Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Opinii: Cand Mugur face si Crin vorbeste

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 17:17
6053 citiri
Opinii: Cand Mugur face si Crin vorbeste
Fotomontaj: Ziare.com

"Afirmatiile ex catedra ale guvernatorului sunt greu de comentat sau de infirmat. Au o generalitate strivitoare", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu, despre seful BNR, Mugur Isarescu. Repet, Crin Antonescu despre Mugur Isarescu. Pe scurt, liderul PNL il acuza pe conducatorul Bancii Nationale ca nu spune nimic concret. Ca abureste, ca spune lucruri superficiale.

Dincolo de paradoxul ca Antonescu sa atace tocmai el pentru asa ceva, ramane sa ne intrebam ce l-a determinat sa-l atace pe cel care a reparat ca nimeni altul toate prostiile financiare ale guvernelor postdecembriste. Raspunsul? E politica, fratilor! Iar Crin il vede pe Isarescu daca nu ca pe un potential adversar, macar ca pe un incomod rostitor de adevaruri.

Ce uita Crin

"Daca ar dori sa spuna ceva de Romania, nu o afirmatie generala de neatacat din Patagonia pana in Suedia, ar spune ca Romania trebuie condusa de oameni politici cu bune intentii, cu forta de a le impune partidelor si guvernelor pe care le conduc aceste bune intentii". Pe scurt, lui Crin nu-i place ca Mugur Isarescu nu face praf Guvernul Boc.

Ca si cum seful de la BNR ar trebui sa-si paraseasca neutralitatea politica si sa atace deschis un Executiv in functie. Poate Crin Antonescu nu stie, dar un asemenea demers nu ar fi numai nepotrivit pentru un inalt slujbas al statului, dar ar avea efecte dezastruoase asupra leului si asupra increderii investitorilor straini si autohtoni in economia romaneasca.

E interesant ca liderul PNL uita ca cere de la Isarescu niste standarde pe care nu le-a aplicat el nici ca politician. Crin Antonescu a fost parte a unei guvernari liberale care a lasat Romania cu deficite uriase, in conditiile unei cresteri economice impresionante.

Capul liberalilor uita ca PNL a umflat ca nimeni altul numarul angajatilor la stat, in conditiile unuia dintre cele mai ineficiente administratii din Europa. Atunci Crin a uitat sa vorbeasca despre "oamenii de bine". Atat timp cat erau la guvernare, se admitea, se pare.

Nu, doua-trei critici publice la adresa lui Tariceanu si a catorva dintre politicile sale nu se contabilizeaza ca si incercari de a face o Romanie condusa de "oameni politici cu bune intentii". Existau alte mijloace. Nici dupa preluarea puterii in PNL cel mai bun orator dintre chiulangii din Parlament nu i-a scos la lumina pe oamenii aia. Dar i-a luat in echipa sa pe alde Norica Nicolai, Varujan Vosganian ori Relu Fenechiu.

Mai presus de astea, penelistul-sef ar trebui sa-si mai aminteasca ceva. Mugur Isarescu e unul din cei mai competenti oameni aflati intr-o functie de conducere publica. De departe. Unul din cei mai echilibrati, cei mai cumpatati si cei mai decenti. Daca nu cel mai echilibrat, cumpatat si decent.

Sigur, poate ar fi fost mai bine pentru Isarescu sa se abtina sa arate greselile liberalilor. Sa nu vorbeasca despre umflarea cheltuielilor si politica nesabuita si populista a unui guvern Tariceanu II santajat de PSD si fortat sa dea pomeni electorale. Sau sa nu sugereze ca numirea ca viceguvernator BNR a unui ageamiu in domeniul politicii monetare cum e liberalul Bogdan Olteanu e o greseala. Lui Crin i-ar fi placut. Dar oare asta e problema?

Pericolul Isarescu

Crin Antonescu face calcule electorale. Din secunda in care a ratat intrarea in turul al doilea al prezidentialelor. Apoi, imediat dupa ce Basescu l-a batut pe Geoana. Calculeaza ca pentru el culoarul e unul bun. Culoarul spre un scor parlamentar care sa asigure PNL rolul de facator de legi. Si culoarul spre presedintia Romaniei. Si Crin mai stie ca Isarescu ii poate schimba planurile.

Nu e exclus ca Basescu sa-l vrea premier pe Isarescu, mai ales in cazul in care PD-L va pierde alegerile. Un premier care ar incurca planurile aliantei PSD-PNL. Un premier care nu e nici Iohannis, nici vreun altul apropiat de PNL.

Numai si ca simbol, ca posibil candidat si tot nu i-ar pica bine lui Antonescu. E un posibil adversar. Sau un om care nu se fereste sa spuna, diplomatic ce-i drept, ca albul nu e alb si ca negrul nu e negru. Unul care este orice, dar numai populist nu. Spre deosebire de Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Antonescu atac la Isarescu, #Crin si Mugur, #Isarescu despre populism , #Guvernator BNR
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Capul liberalilor uita ca PNL a umflat ca nimeni altul numarul angajatilor la stat, in conditiile unuia dintre cele mai ineficiente administratii din Europa.