunilor asociate anului electoral, s-a reflectat favorabil asupra evolutiei recente a cursului de schimb.

Imbunatatirea sentimentului investitorilor, coroborata cu trecerea la gestiunea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar au determinat si tendinta de scadere si apropiere graduala a ratelor dobanzilor pietei monetare si a dobanzilor la titlurile de stat de nivelul dobanzii de politica monetara, intarind transmisia acesteia.

Raportul asupra inflatiei va fi prezentat joi

In sedinta de marti, CA al BNR a analizat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic, examineaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Potrivit prognozei actualizate, rata anuala a inflatiei va reveni la limita superioara a intervalului-tinta la sfarsitul anului 2013, dupa o accentuare de natura tranzitorie in prima jumatate a anului curent, in principal ca urmare a unor ajustari mai ample ale preturilor administrate.

Raportul consemneaza totodata mentinerea riscurilor si incertitudinilor referitoare la evolutiile mediului extern, in mod special cele asociate caracterului volatil al fluxurilor de capital, dar si, in plan intern, a celor derivate din persistenta unor rigiditati structurale in economia romaneasca, a corelarii cresterii salariilor cu cea a productivitatii muncii, precum si a celor legate de dinamica preturilor volatile si administrate.

In aceste conditii, in vederea ancorarii eficace a asteptarilor privind inflatia, Consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile sunt menite sa asigure reluarea si ulterior consolidarea dezinflatiei, creand astfel premisele necesare redresarii treptate a procesului de creditare a sectorului privat romanesc, aceasta contribuind la asigurarea unei cresteri economice sustenabile in noul context european si global.

Calibrarea adecvata a instrumentelor de care dispune banca centrala, alaturi de implementarea unui mix coerent al politicilor macroeconomice si reformelor structurale, conform angajamentelor asumate cu institutiile internationale, sunt esentiale pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu privind stabilitatea preturilor si cea financiara, ca suport al proceselor de convergenta nominala si reala.

CA al BNR reitereaza ca BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 februarie 2013, cand va fi anuntat si calendarul sedintelor CA al BNR dedicate politicii monetare pentru urmatoarele 12 luni.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#BNR inflatie 2013, #Mugur Isarescu inflatie 2013, #Isarescu inflatie 2013, #prognoze inflatie 2013 , #Guvernator BNR