Cea mai grea alegere pentru Isarescu - analiza Bloomberg

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 14:17
5192 citiri
Cea mai grea alegere pentru Isarescu - analiza Bloomberg

Un sfert de secol la conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) l-a pregatit pe guvernatorul Mugur Isarescu pentru cele mai semnificative provocari politice, insa actualul test cu care se confrunta l-ar putea pune cel mai mult in dificultate, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.

Dupa 25 de ani de lupta cu inflatia, Mugur Isarescu se confrunta acum cu prima scadere a preturilor de la caderea comunismului, intr-o perioada in care se inregistreaza cel mai semnificativ avans al creditarii in moneda locala - doua evolutii care necesita raspunsuri politice diferite.

Isarescu da asigurari: Nu exista riscul unei deflatii. Scad preturile?

Modul in care va reusi guvernatorul care detine recordul de longevitate in Europa la carma unei banci centrale sa faca fata acestei enigme va influenta directia pe care o va urma una dintre economiile europene cu cel mai rapid ritm de crestere, care vrea sa adere la zona euro, remarca Bloomberg.

Isarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motivele

Scaderea preturilor simultan cu accelerarea ritmului de creditare in domeniul ipotecar nu este specifica numai Romaniei.

Suedia si Elvetia se confrunta cu aceeasi situatie. Spre deosebire de aceste state, Isarescu inca are spatiu sa scada costurile de imprumut, chiar daca rata dobanzii este la un nivel minim record, de 1,75%.

Anunturi de ultima ora de la BNR

Ce optiuni are Isarescu

Astfel, el are de facut o alegere: sa reduca dobanda cheie si sa riste o bula a creditarii similara celei din 2008, care a fortat Romania sa solicite asistenta financiara internationala, sau sa majoreze dobanda si sa riste scaderea cererii si a ritmului de crestere a economiei.

"Isarescu are o problema, deoarece vrea sa evite dezechilibrele, in conditiile in care Romania tinde spre aderarea la zona euro. Majorarea salariilor pentru bugetari si masurile de relaxare cantitativa ale BCE au complicat si mai mult situatia", a apreciat Roxana Hulea, economist al Societe Generale la Londra.

El trebuie sa tina cont de efectele politicilor volatile din Romania. De la caderea Guvernului Ponta, in luna noiembrie a acestui an, care a fost inlocuit cu un Cabinet format din tehnocrati, leul s-a depreciat cu 1,6% fata de euro, indicele BET al Bursei de la Bucuresti a scazut cu 6,4%, iar randamentele obligatiunilor in lei cu scadenta in 2025 au crescut la 3,889%.

Isarescu avertizeaza iar: Avem o bucla mare de probleme carora Romania trebuie sa le faca fata

Scaderea TVA la alimente, de vina pentru rata negativa a inflatiei

Declinul preturilor de consum, care a inceput in iunie, a fost determinat de reducerea TVA la alimente. Cum anul viitor sunt prevazute noi reduceri de taxe si efectul asupra inflatiei, amplificat si de scaderea semnificativa a pretului titeiului, s-ar putea tempera, iar influenta acestor fenomene ar trebui sa se diminueze la mijlocul anului viitor, revenindu-se la o crestere a preturilor, estimeaza BNR.

Goana dupa imprumuturi in lei a sprijinit expansiunea economiei, care a accelerat la 3,6% in trimestrul trei din 2015, deoarece vanzarile de retail au urcat cu peste 11%. remarca Bloomberg. Isarescu a subliniat situatia din sectorul imobiliar, unde, desi preturile nu au revenit la nivelul de dinaintea crizei din 2008, cetatenii prefera intr-o masura mai mare decat in restul Europei sa detina locuinte, ceea ce stimuleaza accesarea creditelor ipotecare ieftine.

Leonidas Anastasopoulos, care construieste resedinte de lux in Bucuresti, a declarat ca firma sa nu reuseste sa faca fata cererii. "Vanzarile au depasit capacitatea noastra de a construi", a explicat el.

Isarescu: Romania nu trebuie sa devina subiectul unei reclame de genul "ne-am culcat bogati si ne-am trezit saraci"

Fara concesii

Analistii consultati de Bloomberg se intreaba ce ar putea face Isarescu.

Un posibil scenariu ar fi ca ar putea reduce ratele rezervelor minime obligatorii percepute bancilor, in conditiile in care se asteapta la o revenire a cresterii preturilor. Mai degraba decat sa incetineasca creditarea prin cresterea dobanzii, Isarescu ia in considerare instrumente macroprudentiale de restrictionare a creditelor ipotecare, similare cu cele impuse de alte banci centrale, pentru a tine sub control preturile proprietatilor imobiliare.

Anunt BNR despre preturi si inflatie: Cat se vor scumpi produsele si serviciile in 2016

Cu toti acesti factori contradictorii cu care se confrunta guvernatorul, cea mai buna abordare ar fi sa nu faca nicio concesie, sustine economistul Nicolae Covrig, de la Raiffeisen Bank Romania SA. "Acesti factori ar trebui sa determine BNR sa mentina rata dobanzii neschimbata pana la inceputul lui 2017", sustine acesta.

In varsta de 66 de ani, Mugur Isarescu a fost numit pentru prima data guvernator al Bancii Nationale a Romaniei in 1991 si a ramas in aceasta functie pana in prezent, cu exceptia perioadei 1999-2000.

Citeste si:
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
România pare încremenită la patru ani de la reprimarea marelui miting împotriva guvernării PSD, care cu Liviu Dragnea la butoane strivea Justiția. S-au schimbat doar discursurile și oamenii...
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...
Comentarii
MiscareaTehnocrata
rank 5
MacGigi
rank 5