Ziare.com

Clauzele abuzive din contractele de credit - Isarescu invita ministrul Justitiei la BNR

Luni, 04 Martie 2013, ora 14:52

   

Clauzele abuzive din contractele de credit - Isarescu invita ministrul Justitiei la BNR
Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a fost inivitata, marti, la sediul BNR, unde guvernatorul bancii centrale va gazdui un seminar pe tema consecintelor juridice ale modificarilor aduse la Legea 193/2000, care ar putea obliga bancile sa renunte exhaustiv la clauzele abuzive din contractele de credit.

BNR organizeaza colocviul "Consecinte juridice generate de intrarea in vigoare a modificarilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori", eveniment inclus in seria de manifestari Colocviile juridice al BNR, editia a IX-a, iar discutiile vor fi deschise de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, urmat de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

Guvernul a decis, in luna ianuarie, sa amane pana la jumatatea anului introducerea in legislatie a unei prevederi din noul cod de procedura civila, care ar permite asociatiilor de consumatori si ANPC sa ceara in instanta anularea din toate contractele unei banci a unor clauze considerate abuzive.

Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In ambele situatii, BNR s-a opus initiativelor legislative si a facut lobby pe langa Guvern si FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi in sistemul bancar, motivand ca ar putea fi pusa in pericol stabilitatea financiara.

In cazul de fata, articolul amanat prelua, de fapt, o prevedere dintr-o directiva europeana, care ar fi trebuit introdusa de mai multa vreme in legislatia nationala.

Programul anuntat de BNR sugereaza o dezbatere intr-un singur sens, in apararea bancilor, intrucat lectorii invitati fac parte din sistemul bancar sau din organizatii care lucreaza pentru sistemul bancar.

De altfel, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a anuntat, recent, tot la un seminar organizat la BNR, ca bancile vor accepta sa schimbe clauzele din toate contractele numai daca procesul a fost intentat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), nu si de asociatiile de consumatori.

Mai mult, bancile solicita ca, in cazul proceselor privind clauzele abuzive, sa se permita o derogare, astfel incat ultima instanta sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu Curtile de Apel, asa cum prevede actualul Cod Civil.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1942 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor