Ziare.com

Ce avere are Mugur Isarescu, guvernatorul BNR - ANI face verificari

Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 13:19

   

Ce avere are Mugur Isarescu, guvernatorul BNR - ANI face verificari
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, are trei terenuri intravilane, o casa, un apartament si o casa de vacanta, bijuterii de peste 62.000 de euro, o colectie numismatica de 40.000 de euro, sase conturi cu peste 339.000 de lei, detinand si SC Mar SRL, cu peste 40 de hectare de vie la Dragasani.

Potrivit ultimei declaratii de avere, din noiembrie 2014, publicata pe site-ul BNR, Mugur Isarescu - a carui avere este verificata de ANI - are doua terenuri, unul agricol si unul intravilan, in comuna Gruiu, sat Silistea Snagovului, cumparate in 1994 si 2004, in suprafata de peste 14.610 metri patrati, si detinute impreuna cu sotia sa.

Tot impreuna cu sotia sa, Mugur Isarescu mai detine un teren intravilan in Bucuresti (Sectorul 1), de 33 de metri patrati, cumparat in 2012, aferent apartamentului achizitionat in acelasi an.

De asemenea, el mai mentioneaza in declaratia de avere un teren intravilan de peste 220 de metri patrati in localitatea Dragasani din judetul Valcea, cumparat in 2003, pe numele sotiei sale, precizand ca aceasta suprafata este aferenta casei sale de vacanta din aceeasi localitate.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Isarescu are si o casa de 260 de metri patrati construita in anul 2000, in comuna Gruiu, sat Silistea Snagovului din judetul Ilfov, o casa de vacanta in suprafata de 88,8 metri patrati construita in anul 2003 la Dragasani, precum si un apartament de 127,23 de metri patrati, in Bucuresti, cumparat in 2012.

Guvernatorul BNR mentioneaza in declaratia de avere si un autoturism Eagle cumparat in 1993, precum si o barca cu motor cumparata in 2004.

De asemenea, el declara bijuterii dobandite in perioada 1976-1989, in valoare de 7.930 de euro, precum si bijuterii dobandite in perioada 1990-2014, in valoare de 54.100 de euro.

Isarescu: Volksbank, o banca cu probleme, vanduta cu discount

Guvernatorul Bancii Nationale mai precizeaza in declaratia de avere si o colectie numismatica in valoare de 40.300 de euro, dobandita in perioada 1990-2014, precum si tablouri si icoane in valoare de 17.300 de euro si vesela de argint de 3.000 de euro, toate dobandite in aceeasi perioada - 1990-2014. Isarescu mai mentioneza si tablouri, icoane si bunuri sub forma de metale pretioase in valoare totala de 7.000 de lei, dobandite in perioada 1976-1989.

Mugur Isarescu mai scrie in declaratia de avere ca are sase conturi in lei, in care are peste 339.000 de lei si trei conturi in euro, cu suma totala de peste 39.000. De asemenea, Isarescu are si sapte depozite bancare - trei in euro si patru in dolari -, in care detine peste 19.200 de euro si aproape 18.000 de dolari.

In declaratia de avere, Isarescu scrie si ca a acordat un imprumut in nume personal de 250.882 de lei societatii SC Mar SRL, la care este actionar majoritar, avand 79,40% din actiuni, cu o valoare a actiunilor de 1.159.600 de lei din capitalul total de 1.460.400 de lei. In declaratia de avere anterioara, din iunie 2014, el preciza ca detine 99,98% din actiunile SC Mar SRL.

Firma Mar SRL, detinuta de Isarescu, are circa 40 de hectare de vie la Dragasani, in judetul Valcea.

Ce venituri a declarat Isarescu

In ceea ce priveste veniturile, sunt mentionate doar sumele obtinute ca presedinte sectie la Academia Romana - 34.428 lei si ca profesor la ASE - 896 lei, fara a fi precizat salariul incasat ca guvernator al BNR.

El a obtinut, de asemenea, 113 lei din dividende la Lafarge Ciment Romania, aceeasi suma fiind obtinuta, tot din dividende la aceeasi societate, de catre sotia sa, Elena Isarescu. Aceasta declara si o pensie anuala de 7.416 lei, precum si venituri din produse agricole, valoarea acestora nefiind insa mentionata.

In ultima sa declaratie de interese, tot din noiembrie 2014, Mugur Isarescu scrie ca este actionar la Lafarge Ciment, cu 40 de actiuni in valoare de 100 de lei, precum si la SC Mar SRL din localitatea Dragasani (Valcea), unde mentioneaza ca are 54,01%, fata de 79,40 % din actiuni, cat mentionase in declaratia lui de avere.

ANI verifica averea lui Isarescu

Agentia Nationala de Integritate verifica averea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, dupa ce a primit recent o sesizare in acest sens.

Asociatia Parakletos, condusa de avocatul Gheorghe Piperea, a solicitat ANI, printr-o sesizare trimisa in 18 februarie, sa stabileasca daca situatia "atrage vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese intre calitatea domnului Mugur Isarescu de debitor al bancii Volksbank si aceea de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei".

