Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra

Joi, 17 Martie 2016, ora 07:09
10676 citiri
Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra
Foto: Arhiva Ziare.com

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a lansat un avertisment, saptamana aceasta, spunand ca, in 20 de ani, nu a vazut niciodata atatea pericole la adresa stabilitatii economice si financiare a Romaniei ca acum.

El a invocat legea darii in plata si cresterea deficitului bugetar peste limite sustenabile drept unele dintre cele mai mari riscuri pentru tara noastra.

Isarescu: Nu am vazut niciodata atatea pericole la adresa stabilitatii economice si financiare a Romaniei

Insa ce fundamente au declaratiile sale?

"Mugur Isarescu este considerat de multi drept una dintre cele mai respectate figuri publice din era post-comunista a Romaniei. De asemenea, el are multa experienta. In consecinta, merita sa urmarim cu atentie despre ce vorbeste", a opinat Andrew MacDowall, corespondent Business Week si Politico si analist specializat pe Europa Centrala si de Est.

El considera ca, vazuta din exterior, Romania pare sa aiba o situatia buna.

"Cresterea economica este substantiala, dupa standardele europene. De asemenea, alegerile castigate de Klaus Iohannis si campania anticoruptie au fost percepute ca un lucru pozitiv de catre investitori. Tara are un potential urias, gratie dimensiunii pietei de desfacere, a pozitiei geografice, economiei diversificate, pietei de capital in plina dezvoltare si a activelor care urmeaza sa fie listate pe bursa sau privatizate", a explicat Andrew MacDowall, pentru Ziare.com.

Isarescu: Indeplinim aproape toate criteriile de aderare la euro, dar nu avem o autostrada peste Carpati

Cu toate acestea, analistul arata ca Isarescu a subliniat doua lucruri foarte importante. In primul rand, e vorba de relaxarea fiscala care poate submina stabilitatea.

"Intr-un an electoral, acesta este un risc care trebuie mentionat. Romania a urmat un traseu fiscal pro-ciclic. Sa ne amintim ca in anii 2000 a implementat o relaxare fiscala, in timp ce economia crestea, iar in final a ajuns la mana creditorilor internationali.

In timp ce o reducere de taxe si impozite poate impulsiona avansul PIB - iar perceptia generala este ca un deficit bugetar peste limita de 3% din PIB prevazuta in tratatele europene nu are cum sa se intample, daca nu vor exista evenimente deosebite - daca Romania va fi lovita de un soc, atunci va fi nevoita sa stranga cureaua", a adaugat Andrew MacDowall.

Analistul mai atrage atentia ca Isarescu a mai facut o remarca legata de un lucru ce afecteaza nu doar tara noastra, ci intreaga Europa Centrala si de Est: cresterea economica de pe hartie nu se traduce in imbunatatirea conditiilor de trai pentru populatie.

"Pentru mine, acesta este cel mai mare risc politic si social din Europa, dar si unul dintre motivele pentru care unele natiuni au ales sa sprijine partidele extremiste si eurosceptice.

Momentan, ascensiunea unor astfel de formatiuni politice in Romania e putin probabila, insa e clar ca e nevoie de o crestere economica resimtita la toate nivelurile si de o dezvoltare de care sa beneficieze si populatia", a mai spus Andrew MacDowall.

Legea darii in plata

Un potential pericol pentru Romania identificat de Isarescu a fost si Legea darii in plata.

"Tara are nevoie de stabilitate legislativa, de legi clare. Dar exista initiative legislative care nu merg in aceasta directie. Un exemplu este legea privind darea in plata, care are ca principal obiectiv protejarea celor defavorizati. Textul aprobat nu sprijina insa obiectivul pronuntat. De aceea, sustinem in totalitate opinia Guvernului - potrivit careia legea in forma finala trebuie sa aiba un pronuntat caracter social (prin criterii bine definite) si sa nu includa Programul Prima Casa", a spus guvernatorul BNR.

Isarescu: Legea privind darea in plata face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare

In acest context, Daniela Nemoianu, presedintele Camerei de Comert Americane din Romania (AmCham), a declarat pentru Ziare.com ca dezbaterea intensa si complexa pe acest subiect a evidentiat atat avantajele pe care aceasta lege le-ar aduce celor in dificultate financiara, dar si efectele negative ce se vor inregistra in domeniul serviciilor financiare si impactul indirect sistemic.

"Legea in sine prezinta o componenta sociala, dar poate deveni un factor de inhibare a creditarii si consumului, cu efecte asupra echilibrului macro-economic. Proiectul de lege trebuie insotit de un studiu de impact, conform cerintelor legale.

Adoptand un proiect de lege care nu are la baza o analiza aprofundata de specialitate, chiar daca motivat de bune intentii, se genereaza riscul unui precedent periculos de rezolvare punctuala temporara, in afara cadrului juridic predictibil, cu posibile implicatii sistemice majore.

In acelasi timp, este esentiala respectarea unor principii cheie cum ar fi transpunerea corecta a legislatiei europene, neretroactivitatea legii, garantarea dreptului de proprietate si irevocabilitatea garantiilor guvernamentale", ne-a transmis Daniela Nemoianu.

Legea darii in plata trimite semnale negative investitorilor

Daniela Nemoianu a mai spus ca, in forma actuala, legea poate avea efectul de slabire a increderii investitorilor si de deteriorare a indicatorilor de dezvoltare economica si sociala, afectand calitatea nivelului de trai.

"In acest moment este importanta organizarea de consultari reale cu toti factorii interesati si afectati, pentru o intelegere asumata a tuturor implicatiilor directe si indirecte, fara influente date de contextul electoral.

Predictibilitatea si stabilitatea mediului economic raman factorii decisivi in atragerea investitorilor, insa rigiditatea noilor conditii de creditare deja anuntate de banci ca urmare a legii darii in plata va avea cu siguranta efecte asupra mediului investitional, prin limitarea flexibilitatii necesare dezvoltarii acestuia", a punctat presedintele AmCham Romania.

Intrebarea lui Florin Citu

Avertismentul lui Isarescu l-a facut pe analistul Florin Citu sa-si puna cateva intrebari.

"In septembrie 2008, Mugur Isarescu vedea cresteri economice de 6% pentru urmatorii ani.

In martie 2016, Isarescu declara: Suntem intr-un moment crucial / Personal nu am vazut niciodata pericole mai mari la adresa stabilitatii.

Older and wiser or just as clueless? (mai batran si mai intelept sau la fel de habarnist - n.red.) ", se intreaba pe Facebook Florin Citu.

Crestere record pentru economia Romaniei in 2015 - cele mai bune cifre de dupa criza

El face referire la perioada de dinainte de izbucnirea crizei, cand tara noastra inregistra cresteri economice semnificative (de peste 8%, in 2008), insa imediat dupa aceea am inregistrat un recul de 7,1%, in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#Romania pericole economie, #Romania riscuri economie, #Romania economie , #Guvernator BNR