Averea lui Mugur Isarescu, verificata de ANI

Guvematorul BNR a negat, intr-o conferinta de presa de la inceputul lunii februarie 2015, ca a contractat vreodata un credit de la Volksbank. Ulterior, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului, a revenit cu precizarea ca Isarescu nu si-a amintit de imprumutul in cauza intrucat intre timp l-a refinantat la UniCredit si l-a rambursat integral ulterior.

Potrivit declaratiei de avere a lui Isarescu aferenta anului 2007, acesta avea in 2006 un credit de la Volksbank in in valoare de 698.617 lei, pe o perioada de 10 ani, cu scadenta in 2016. In declaratiile de avere din 2008 si 2009 nu se mai specifica numele bancii, ci doar "o institutie de credit din Romania", insa perioada de creditare era aceeasi, iar soldul similar.

In declaratia de avere din 2010 nu se mai mentioneaza niciun credit, creditul fiind probabil rambursat in 2009.

Vasilescu: Guvernatorul a uitat de credit, pur si simplu

Vasilescu a precizat la acel moment ca numele bancii creditoare nu a mai fost specificat in declaratiile de avere ulterioare ale guvernatorului BNR, ca urmare a unei intelegeri intervenite intre Banca Nationala a Romaniei si Agentia Nationala pentru Integritate, intelegere care a "cazut" in 2013.

Ca urmare, asociatia Parakeltos a solicitat ANI sa confirme daca a existat un acord intre institutie si BNR in baza caruia s-ar fi acordat derogari personalului Bancii Nationale in privinta completarii declaratiilor de avere si, daca au fost acordate derogari, sa specifice temeiul legal care a stat la baza acestora.

ANI a transmis, printr-un raspuns datat 30 martie, ca cererea "avand ca obiect evaluarea averii si respectarii regimului juridic al conflictetor de interese de catre Isarescu Mugur, se afla in curs de sotutionare", rezultatul urmand sa-l comunice dupa finalizare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 7879 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si eu sunt aproape la fel de bogat, am un teren intravilan la sca-

ra blocului, am apartament dar n-am casa de vacanta fiin’ca n-am vacanta, am “doua bijuterii" si o mica colectie numismatica din banuti de cupru, am conturi dar sunt goale s’am si vie la alimentara cand mai iau cate-o sticla....asa de fericire, ca sunt si eu bogat !

 

Olanesti

A uitat de terenul pe care a construit un centru balnear si un hotel de 10 etaje, in litigiu cu un taran care detine de fapt terenul. N-a fost in stare sa-l cumpere macar! La banii lui! Ma mir ca a uitat, ca stie tot Olanestiul, ca sa nu mai vorbesc de bolnavii care vin acolo! Dar de banii care intra in buzunarele lui din plata accesului la apele minerale de 10 lei pe zi? Are in realitate mult mai mult!

 

@dlaurentia

Ce mentionati dvs.apare ca avere absolut legitima!
Personal sustin capacitatea oamenilor de a se imbogati folosindu-si inteligenta si expertiza!Evident fara a insela sau frauda statul!
Sa uram maladiv pe toti cei care au facut avere in mod legal,este un fapt grav,un adevarat cancer social!
In USA cei bogati sunt priviti cu admiratie!
Am intalnit americani modesti si cinstiti care-mi vorbeau de fosti colegi de scoala care au facut avere cu mandrie,recunoscand ca ei nu au fost capabili sa evolueze la fel!
Cinste celor cinstiti fata de ei insisi!!Teo

Famiglia Isarescu

Familia Isarescu detine ,din umbra , firma Anabella (zeci de magazine ,fabrica de conserve Raureni ,firma FRAVIL ,sute de hectare de gradini de legume),de altfel o investitie demna de toata lauda. In fata apar sotii Mutu dar in spate...

 

un mason avar

care nu a tinut niciodata cu romanul de rand. nici nu are de ce. nu este numit prin vot universal ca in alte tari democratice. mi-e rusine cand ma gandesc la cel cu credite in valuta. lui i-o fi oare?

 

Personal vad ca dl.Isarescu este departe de a fi un om bogat in

comparatie cu politicienii PSD sau din alte partide!
Sa fim intelesti:ne aflam in fata guvernatorului de Banca Centrala cu cea mai veche continuitate din lume!
L-am auzit personal pe dl.Isarescu ,in urma cu ani recomandant romanilor sa mizeze pe leu si sa investeasca in pamant!
Cand ai de aface cu un expert valutar nu judeci averea sa exclusiv prin prizma veniturilor ci,mai ales al expertizei de a specula valutar ,sau a-si orienta investitiile in momentele propice conjunctural!Teo

 

Vorba unui mafiot

Cine sta sa numere cati bani ai, cand ai atata avere?

Meseria de guvernator al Romaniei e ceva gen fara frecventa, cata vreme afacerile si averea lui MI au fost atat de prospere.
Ce institutie poate verifica activitatea BNR?
Am niste presimtiri foarte sumbre din punctul asta de vedere ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor